top of page
hruska.png

Kdo vlastně nastavuje ceny produktů na Scuku?

Ceny si u nás určují sami farmáři. A právě tento fakt je pro nás naprosto zásadní. Všichni farmáři a výrobci tak totiž mají šanci získat za svou práci poctivou odměnu. Takovou, která pokryje všechny výrobní náklady, ceny energií, pronájem prostorů, výplaty zaměstnanců a zajistí slušné živobytí.


Abyste měli možnost některé potraviny vyzkoušet za výhodnější ceny, domlouváme s dodavateli zvýhodněné nabídky či výhodnější balení. Vždy ale pouze tak, aby s prodejem ve slevě výrobci souhlasili a ceny se jim stále vyplatily.

Proč jsou některé produkty dražší, než je tomu v supermarketu?


Některé farmářské produkty nabízené u nás jsou opravdu dražší než ty, na které narazíte v obchodě. Zde je ale důležité potraviny rozdělovat. Pokud jde o celou skupinu potravin s vyšší cenou, například čerstvé plnotučné mléko, promítá se do ceny především velikost daného dodavatele a veškeré náklady spojené s výrobou.


Vliv na cenu má také velikost celé dodávky do obchodu, kdy se potraviny objednají předem, poté se hromadně uskladní a k prodeji dávají postupně. K nám ovšem farmáři a výrobci jezdí s objednávkami každý týden, díky čemuž vám dorazí vždy čerstvé.


Třetí variantou jsou zcela identické produkty, které jsou v supermarketu dostupné za výrazně nižší cenu, než přímo od farmáře. Skutečností ale je, že ceny potravin v supermarketech často neodpovídají tomu, kolik reálně stojí dané produkty vypěstovat a vyrobit. Čím to je?


1. Potraviny se záměrně nabízejí za nízkou cenu

Jednou z variant je to, že se zboží záměrně prodává za výrazně nižší cenu, než jaká je skutečná hodnota. Taková cena může být v některých případech dokonce tak nízká, že nepokryje ani nákupní cenu supermarketu od výrobce.


Pokud si říkáte, že by se takový přístup přeci žádnému obchodníkovi nemohl vyplatit, je tomu přesně naopak. Právě nízké ceny vybraných potraviny totiž zvládnou zaručeně přitáhnout pozornost zákazníků. A pokud si přijdou tyto potraviny koupit, zákonitě si s sebou odnesou i další produkty - často takové, které původně zakoupit vůbec nechtěli. Potraviny za neúměrně nízké ceny tedy fungují jako osvědčené lákadlo.


2. Výrobce je nucen prodat zboží pod cenou

Aby supermarkety některé potraviny od dodavatelů vůbec odebíraly, musí dodavatelé sami často neúměrně snížit cenu. Tím vzniká mezi zákazníky supermarketů falešný dojem, že je cena potravin nižší, než tomu je ve skutečnosti.


Zdražují farmářské potraviny?


Ano, ceny farmářských potravin rostou. Stejně jako je tomu u většiny zboží. To ale neznamená, že by rostly stejným tempem. Podle údajů Českého statistického úřadu stouply potraviny kvůli inflaci meziročně asi o 18 procent, některé položky stouply i výš. Zajímavé ovšem je, že naši dodavatelé nenaskočili na takové tempo. V průměru byly ceny v červnu na Scuk.cz meziročně vyšší pouze o 6,17 procenta. V některých případech se tak cenové nůžky klasických potravin a těch farmářských výrazně přiblížily.


Na závěr musíme říct, že bohužel i naši farmáři a výrobci značně pociťují rostoucí náklady na energie, pracovní síly, skladování atd. Je smutnou skutečností, že někteří farmáři a výrobci toto období neustojí. Takové zprávy dostáváme už teď. Dokonce i od stálic, u kterých bychom to nečekali. Velkým překvapením pro nás bylo například ukončení provozu Farmy Mikolášovi, dříve známou jako Mlékárna Krhanice, jejichž zakysaná smetana patřila mezi naše největší srdcovky.


Musíme proto doufat, že toto období společně přečkáme. A budeme rádi, když farmáře a výrobce spolu s námi podpoříte objednávkou jejich poctivě vyrobených a vypěstovaných dobrot.

jablko2.png
bottom of page