top of page
hruska.png

Srovnávačka: Stojí vegan burgery Black Kale za ochutnání?

Rostlinné alternativy masa jsou trendem posledních let a nejvíce vidět jsou především rostlinné burgery. Ty se nedávno objevily i na Scuku od výrobce Black Kale, a to ve verzi z batátů, červené řepy, seitanu a špenátu. Který z těchto čtyř v hodnocení naší kolegyně Káti zvítězil? A zvládnul by některý zaujmout i zatvrzelého milovníka masa?



Burgery Black Kale mě upoutaly hned, jak se zařadily do nabídky. Třebaže na Scuku alternativ masa seženete více, tyhle jsou svou čerstvostí a složením zcela unikátní. Čerstvost je na burgrech znát hned po vyndání z obalu, kdy je vidět, že nejde o žádný prefabrikát. Především u řepového a špenátového burguru jsou ve struktuře znát celé kusy zeleniny.


V popisu produktu doporučuje výrobce burgery opéct na pánvi nebo v troubě. Vyzkoušela jsem obě varianty a zajímavější mi asi přišlo opečení na pánvi. Možná za to mohl použitý tuk, který lépe rozvinul chuť a na několika místech burgery hezky dozlatova opekl. V troubě se oproti tomu propekly rovnoměrně a kůrčičku jsem u nich postrádala.


A jaké tedy burgery byly? Jedním slovem překvapující, a to v nejlepším slova smyslu. Mají výraznou chuť, nerozpadají se a především nejsou suché, a to ani když se na pánvi nechají o trochu déle, než by měly. Nejvíc jsem ale na každém z nich oceňovala, že jsem po každém soustu přesně věděla, co jím. Jelikož se výrobky skládají jen z několika surovin, můžou všechny složky, nebo především ty hlavní, opravdu vyniknout.


Batátový tex-mex burger


Tex-mex burger je prý mezi zákazníky Black Kale jedním z nejoblíbenějších. I mě oslovil, i když ostatní alternativy zaujaly víc. Strukturu má opravdu hutnou, což odpovídá kombinaci batátů a bílých fazolí, které jsou ve složení zastoupeny nejvíce. Potěšila mě jemná pikantnost chilli a to tím spíš, že ne vždy byla znát. Nevím, jestli to byl záměr, ale burger byl pálivý jen na několika místech a ne rovnoměrně. O to bylo ale bylo každé sousto zajímavější. Nemusíte se ovšem bát, že by vám po ochutnání shořely chuťové pohárky :-) Pálivost je opravdu velmi jemná a spíš jen příjemně polechtá na jazyku.


Řepový well done burger


Burger z řepy mě oslovil asi nejvíc. Je krásně šťavnatý a kromě řepy v něm lze rozeznat i koření, které je výrazné, možná i trochu štiplavé a perfektně celou chuť podtrhuje. Řepa je nastrouhaná nahrubo, díky čmuž působí konzistence trochu víc masově než čistě zeleninově. Rozhodně ho doporučuji zkusit i jen tak s kaší nebo hranolky a dipem.


Protože by řepa nedržela jen tak pohromadě, hledala jsem v chuti i nějakou složku, která by nahradila vejce jako pojidlo. To zastupují namleté ovesné vločky bez lepku. Jsou ale tak jemné, že je rozeznáte, jen když jejich chuť hledáte a celkový zážitek nijak neruší.


Seitanový steak burger


Seitan je mou oblíbenou alternativou masa a ani v této formě mě nezklamal. Tenhle steak burger dokonale drží tvar a strukturou i chutí působí možná i trochu karbanátkově. I v restauraci Black Kale se jedná o favorita a musím říct, že právě tenhle by podle mě zaujal milovníky masových burgerů nejvíce.


Kromě seitanu neboli pšeničné bílkoviny najdete ve složení i cibuli, sóju a koření. Díky velkému množství bílkovin opravdu zasytí a spolu s bulkou a zeleninou tvoří perfektní spojení chutí. Výrobce jej doporučuje doplnit ještě o avokádo. To jsem bohužel neměla, ale nepochybuju, že by burger podtrhlo chuťově i vizuálně.


Špenátový Popeye burger


Špenátová verze burgeru mi ze všech variant připadala asi nejméně zajímavá. V jeho chuti totiž není cítit o moc víc než právě špenát. Součástí sice jsou i kukuřičná zrna a cibule, ale ty zelené listy spíše jen doplňují. Stejně jako u řepového burgeru, bylo v chuti jemně znát pojidlo, které nebylo nijak rušivé.


Burger ale rozhodně nebyl špatný a milovníkům špenátu či Pepka námořníka, po kterém je tenhle burger i pojmenovaný, udělá rozhodně radost. Zaujmout by mohl také ty, kteří si hlídají jídelníček, protože má poměrně nízkou kalorickou hodnotu.



Kdo pro vás píše?


Káťa je naším týmovým labužníkem. Ve Scuku je od jara 2019 a za celou dobu aktivně a s chutí zkouší, co je nového a ještě raději o tom píše.


Káťa Švecová


Co se pamatuji, jídlo je mou velkou vášní a kdybych se měla popsat jen jedním slovem, bylo by to slovo „gurmán“. Tuhle zálibu jsem přenesla i do pracovní sféry a ve Scuk.cz se začala věnovat produktům. Objevila jsem tak nejen spoustu nových informací, ale i nových chutí, a to především nepříliš zpracovaných potravin. Právě v těch základních, které se skládají jen z několika málo ingrediencí a nejsou doplněny o přemíru cukru, totiž nejlépe vyniknou všechny chutě. A díky tomu je jídlo mou ještě větší radostí.

jablko2.png
bottom of page