top of page
hruska.png

Objevte produkty oceněné značkou Regionální potravina

Každý rok Ministerstvo zemědělství uděluje značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí ve 13 krajských soutěžích. Projekt má podobné cíle jako my ve Scuku, a to podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců.


Jak se produkt dostane do soutěže?

Aby mohl produkt získat ocenění, musí ho výrobce či farmář přihlásit. To je velmi jednoduché. Stačí kontaktovat Koordinátora vašeho kraje, vyplnit žádost a poslat vzorky. Pokud jste farmář nebo výrobce, neváhejte svůj nejlepší produkt přihlásit. Kromě případné výhry získáte i celou řadu kontaktů, marketingovou podporu a vaše produkty budou mít oficiálně značku kvality. Tím budou více vidět a stanou se populární mezi zákazníky.




Kdo vybírá vítěze?

Vítěze vybírají za každý z 13 krajů Hodnotitelské komise. Produkt musí splňovat určitá pravidla například musí být vyroben v příslušném regionu, obsahovat minimálně 70% podíl surovin z daného regionu, nebo případně, je-li to z objektivních důvodů nutné, z ČR, s odůvodněním, proč nepochází surovina z daného regionu. Hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu. Kromě toho komise posuzuje vazbu produktu k regionu, složení výrobku, senzorické vlastnosti, kvalitativní charakteristiky a další parametry.



Zvítězit je možné hned v devíti kategoriích:

  1. Masné výrobky tepelně opracované

  2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

  3. Sýry včetně tvarohu

  4. Mléčné výrobky ostatní

  5. Pekařské výrobky včetně těstovin

  6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

  7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)

  8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

  9. Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.).

Máte ve svém okolí někoho šikovného, kdo dělá poctivé a kvalitní výrobky? Povězte mu o Regionální potravině, ať jeho práci náležitě ocení i další lidé.


Objevte produkty oceněné značkou Regionální potravina u nás na Scuku:



jablko2.png
bottom of page