top of page
hruska.png

3 tipy jak zabalit dárky snadno a ekologicky

Balení dárků nebývá příliš oblíbenou vánoční činností. Existují nejméně 2 typy lidí. První vidí balení jako nutné zlo a dárky zabalí hlavně rychle a bezbolestně. Druzí jsou naopak velmi pečliví, balení dávají 100% pozornost a chtějí, aby zabalený dárek ladil do nejmenších detailů. Tato činnost pro ně může být i příjemnou relaxací. Kdo jste vy? Pravděpodobně někdo uprostřed. Proto jsme připravili ve spolupráci s ekologickým papírnictvím BeNice tipy a triky na balení nejen vánočních dárků.


Jak na balení ekologicky?

Dárky můžete balit do znovu použitelných materiálů například látek. Tento styl balení se jmenuje Furoshiki a pochází z Japonska. Výhodou je, že vám látka zůstane a můžete ji používat donekonečna. Bohužel však nemůžete jednoduše měnit vzor látky a přizpůsobit ho tak dané příležitosti.

Další variantou je nakupovat balicí potřeby vyráběné v České republice. Tím podpoříte lokální ekonomiku a zároveň ekologii, protože za vámi papír nemusel cestovat bůhví odkud. Na Scuku najdete nádherné papírenské potřeby od Be Nice, kteří si zakládají na autorském designu a ekologii.


Odrazte se od tvaru

Prohlédněte si předmět, který chcete zabalit. Jaký má tvar? Je pravidelný nebo je to například kousek látky, který se bude mačkat? Tato fáze je velmi důležitá, protože na základě tvaru se budete rozhodovat, jak a do čeho budete dárek balit. Také myslete na to, pro koho dárek balíte. Bude to rozbalovat dítě, babička nebo partner? Přemýšlejte nad vzhledem papíru a celkovém dojmu z balíčku.


1. Jak na oblíbené Měkkouše

Pokud nevíte, o čem je řeč, „Měkkouš“ je měkký dárek - typicky ponožky, slipy nebo jiné části oblečení. Jejich balení do balicího papíru není jednoduché a po prohmatání balíčku každý ihned pozná, co je skryté uvnitř.

Balení měkkých dárků si můžete usnadnit krabičkami od Be Nice. Ty se jednoduše složí a dárek je zabalený za chviličku, stačí ho převázat provázkem na který ještě před uvázáním mašličky můžete umístit jmenovku. Do dárkové krabičky můžete dát i více než jeden dárek například k ponožkám přidejte čokoládu nebo další drobnosti.


2. Papír snese všechno

Pokud potřebujete zabalit tvrdý dárek pak zvolte balicí papír. Můžete to zkusit i u měkkoušů, ale nejprve doporučujeme potrénovat na tvrdých dárcích, které se balí snáz. Zapomeňte na lepenku a vyzkoušejte samolepky. Nebudete pořád dokola hledat konec izolepy a navíc omezíte plasty. Nemusíte mít obavy, není to žádná vyšší dívčí. Postupujte dle návodu níže a pusťte si k tomu video.


Rychlý návod na balení dárků pomocí balicího papíru od Be Nice:

  1. Dárek si položíme na balicí papír, nejlépe přední stranou dolů.

  2. Papírem obalíme dárek, odměříme si potřebnou délku papíru a ustřihneme cca 3 cm od hrany dárku. Stříhání nám usnadní mřížka na spodní straně papíru.

  3. Odměříme si papír na boku dárku tak, aby papír pokrýval cca ¾ boku dárku a papír ustřihneme 3 cm od druhého boku. Opět stříháme podle mřížky.

  4. Okraj balicího papíru na delší straně dárku z jedné strany zahneme a zahlazený okraj přeložíme přes druhý, přelepíme samolepkami.

  5. Papír na boku přehneme dolů a zahneme na okrajích do trojúhelníků. Trojúhelníky přehneme směrem dovnitř, papír přehneme a zahladíme, přiložíme k boku a přilepíme. Stejně postupujeme na druhé straně dárku.

  6. Nyní dárek převážeme provázkem tak, že provázek křížíme na spodní straně dárku a mašličku děláme na horní straně. Ještě před uvázáním mašličky navlékneme na provázek jmenovku.


3. Pro koho je tento dárek?

Pod stromečkem se někdy sejde dárků moc a je pak docela legrační zkoumat, co je pro koho určené. Proto je dobré dárky označit. Psaní na dárky fixou moc nedoporučujeme. Může se vám stát, že se fix vpije nebo nebude přes motivy papíru vidět. Kromě toho může kazit celkový dojem z dárku. Na Scuku najdete od Be Nice plno krásných jmenovek, které stačí provléct provázkem nebo přilepit k papíru.


Místo jmenovek si poraďte jinak! Malé děti zatím neumí číst, a proto jim můžete pomoci obrázkem. Vytiskněte fotku obdarovávaného a nalepte ji na zabalený dárek. Vyšlete děti ke stromečku a nechte je podávat dárky jednotlivým členům rodiny. Aktivitou se děti zabaví a zároveň můžete i mezi dospělými zavzpomínat při jaké příležitosti byly fotky pořízeny. Po rozbalení můžete fotky uschovat a použít je někdy v budoucnu.


Malá pozornost od nás

I tento rok vám přejeme šťastné a farmářské Vánoce! Doufáme, že budou pohodové a přesně podle vašich představ. A jako malou pozornost jsme pro vás připravili dárek ve formě visaček na vánoční dárky, na které jsme dali všechno to, co máme na Vánocích rádi. Jen pohádky se nám tam už nevešly :-)


Visačky stačí jen vytisknout a vystříhat. Máme je pro vás v barevné a v černobílé verzi podle toho, jaké barvy máte v tiskárně k dispozici. Tak si vyberte a pusťte se do toho. Věříme, že vašim dárkům budou víc než slušet.

Visačky pro barevnou tiskárnu:

Barevné visačky_A4
.pdf
Stáhnout PDF • 1.62MB

Visačky pro černobílou tiskárnu:

Černobílé visačky_A4
.pdf
Stáhnout PDF • 454KB


jablko2.png
bottom of page