top of page
hruska.png

Jak může vypadat půst? Není třeba si odpírat celých 40 dnů

S koncem masopustních oslav nadchází období před Velikonocemi, které bylo po celá staletí známé jako postní. 40 dnů půstu už v dnešní době dodržuje jen málokdo, ovšem krátkodobé půsty nabírají na oblibě. Jak takový půst vypadá a co nám může přinést? To pro vás sepsala Lucie z nutriční poradny S láskou dělané.



Půst neboli postění se je jedním z přirozených mechanismů, na který byl náš organismus od pradávna navyklý. V křesťanství je postní doba období přípravy na Velikonoce a trvá 40 dní. Účelem půstu má být větší napojení na sebe sama, na svůj duchovní růst v rámci přípravy na Velikonoce a také má probouzet větší citlivost vůči ostatním lidem.

Je tedy nutné postit se, ačkoliv nejsem věřící? Jaké benefity a vliv na organismus to vůbec má? A je půst vhodný pro každého? Tyto otázky řeším s každým, komu se o postění zmíním. V době, která je doslova přehlcená jídlem, věcmi, informacemi, lidmi a ve které jsme zvyklí mít všechno hned, je právě teď ta nejvhodnější doba na to, začít se postit.


Nemusíte se hned pustit do 40denního půstu, který byl spíš tzv. postnějším typem stravování. Obsahoval jedno velké jídlo a někdy k němu další 2 malá, ale byla to jídla bez masa, ryb, vajec a mléčných výrobků. I to by byla určitě zajímavá zkušenost.

Každý z nás dostane při této představě bez jídla trochu strach. Je to dobrovolný výstup z komfortní zóny, ale odměnou je nám to, co můžeme získat, pokud půst držíme správně, vědomě a s láskou.


Krátkodobý půst nám totiž může přinést více energie, obnovu buněk, napojení na své nitro a poznání blíže sebe sama. V neposlední řadě nám také pomůže oprostit se od jídla jako jednoho z hlavních témat každého dne, které pro někoho může být i smyslem života. Navíc až jeden den bez vaření je myslím také skvělý benefit :-)¨


Objevte inspiraci na produkty od tuzemských farmářů a výrobců vhodné pro období půstu u nás na Scuku 👉 na.scuk.cz/inspirovat-se-pro-pust


Je krátkodobý půst vhodný pro každého?


Půst je skvělý pro ty, kteří mají během dne potřebu stále něco jíst, nebo během dne pociťují rozkolísanou glykémii, která se projevuje častou únavou, bolestmi hlavy, výkyvy nálad a energie, či chutěmi na sladké.


Nemusí se ho bát lidé s různými záněty v těle, obézní lidé, kterým se nedaří zhubnout nebo diabetici I. i II. typu. Postění se lidem se zdravotním omezeními ale vždy doporučuji konzultovat se svým lékařem, který je nakloněn alternativním metodám nebo případně s (nutričním) terapeutem, který má s půsty zkušenosti.


Ačkoliv má postění mnoho benefitů, ženy by měly být o něco více obezřetnější, protože v rámci menstruačního cyklu se u některých žen mohou objevit změny v důsledku hormonální nerovnováhy. Určitě není na škodu vhodnost půstu komunikovat s odborníkem, který má osobní zkušenost a praxi s půsty.


Přesto jsou skupiny lidí, kterým bych půst nedoporučila:

  • Těhotné a kojící ženy,

  • malé děti do 15 let (děti nad 15 let pod dohledem),

  • lidé s velmi nízkým procentem tělesného tuku, podváhou nebo poruchou příjmu potravy,

  • lidé s hormonálními problémy (případně konzultujte s odborníkem).

Na co vše má půst vliv?


Pokud se postíme správně, může nám půst přinést zvýšený příval energie, úlevu trávicímu ústrojí, mentální odolnost i na posouvání našich limitů. Také může mít velký vliv na regulaci našich chutí na sladké, či slané a zároveň i hubnutí. U zdravotních omezení může mít vliv na zmírnění zánětů, oxidativního stresu, zlepšení inzulinové rezistence a obnovu a regeneraci buněk - zde ovšem doporučuji konzultaci s odborníkem.


