Lehká pizza s nízkým obsahem bílkovin
- Andy
- před 1 dnem
- Minut čtení: 2
Aktualizováno: před 3 minutami
Tahle pizza je důkazem, že i při omezeném příjmu bílkovin si můžete dopřát něco dobrého. Těsto je jemné, vláčné a díky dlouhému kynutí krásně nadýchané. Základem je jen malé množství droždí, jogurt a trocha trpělivosti – odměnou vám bude lehká domácí pizza, která nezatíží organismus a potěší chuťové buňky. Hodí se nejen pro ty, kdo musí bílkoviny hlídat, ale i pro všechny, kdo si chtějí dopřát odlehčenou verzi oblíbeného jídla.

Suroviny na pizza těsto (4 porce):
500 g hladké mouky
25 g soli
1 lžíce olivového oleje
3 g cukru
1 skleničku bílého jogurtu Sterzing-Vipiten (případně variantu jogurtu bez laktózy)
400 ml vody
Postup:
(časová náročnost cca 2 dny)
Do mísy nalijte vodu a promíchejte s droždím. Za stálého míchání postupně přisypávejte mouku, nejlépe zpracovávejte těsto v robotu, kdy ho míchejte opravdu dlouho - aspoň 30 minut (z toho 10 až 15 minut na nejvyšší otáčky).
Nakonec přidejte sůl a olivový olej, jogurt a trochu cukru. Míchejte ještě 10 minut, pak nechte hodinu odležet.

Po odležení těsta jej rozdělte na 4 stejné dílky (vytvořte bochánky o váze cca 200 g). Bochánky vložte do jednotlivých mističek vysypaných moukou a překryjte fólií nebo víčkem. V lednici nechte odpočinout aspoň 24 hodin, ideálně 36 hodin.
Pizzy zdobte podle vlastní chuti. Pečte v předehřáté troubě na co nejvyšší stupeň cca 15 minut.
NÁŠ TIP:

Mozzarellu přidejte až po propečení těsta – ideálně na posledních pár minut nebo úplně na závěr. Díky tomu si sýr zachová svou jemnou chuť, nebude vysušený ani tvrdý a krásně se roztaje do vláčného závoje. Navíc neztratí tolik vody, takže těsto zůstane pěkně křupavé a nerozmáčí se. Pokud máte rádi výraznější chuť, zkuste kombinaci s čerstvými bylinkami nebo pár kapkami olivového oleje až na finální dozdobení.
Co o sobě říká autorka receptu Ambasadorka Pavla M.?

„Před 8 lety jsem vstoupila do světa výživového poradenství, věděla jsem, že chci lidem pomáhat zlepšit kvalitu jejich života. Je krásné vidět, jak se vám člověk pod rukama mění - najednou získává díky vyvážené stravě více energie, pozitivní myšlení, samozřejmě hubne a co je nejdůležitější, zlepšuje se mu zdraví. ANO! Dokonce se můžete vyhnout i lékům! Ráda na svém Instagramu ukazuji, že zdravá strava není jednotvárná, nudná, bez chuti nebo nějak drahá.”
Comentários