top of page
hruska.png

Tvarohový koláč se švestkami

Švestky, tvaroh a křupavá drobenka? Takové letní kombinaci se vyrovná jen málo co. Sezóna čerstvých švestek ale nebude trvat dlouho, takže pokud si chcete dopřát, dejte se do pečení tohohle sezónního koláče s námi co nejdříve :-)


Ingredience na koláč o průměru 30 cm:

Těsto:


Náplň:

1 bílek


Drobenka:

1 žloutek (nemusí být)


Postup:

Rozpalte troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte na kousky pokrájené máslo spolu s vejcem a vypracujte těsto. Formu na koláč o průměru 30 cm vymažte máslem, vysypejte moukou a rovnoměrně do ní vtlačte těsto tak, aby mělo vysoký okraj. Dno několikrát propíchejte vidličkou, dejte na 10 minut péct a poté nechte vychladnout.


Mezitím promíchejte tvaroh spolu s bílkem a vanilkovým cukrem a směs dejte stranou. Poté rozdělte švestky na půlky a zbavte je pecek.


Pro přípravu drobenky smíchejte v misce mouku, moučkový cukr, povolené máslo a žloutek. Žloutek není nezbytný, ale díky němu bude drobenka hezky křupavá. Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud se nezačne drobit.


Na vychladlý korpus rozprostřete tvaroh, poklaďte na něj rozpůlené švestky a vše zasypejte drobenkou. Koláč pečte 20 minut při 180 °C.


jablko2.png
bottom of page