top of page
hruska.png

Vánoce v přírodě: Co můžete darovat zvířátkům?

Vánoce jsou svátky hojnosti, štědrosti, přátelství a lásky. Často nás přimějí i ke konání dobrých skutků. Vracíme se k tradicím našich předků, rekapitulujeme uplynulý rok a vzpomínáme na Vánoce z minulých let. Pojďme si společně vzpomenout i na zvířátka kolem nás a donést jim něco malého na zub. Může to být začátek nové rodinné vánoční tradice.



Proč přikrmovat

Lesní zvěř si je po většinu roku schopna potravu najít sama. S koncem podzimu, když se sklidí úroda na polích, přichází zvěř o podstatnou část své přirozené potravy. Proto myslivci zvěř přikrmují. Nejčastěji mají v rámci svého území (honitby) přidělené krmelce, které spravují. Pravidelně k nim jezdí a plní je senem, letninou, kukuřicí, ovsem, bukvicemi, žaludy, kaštany apod.

Proto pokud chcete něčím zvířátkům přispět, v ideálním případě se nejdříve obraťte na okolní myslivce, kontakt najdete i v nejbližším mysliveckém spolku. Rádi vám poradí, kam můžete zvířátkům přilepšit a také čím.


Co zvířátka potěší

Lesní zvěř

Kromě toho co najdou v krmelcích, jim můžete přilepšit například jablíčky, hruškami, mrkví, zelím, salátem, kapustou, brokolicí, červenou řepou nebo šípky. Rozhodně do lesa nenoste potraviny staré a plesnivé. Zkrátka to, co byste nedali do pusy vy, nedávejte ani nikomu jinému.

Pokud zeleninu a ovoce věšíte na stromy, raději ji položte na zem. Jakýkoliv použitý provázkový materiál se může snadno zvěři dostat do těla a natropit neplechu.

Ptáčci

Máte zahradu nebo balkón? Umístěte tam krmítko a pozorujte to nejkrásnější improvizované divadlo. Nejen lesní zvířátka, ale i ptáčci v zimě hůře shání potravu. V tuto dobu ocení tučnou stravu, díky které přečkají mrazy. Potěšit je můžete semínky (slunečnice, prosa, pšenice, ovsa), kukuřicí, ořechy, ovesnými vločkami, hmyzem, strouhankou nebo jablíčky. Zavěsit na větev nebo do krmítka také můžete lojové koule nebo koláče. Doporučujeme je vyrobit doma bez plastových sítěk. Inspirovat se můžete ve videu níže.



Labutě a kachny

Sáhněte po zelenině! Labutím a kachnám uděláte největší službu, když je nakrmíte hlávkovým salátem, polníčkem nebo slupkami od mrkve. Další možností je vařená rýže, jen pozor na to, ať ji nevaříte v osolené vodě.


Pečivo raději nechte doma

Pozor na to, co do přírody nosíte. Ne každá dobrota je vhodná pro zvířecí trávicí systém. Nesprávně zvolenou potravinou můžete zvířatům ublížit a v horším případě je i usmrtit. Pečivo a zejména to pšeničné v jakémkoliv stavu není vhodnou potravinou pro přikrmování.

U zvěře pečivo a pšenice může způsobovat trávicí potíže díky lepku, který jim zhoršuje střevní peristaltiku. Kromě toho pečivo venku rychleji nasává vodu a plesniví. Žito a ani ječmen také nejsou pro lesní zvěř vhodné, protože nadýmají.

Obecně zvířatům sice pečivo chutná, protože je plné sacharidů. Bohužel však nemá téměř výživovou hodnotu a často obsahuje koření, soli a další přídatné látky. U kachen a labutí může konzumace pečiva zejména u mláďat vést ke zakrnění křídel nebo deformaci peří.


Objevte, co můžete pro divoká zvířata sehnat od našich farmářů:




jablko2.png
bottom of page