Je to o tom si to zkusit a sami si určit, jak se během půstu cítíte a jestli to má pro vás smysl. Pokud byste se během půstu trápili, není vhodné v něm pokračovat za každou cenu. Každý má jiný způsob, jak se dostat blíže k sobě, regenerovat své tělo a dopřát tělu vnitřní klid a odpočinek.


Při cestě za zdravím je to ale určitě vhodná zkušenost, kterou doporučuji každému, kdo se má rád a baví ho poznávat své hranice a limity.


Pro někoho je půst snazší, pro někoho obtížnější


Záleží na tom, jak je vaše tělo metabolicky nastavené. Pokud jíte nezdravě, jste zvyklí spíš na sladké a ve vašem jídelníčku převládají sacharidy, tak pro vás bude půst obtížnější než pro ty, kteří jí vyváženou stravu bohatou na živiny, v jídelníčku přijímají dostatek vlákniny, bílkovin a kvalitních tuků a omezují rychlé cukry.


V takovém případě je vaše tělo schopno vydržet několik hodin bez jídla. Na druhou stranu ti, co to tak nemají, tak by jim půst právě mohl pomoci, stát se metabolicky efektivnějším.


Vždycky je ale potřeba poslouchat své tělo a znát své hranice. Zároveň strach někdy může být zbytečnou překážkou :-)


Jak by měl krátkodobý půst vypadat?


Pokud s půstem začínáte, doporučuji si nejdřív vyzkoušet období tzv. přerušovaného půstu, které je také známé jako přerušované hladovění. Během něj se navečeříte o chvíli dřív než obvykle, třeba mezi 17-18 hodinou a poté budete jíst po 14-16 hodinách od posledního jídla, což znamená kolem 7-10 hodiny dopoledne.


Snažte se vnímat a pozorovat své tělo. Jakmile pocítíte hlad v hodinu, kterou obvykle snídáte, zkuste tento pocit jen pozorovat. Udělejte si teplý čaj, dostatečně své tělo hydratujte, myslete na svůj záměr, proč půst zkoušíte a nenechte se nutkáním k jídlu rozptylovat.


Pokud toto zvládnete, doporučuji půst párkrát zopakovat, občas jeho délku prodloužit a za dalších pár dní nebo týdnů zkusit delší půst, celých 24 hodin. Dejte si poslední jídlo dne v kterýkoliv čas, který vám vyhovuje a do druhého dne už nejezte. Dodržujte opět dostatečný pitný režim. Je možné, že budete mít potřebu pít mnohem víc než obvykle, což vás nemusí znepokojovat, protože se spolu s tekutinami z těla odplavují i různé toxiny a škodliviny.


Při půstu se vyvarujte slazeným nápojům a pijte ideálně jen čistou vodu nebo neslazené čaje. Doporučuji se také vyhnout kávě a stimulačním nápojům, jako je maté, matcha, wayussa apod. Dopřejte tělu očistu ve všech směrech.


Pokud se pro půst rozhodnete v období novoluní nebo úplňků, bude pro vás snadnější ho zvládnout. V tomto období se postění nejvíc doporučuje :-)


Já sama se nejčastěji postím od večeře a poté znovu jím až za 24 hodin. Jako poslední jídlo před půstem si dám například pohankový chléb s máslem, sýrem a salátem s olivovým olejem nebo velkou misku teplé polévky se semínky či obložený vývar s rýžovými nebo zeleninovými nudlemi. Pokud se večer cítím dobře a chci si půst prodloužit, tak ještě vydržím přes noc, ráno se půst nasčítá a je z něj celých 36 hodin bez jídla. To už je skvělý čas regenerace pro všechny buňky v našem těle.

Během půstu doporučuji dodržovat klidnější režim, vyvarovat se těžkým stresovým situacím a dopřát si čas pro sebe - sebelásku, sebereflexi a sebepozorování. Mně osobně během půstu vyhovuje lehká procházka na čerstvém vzduchu, meditace, koupele v epsomské soli nebo jen nenáročná práce a relaxace u knížky.


