top of page
hruska.png

Vypěstujte si vlastní bylinkovou zahrádku

Ať už bydlíte v bytě nebo v domě se zahradou, na jednom se snad shodneme: bylinek není nikdy dost. Můžete je pěstovat v truhlíku na okně, v květináči na lince i v záhonku nebo ve skleníku. Pojďte se s námi podívat na ty nejčastější druhy, které teď seženete i na Scuku.




Bazalka, italská kráska


Bazalku jistě všichni znáte, ale co její historii? Kdo z vás ví, že ačkoliv je teď královnou italské kuchyně, připutovala na starý kontinent původně z Indie? Byla tam považována za posvátnou a využití našla především při hinduistických obřadech.


Nejlépe se bazalce bude dařit na teplých slunných místech. Nemá ráda průvan a nelíbí se jí zálivka přímo na listy, větší radost jí uděláte, když ji budete zalévat do podmisky anebo opatrně přímo na zeminu. Skvěle se vám odmění v květináči. Pokud máte tu možnost a toužíte po bohaté úrodě, klidně ji vysaďte ven na záhon. Ale až v teplých měsících a na místo, které je chráněné před průvanem. Třeba mezi rajčata nebo jiné rostlinky, ovšem stále si dávejte pozor na dostatek světla, které bazalka potřebuje. Dobře jí dělá zaštipování, díky kterému se hezky rozvětví, rozroste a zhoustne.


V kuchyni najde uplatnění hlavně ve studených pokrmech. Dejte ji na rajčata s mozzarellou nebo do salátů. Čerstvou bazalku můžete dát i na právě upečenou pizzu. Pokud sklidíte velkou úrodu, dejte se do výroby bazalkového pesta.


Rozmarýn, mistr vůně


Pro rozmarýn je charakteristické jeho aroma. Někomu se dokonce může zdát až příliš silné. V latině znamená jméno bylinky (rozmarýn lékařský) „mořská rosa“. Když má dobré podmínky, může dorůstat až dvou metrů.


Bez obav z obřího vzrůstu ho můžete pěstovat i doma. V květináči i na zahradě. Má rád teplá slunná stanoviště a mírnou zálivku.


V chuti si nejlépe rozumí s grilovanými rybami. Výborně ochutí i pečené maso nebo brambory. Přidává se do bylinkových másel a je nedílnou součástí směsi, kterou známe jako provensálské koření. Při vaření přidávejte rozmarýnu po troškách, je opravdu velmi aromatický.


Vyrobit si můžete i rozmarýnový olej. Stačí pár snítek zalít kvalitním olivovým olejem a za nějakou dobu se bylinka v oleji příjemně rozvoní. Rozmarýn je také skvělý na sušení. Po ostříhání větvičky jen svažte dohromady a na suchém teplém místě nechte uschnout. Po uschnutí ho dejte do nádoby, ať se na něj zbytečně nepráší a uložte do temna.


Tymián, bylinka síly a odvahy


Ve starém Římě se věřilo, že vonná bylinka, kterou známe také pod jménem mateřídouška, přináší sílu a odvahu. Přidávala se do koupelí a užití našla údajně i při válkách, kdy se snítka tymiánu dávala vojákům do brnění jako ochrana.


Dnes tymián známe převážně jako pomocníka při vaření. Tuhle bylinku si můžete bez problémů vypěstovat doma za oknem i na zahrádce. Má ráda teplo a sušší půdu. Tymián se dá dokonce pěstovat i jako bonsaj, tak jestli máte trpělivost, směle do toho! :-)


V kuchyni se tymián hodí především k masu, bramborám a rybám. Má podobné využití jako rozmarýn, proto mu to mnohdy nejvíce sluší po jeho boku. Můžete s jeho pomocí připravit i skvělé marinády a přidávat ho do omáček.


Stejně jako rozmarýn lze tymián snadno usušit, aby sklizeň nepřišla vniveč. Při sušení ho raději vázejte do několika svazků než do jednoho velkého.



