top of page
hruska.png

Jak poznat vejce od šťastných slepic aneb co říkají kódy na vejcích

Ať mají také slepice veselé Velikonoce, pojďte věnovat pár minut času a vyznejte se v kódech na vejcích, které prozrazují mimo jiné původ chovu. A protože nám ve Scuku záleží na welfare všech zvířat, koupíte u nás pouze vejce od šťastných slepic s označením 0 nebo 1. Víte, co tato označení znamenají? Čtěte dále.



Čím nižší číslo, tím lépe


Každé vejce na trhu musí být označeno unikátním speciálním kódem, který vám prozrazuje způsob chovu nosnic, kód země a z jakého hospodářství pochází. Samotný obal pak musí také obsahovat třídu jakosti A (čerstvá) nebo B, hmotnostní skupinu (S, M, L, XL), minimální trvanlivost či datum snášky, podmínky skladování a číslo balírny a třídírny. My se v tomto článku zaměříme na první číslo z kódu producenta, které najdete přímo na vejci a začíná buď 0, 1, 2 nebo 3.


Vejce s označením 0: BIO vejce


Tato vejce pochází od nosnic z režimu ekologického zemědělství, neboli jedná se o BIO vajíčka. Cesta BIO vejce začíná již u krmení, kde musí být dodrženo, že suroviny pochází z ekologického zemědělství. Slepice chované v tomto režimu žijí volně s přístupem ven a mají možnost projevovat své přirozené chování, jako je například hřadování, hrabání v zemi a popelení. Například jedna slepice od Čivakuře má možnost výběhu 19m2.


Díky tomu obsahují vejce od slepic z BIO chovů mnohem více živin – karotenoidů, flavonoidů a vitaminu E. Patří k těm nejchutnějším vejcím, která na trhu seženete a odpovídá tomu také jejich cena, která je rozhodně vyšší. Myslete ale na to, že platíte jak za kvalitnější stravu, tak kvalitnější život slepic, který je garantovaný pravidelnými kontrolami od úřadů.


Vejce s označením 1: Vejce z volného výběhu


Jedničky jsou téměř totožné jako nuly, pouze nemají BIO certifikaci a chov nepodléhá tak přísným kontrolám. O slepice chované v tomto režimu je často postaráno úplně stejně, musí mít především možnost volného výběhu. Například Veselé slepice mají prostor o minimálně 7m2 pro každou slepici.


Už se ale například nesleduje, jaká strava je jim podávána. Nicméně chovy jsou registrované pod veterinárním dohledem, který kontroluje například přítomnost salmonely, hygieny, welfare a podobně. U nás na Scuku najdete menší farmáře, kteří deklarují krmení kvalitními krmivy bez GMO a jiných zbytečných látek. Často se slepice přirozeně krmí tím, co najdou ve výběhu, stejně jako u chovu 0.


Vejce s označením 2: Vejce nosnic v halách (na podestýlce)


Taková vejce u nás na Scuku už několik let nenajdete. Když jsme zjistili, v jakých podmínkách jsou chované tyto nebohé slepice, okamžitě jsme přešli k rozhodnutí, že u nás koupíte už pouze jedničky a nuly. Vejce s označením 2 nepochází sice z klecových chov, ale mnohým nevědomým lidem to bohužel stačí jako ujištění, že vše co není z klece, je v pořádku. Bohužel není. 


Tyto slepice jsou chované pouze v halách bez přístupu ven, takže nikdy neuvidí denní světlo. Mohou se sice volněji pohybovat, než ty v klecovém chovu, ale umožněné množství slepic na jeden metr čtvereční je až 9! (Vzpomeňme si na 19m2 na jednu slepici v BIO chovu). Slepice mají kvůli přehuštěnosti také více příležitostí k vzájemnému oklovávání a kanibalismu, což je v takovém chovu na denním pořádku. 


Vejce s označením 3: Vejce nosnic v klecích 


U klecového chovu nemůžeme hovořit o welfare, neboli pohodě zvířat. Klece jsou nejhorším a nejméně ohleduplným způsobem chovu slepic pro vejce. Slepice stráví celý život v malé kleci, kde jich je namačkáno asi dvacet. Na každou připadá prostor jen o málo větší než papír A4 (!). V nevyhovujících podmínkách klecových chovů se v České republice v roce 2020 chovaly asi 4 miliony slepic a celkově tyto chovy tvoří přes 80 % všech chovů.


Naštěstí klecové chovy slepic u nás skoční v roce 2027. Pomohla tomu kampaň nadšených obránců zvířat z iniciativy OBRAZ, kteří v roce 2019 zveřejnili záběry z českých klecových chovů, které široké veřejnosti ukázaly krutou realitu odehrávající se za zdmi klecových velkochovů.


Obecně tedy platí, čím nižší číslo na kódu vejce, tím lépe. Doufáme, že náš článek pomohl mnoha slepicím, neboť jedině podporou těch dobrých chovů budou ty špatné pomalu, ale jistě zanikat. Nákupem do domácnosti byste ale končit neměli. Ptejte se v restauracích či svých oblíbených výrobců, jaká vejce používají a chtějte po nich vejce z volných chovů. Díky tomu postupně přimějeme společnost k pozitivní změně.



jablko2.png
bottom of page