Někdo naopak může pociťovat nárůst energie. I to je v pořádku a využijte ji podle svého uvážení. Pro první půst si ale raději naplánujte volnější den, než den nabitý od rána do večera schůzkami. Sice by takový den rychle utekl a půst by byl za vámi, ale zároveň byste přišli o klid a možnost souznění se svým tělem, který během půstu nastane.


Jak by mělo vypadat první jídlo po půstu?


První jídlo po postění se by nemělo být těžké, mastné, smažené. Ideálně by se mělo skládat z vlákniny (zelenina, ovoce, vločky, semínky), lehce stravitelných bílkovin (vařené libové maso, vajíčko, ryba) a zdravých tuků (kokos, ořechy, kvalitní za studena lisované oleje). Vhodné je i tekuté jídlo, jako je smoothie, či polévka. Zásadní je jíst v klidu a do polosyta.


Moje oblíbená jídla po půstu:

  • Ovesno-semínková kaše s ovocem a ořechovým máslem,

  • nezahuštěný zeleninový krém bez mléčných výrobků,

  • vývar se zeleninou,

  • quinoa s tuňákem a sušenými rajčaty,

  • mrkvové nudle na ghí zalité vajíčkem,

  • funkční kakao s MCT olejem.

Je také možné popíjet čistý maso-kostní vývar během postění se a tím si prodlužovat dobu půstu, aniž by se narušila hladina cukru v krvi. Nejedná se pak o klasický půst bez jakéhokoliv příjmu energie, ale i tak je to skvělá možnost, jak odlehčit trávení a sklízet některé z benefitů postění.


Zpočátku můžete také zažít nepříjemné projevy, jako například bolest hlavy, motání se, únava, zimomřivost. Není to však důvod k ukončení půstu. Zkuste si odpočinout, napít se, uvařit čaj a zahřát se. Klidně si dejte vodu s citronem, Vincentku nebo skleničku neslazené Magnesie. Pomoci může i procházka na čerstvém vzduchu. Pokud by příznaky přetrvávaly, tak první jídlo zvolte teplé, lehce stravitelné, např. brokolicovou polévku.

Recept na brokolicový krém:


Ingredience:

  • 3 střední brambory

  • 1 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • čerstvý rozmarýn

  • masový vývar (případně voda)

  • lžíce ghí

  • semínka (dýňová, slunečnicová, sezamová)

  • olivový olej na zakápnutí

Postup:

Na lžíci ghí orestujeme cibulku dozlatova, po chvilce přidáme nasekaný česnek a rozmarýn a lehce promícháme. Přidáme oloupané a nakrájené brambory, omytou a na růžičky rozebranou brokolici. Zalijeme vývarem, popř. vodou a vaříme do změknutí asi 25 minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a podáváme s nasucho opraženými semínky a zakápnuté olivovým olejem.


Kdo tento článek připravil?


Recept vznikl ve spolupráci s nutriční poradnou S láskou dělané. Jak na krátkodobé půsty pro vás sepsala Lucie Paulusová, DiS.

Lucie Paulusová, DiS


Zdravá strava není pouze o počítání kalorií a striktních dietách, ale především o funkční výživě, která vede k prevenci nemocí a ke zlepšení zdravotního stavu. Pomáhám ve své poradně v Pardubicích klientům nejen s redukcí váhy, ale i s celkovou péčí a přístupu ke zdraví. Ke každému přistupuji individuálně s ohledem na jeho zdravotní stav, stravovací zvyklosti a životní styl.


Abych mohla svým klientům poskytnout komplexní péči, začala jsem se před pár lety zajímat o psychosomatiku, nyní také o funkční medicínu a výživu, která mě zaujala svým celostním pohledem na lidské tělo a propojení těla, mysli a duše. Funkční medicínu vnímám jako možnost volby, hledání rovnováhy a vlastní cesty, kdy každý sám má možnost na sobě pracovat a nastartovat tak proces sebe-léčení. Mojí vášní je příroda, dobré jídlo, pohyb a jóga. Praktikuji půsty, otužování, zaměřuji se na spánek, dýchací techniky a metody sebepoznání :-)

Nutriční poradna

Pichlova 649

53002 Pardubice


jablko2.png
bottom of page