Na domácí vaječný likér mě přivedla už moje maminka. Já jsem si recept později ještě vylepšila o semínka z vanilkového lusku. Dohromady je tahle kombinace prostě neodolatelná! Připravila jsem si pro vás i tip na domácí kondenzované mléko, které využijete právě při přípravě vaječňáku. Zkusíte ho? :-)
Náročnost: snadné
Čas: 15 minut
Počet porcí: cca 800 ml
Suroviny:
5 žloutků z vajec od šťastných slepic
200 g domácího slazeného kondenzovaného mléka (viz recept níže)
300 g neslazeného kondenzovaného mléka
200-300 ml rumu (nebo dle chuti)
2 lžíce vanilkového cukru (nebo dle chuti)
semínka z poloviny vanilkového lusku
Varianta bez vaření
Všechny ingredience kromě rumu společně důkladně rozmixujte či vyšlehejte. Nakonec přidejte rum - množství dle chuti. Plňte do čistých sklenic a skladujte v lednici, kde vydrží i několik týdnů.
Varianta s tepelnou úpravou
Všechny ingredience kromě rumu dejte do kastrůlku, prošlehejte a za stálého míchání, na mírném plameni zahřívejte až do zhoustnutí. Po zchladnutí přidejte rum a společně vyšlehejte. Skladujte v lednici. Během skladování občas lahví zatřepte, ať se semínka z vanilkového lusku neusazují dole.
Varianta pro děti
Na variantu pro děti jen stačí vynechat rum, případně přidejte pár kapek rumové tresti. Postup doporučuji spíše s tepelnou úpravou.
Recept na domácí kondenzované mléko
Suroviny:
350 ml plnotučného mléka
170 g cukru krupice
20 g másla (nemusí být)
Postup:
Mléko s cukrem a máslem dejte do kastrůlku, přiveďte k varu a stáhněte plamen. Nechte pozvolna mírně probublávat a občas zamíchejte. Takto vařte až do požadované hustoty, minimálně 30-60 minut. Po zchladnutí mléko ještě zhoustne. Kondenzované mléko přelijte do čisté skleničky a po zchladnutí uchovávejte v lednici.
Dobrou chuť ♥
Co o sobě říká autorka receptu Bára?
„Z momentálního impulsu se rázem stala vášeň a já tak už čtvrtým rokem s láskou tvořím blog reBarbora’s kitchen, což mě neskutečně baví a naplňuje. Převážně se věnuji receptům, které jsou rychlé, snadné a z dostupných surovin, ale ráda si v kuchyni vyhraju i s něčím složitějším. Přednost dávám sezónním a lokálním potravinám a zastávám názor, že nejdůležitější je vše okořenit velkou špetkou lásky. Jídlem ráda dělám radost a tak vznikla i má první kniha Jedlé dárky. Letos ji následovala druhá, věnovaná jedné z mých nejoblíbenějších surovin – Vajíčková kuchařka a brzy spatří světlo světa i má třetí kniha. Ráda se s vámi potkám i na mých stránkách, vše najdete na rebarboraskitchen.com.“
Comments