top of page
hruska.png

Domácí vánočka podle reBarbora's kitchen

Šikovná Bára z blogu reBarbora's kitchen pro vás připravila recept na domácí vánočku. Provoňte si domov klasickým vánočním pečivem, bez něj to přece nejsou ty pravé svátky. Tak kdo se letos zaplete do pečení? :-)

zdroj: reBarbora's kitchen

Budete potřebovat:

Postup:

Nejprve si připravte kvásek. Droždí nadrobte do hlubší misky a rozetřete jej s lžící cukru, přidejte přibližně 50–100 ml vlažného mléka, rozmíchejte, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo vzejít kvásek. Mezitím si prosejte do mísy mouku, přidejte k ní cukr, sůl, kůru z citronu (dejte vždy pozor, ať strouháte jen žlutou část, bílá už je hořká), vanilkový cukr a poté i vzešlý kvásek a lehce promíchejte. Přidejte také žloutky, rozpuštěné máslo a nakonec mléko a okapané rozinky.

Vařečkou nebo v robotu zpracovávejte těsto, trvá to min. 10–15 minut, i déle. Je důležité jej opravdu důkladně propracovat. Pokud se vám těsto stále příliš lepí, přidejte trošku mouky, ale přidávejte ji opatrně po malých troškách. Nakonec vám vznikne krásně hladké, vláčné, nelepivé a pružné těsto, to poprašte moukou, mísu opět přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout. Kynutí potrvá cca hodinku a půl, těsto má zdvojnásobit objem.

Tip!

Kynutí v lednici tomuto těžkému těstu velmi prospěje, ideální je tedy těsto zadělat večer, přes noc nechat v lednici kynout, ráno nebo dopoledne vykynuté těsto vyndat, propracovat a dále postupovat stejně, jako u běžného kynutí. U pomalého kynutí v lednici si vystačíte s menším množstvím droždí, klidně o třetinu až polovinu.


Příprava vánočky:

Zapněte troubu na 210 °C. Po vykynutí těsto ještě krátce propracujte, stačí minutku.


Pokud chcete mít dvě menší vánočky, rozdělte těsto na dvě stejné části (tak to dělám já), nebo nechte tak a bude z toho jedna velká vánočka.

zdroj: reBarbora's kitchen

Těsto (celé, nebo jeho poloviční část) rozdělte na 8 stejných kousků, a ze 7 z nich vyválejte pramen o průměru přibližně 1 cm a délce cca 30 cm.


Na spodní patro vezměte 4 prameny. Při pletení prameny neutahujte, ať zůstane prostor na kynutí. Kraje pramenů nechte zatím volné, nebo je u jedné strany (zhora pletení) spojte hned. U prostředních dvou pramenů přehněte levý přes pravý, teď máte vlevo dva jiné prameny a opět přendáte levý přes pravý, totéž zrcadlově z druhé, pravé strany. Poté začnete opět od začátku, tedy prostřední levý přes pravý, levý okraj levý pramen přes pravý a zrcadlově pravý okraj. Tedy vprostřed, vlevo, vpravo, prostředek, vlevo, vpravo... a takto budete pokračovat až dolů, dokud nebudete mít zapleteno. Oba konce potom dobře zmáčkněte, ať se cop nerozjedete a přendejte na plech vyložený pečicím papírem.


Druhé patro se plete jako klasický cop. Než dáte na první patro vánočky to druhé, lehounce první patro vprostřed po celé délce zmáčkněte, potřete rozšlehaným vejcem a dejte druhé patro, lehoulince ho na první přitlačte, ale ne silou, ať si dílo nezničíte. Opět vršek potřete rozšlehaným vajíčkem.


Z posledního kousku těsta vytvořte dva stejné prameny a stočte je do copu, ten přendejte přes druhé patro vánočky a konce na vánočku důkladně vmáčkněte, zahněte je jakoby pod spodek vánočky. Pokud chcete mít jistotu, že se vám vánočka na plechu nerozjede, na obou koncích a vprostřed ji spíchněte špejlemi. Nechte vánočku ještě tak půl hodinky na plechu odpočívat a poté potřete celou rozkvedlaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Dejte péct na 15 minut a poté dopékejte na 160 °C přibližně 30 minut, záleží na velikosti vánočky i vaší troubě. Pokud povrch vánočky bude už dostatečně zlatavý a uvnitř ještě nebude hotová, přikryjte ji alobalem. Propečenost zkuste klasicky špejlí, až vám na ní nebude ulpívat syrové těsto a vyjede vám špejle suchá, je vánočka hotová. Alobal také můžete dát hned zpočátku a cca v půlce pečení vánočku odkrýt. Pokud pečete jednu velkou, pečte ji déle a přikrytou alobalem.

Co o sobě říká autorka receptu Bára?


„Z momentálního impulsu se rázem stala vášeň a já tak už několik let s láskou tvořím blog reBarbora’s kitchen, což mě neskutečně baví a naplňuje. Převážně se věnuji receptům, které jsou rychlé, snadné a z dostupných surovin, ale ráda si v kuchyni vyhraju i s něčím složitějším. Přednost dávám sezónním a lokálním potravinám a zastávám názor, že nejdůležitější je vše okořenit velkou špetkou lásky.


Jídlem ráda dělám radost a tak vznikla i první kniha Jedlé dárky. Následovala ji druhá, věnovaná jedné z mých nejoblíbenějších surovin – Vajíčková kuchařka a brzy spatří světlo světa i má třetí kniha.


Ráda se s vámi potkám i na mých stránkách, vše najdete na rebarboraskitchen.com.“

jablko2.png
bottom of page