A aby to nebylo jen tak, existují i další odrůdy tymiánu. Na Scuku dokonce seženete i jednu s netradiční chutí. Tymián citronový, vyzkoušíte? :-)


Oregano, dobromysl obecná


Oregano je nejtypičtějším kořením na pizzu. Jeho chuť vám bude dobře známá i z rajčatových omáček. Rostlinku používali již ve starověkém Egyptě. A to k dochucování jídel i pro jeho údajné léčebné účinky. Také se věřilo, že dobromysl pomáhá duším zemřelých odpočívat v pokoji, proto bylo oregano hojně vysazováno v oblastech tehdejších hřbitovů.


Pro jeho magickou moc ho v dnešní době na parapetech nemíváme. Raději si dopřáváme jeho chuť při kulinářských zážitcích. Pěstovat ho můžete doma i na sušších místech na zahrádce stejně jako tymián nebo rozmarýn. Pravidelným zaštipováním povedete rostlinku k rozvětvení a tím pádem i bohatší úrodě.


Na podzim nezapomeňte oregano ostříhat tak na třetinu původní velikosti, ostříhané větvičky můžete v teple domova usušit na suchém a dobře větraném místě. Oregano přezimuje nejlépe v prostorách se stálou teplotou okolo 15 °C, kde bude dobře chráněný před průvanem.


Oregano má jistě své místo v pokrmech italské kuchyně. Ochutit s ním můžete i pečené maso. Nebo ho můžete naložit do olivového oleje a připravit si tak perfektní zálivku na skvělý salát.


Máta, mistryně převleků


U máty si všichni vybavíme svěží chuť, léto a možná někdo alkoholický nápoj mojito. Kdysi měla máta daleko více užití. Věšela se například nad vchod domu, kde měla zajistit zdraví a bezpečí jeho obyvatel. Přidávala se do váčku s penězi, aby zajistila bohatství a finanční příjem. A ve středověké Francii byla součástí nápojů lásky.


Pěstování máty je jednoduché. Někdo to má dokonce tak, že se mu máta rozmnoží úplně sama a pak s ní bojuje jako s plevelem :-) Kromě záhonků ji můžete mít i v květináčku. Postačí jí střední zálivka a polostín. Nemá ráda vlhko, tmu a ani naopak přílišné sucho a slunce. Řiďte se tedy heslem „všeho s mírou“.


Máta se skvěle hodí pro osvěžení. Své místo najde v limonádách, alkoholických nápojích i ve zmrzlinách. Můžete ji použít pro dekorování dezertů nebo jako součást ovocného salátu.


A proč jsme mátu nazvali jako mistryni převleků? Máta má mnoho příchutí. V poslední době jako by se s nimi roztrhl pytel. A tak můžete sehnat mátu čokoládovou, jahodovou, citronovou, pomerančovou a mnoho dalších. Určitě je zkuste pěstovat, odmění se vám bohatou úrodou a chutí.


Meduňka, pro uklidnění a spánek


Meduňka jednoznačně patří mezi bylinky, které se nám vybaví, když budeme hledat tu na dobré spaní. Stejně jako bylinky předešlé, i meduňka našla své široké publikum už ve starověkém Řecku a Římě.


Rozhodnete-li se pro pěstování meduňky, dopřejte jí slunné stanoviště. Na množství slunečních paprsků pak závisí její vůně a chuť, která se světlem stoupá na intenzitě, proto volte dobře :-) Potřebuje propustnou půdu a pravidelnou zálivku. Meduňku najdete i v přírodě, kde roste divoce, tak mějte oči na stopkách.


Všichni jistě známe meduňkový čaj nebo odvar z meduňky. Využití v kuchyni má tato bylinka daleko širší. Výborně doplní chuť grilovaných ryb a masa, čerstvé nasekané lístky můžete přihodit do salátů. Jestli jste zastánci smoothie, přihoďte hrstku lístků o tam. Můžete ji zkusit naložit do medu nebo z ní vyrobit sirup.



Nezapomeňte vyzkoušet:





jablko2.png
bottom of page