top of page
hruska.png

O životě včel, hrdinek všedních dní

Teď na jaře je to nádhera. Stromy kvetou a všechno voní. Když si stoupnete pod rozkvetlou třešeň, uslyšíte je. Stovky dělnic, co si pobrukují svou včelí písničku a po práci s nožkama plnýma pylu letí do svých úlů. Proč je potřeba, aby nám tu včely zůstaly?



Nejsilnější opylovači


Včelí populace je tou největší z řad opylovačů. V Evropě se včelaření daří a i Česká republika drží čestné místo na žebříčku v počtu včelařů. Věděli jste, že Český svaz včelařů eviduje 573 676 včelstev? I přes tato pozitivní čísla ale včel ubývá. Jak těch z řad včel divokých tak i těch domestikovaných. Co, nebo kdo za to může je stále otázkou, nejčastěji se ale odborníci a studie opírají o pesticidy, znečištění ovzduší, teplotní výkyvy, choroby a postupné mizení přirozeného prostředí včel.


Podpořte včely i včelaře


Rovnice je jednoduchá: čím více včel, tím více opylovaných rostlin a tím zdravější příroda a více plodů. Podpoříte-li lokální včelaře, podpoříte i včely. Pomoci včelám ale můžete i jinak než nákupem produktů od místních včelařů. Máte-li zahradu, vysévejte květinové louky. Omezte sekání trávníku a nepěstujte si na zahradě golfové hřiště. Vyšší tráva s dostatkem dalších bylin přiláká nejen včely, ale navštíví vás i řada brouků a motýlů, kteří patří také mezi opylovače.


Včelám pomůžete i když jim na zahradu dáte pítko. Včelky nejsou náročné, spokojí se i s pítkem pro ptáky, kontrolujte ale, že vám přes slunečné dny nevyschlo.


Více než 80 % druhů rostlin je závislých na opylování. A nejsou to jen ty, které lahodí oku, nebo které považujeme za okrasné. Jedná se o ovocné stromy, zeleninu a další, například slunečnice, ze kterých se vyrábí olej. Proto je přítomnost opylovačů na naší planetě více než žádoucí.


Včely jako celý organismus


Život včel je snad jedním z nejpůsobivějších, co můžeme na Zemi pozorovat. Jejich hierarchie, životní úděly a schopnost budování je obdivuhodná. Věděli jste, že to, že si včely samy produkují stavební materiál, tedy vosk na plástve, je v živočišné říši unikátní?


Nejpočetnější obyvatelstvo úlu jsou dělnice, ty tvoří přibližně 94 %. Poté, co z nakladeného vajíčka přes stádium larvy a kukly dospěje, čeká ji hned několik včelích profesí. Projde si od těch nejzákladnějších, kdy funguje jako uklízečka pláství, ošetřovatelka larev, které krmí a následně stavitelka a opravářka pláství, které lepí včelím voskem. Pak ji čeká povolání skladnice, má na starosti zásoby, které sbírá od přilétajících včel. Přebere od nich nektar a postará se o jeho uskladnění. A aby toho nebylo málo, čeká ji ještě jeden post: strážkyně česna, která hlídá vchod do úlu. Po složitém kariérním žebříčku se dostane až na vrchol a stane se z ní ta včela, kterou vídáme na loukách, včela létavka. Ta už putuje mimo úl a sbírá na květech pyl.


Dalšími obyvateli úlu jsou trubci, jejichž životním údělem je oplodnit královnu. Oproti královně, která se může dožít až pěti let, jsou trubci ti, kteří si dožívají nejméně. Trubec umírá po necelých dvou měsících.


Fascinující je i život královny. Jako nejstarší obyvatelka si dopřává náležitou péči. Nechává se krmit a je o ni nejlépe postaráno. Aby také ne, když za rok dovede naklást až 200 000 vajíček.


Včelí poklady


Od včel máme to nejsladší zlato: med. Ten můžeme dostat hned v několika verzích, z nichž nejčastější je med květový a následně lesní. Tím ale bohatství nekončí. Propolis a mateří kašička, kterou produkují dělnice, aby kašičkou nakrmily larvy, se hojně používá v kosmetice, kdy se přidává do mastí a krémů. Propolis působí antibakteriálně, mateří kašička omlazuje pleť a pomáhá s kožními problémy.




Včelaře? Ty máme!


I u nás na Scuku můžete podpořit lokální včelaře. A to jak ty, kteří zpracovávají med výhradně jako potravinu, tak i ty, kteří využívají včelí produkty k výrobě kosmetiky.


Spokojená včela


V nabídce Spokojené včely najdete převážně kosmetiku. K výrobě mýdel používá med i propolis, v krémech najdete mateří kašičku. Kdybyste si chtěli provonět domov, sáhněte po svíčkách z včelího vosku nebo voscích do aromalampy.

Hlavně nezapomeňte na vysévání květinové louky! Mezi kosmetickými produkty se totiž ukrývá i směs semínek, ze kterých vám jedna taková vyroste, vysévat ji můžete ještě teď v dubnu. Květiny přilákají nejen včelky, ale všechny opylovače a brouky, kteří na našich zahradách teď tolik chybí. „Ve směsi naleznete například svazenku, brutnák lékařský, komonici bílou, hořčici, řepku, zářivku, chrpu, slunečnici obrovskou, diviznu, vlčí mák, mátu, měsíček lékařský, majoránku, černuchu damašskou a krásnoočko. Směs jsme koncipovali tak, že nic není jedovaté, proto jsme například do směsi nepřidali náprstník, který skvěle meduje, ale je smrtelně jedovatý. Můžete tedy využít většinu bylinek jak do jídel i nápojů.“


Hrádecký med


Za Hrádeckým medem stojí velké nadšení zakladatelů Markéty a Víti, jejichž včelstva najdete nedaleko Pacova na Vysočině. V nabídce na Scuku mají kromě medu klasického i ten ochucený, který rozhodně stojí za zkoušku. Takový med se skořicí nebo kardamomem, to vám nesmí uniknout. Stejně jako jejich medovina :-)


„V roce 2011 jsme se rozhodli vycestovat na Nový Zéland a velkým přáním bylo pracovat na včelařské farmě. Po nekonečném psaní, dotazování a navštěvování všech možných farem se mi podařilo získat práci jako včelař na farmě čítající kolem 1500 včelstev. Tam jsem si vyzkoušel vše, co vás může napadnout ohledně chovu včel, strávil jsem zde více než půl roku. Po návratu domů jsem cítil potřebu své znalosti ještě více prohloubit, začal jsem proto navštěvovat včelařskou školu na SOU v Blatné, současně jsme započali i vlastní chov včel.“


Vejce a med Václav Moravec


I od těch nejmenších z našich dodavatelů můžete na Scuku najít výborný med. Příkladem je třeba Václav Moravec, který nabízí světlý květový med od včel, které opylovávají květy v okolí hradu Košťálov.


Eko sady Komňa


Med najdete i u dodavatele Eko sady Komňa. Sady se nachází v oblasti Bílých Karpat a zaměřují se především na pěstování švestek, které nabízejí v sušené podobě i ve formě výborných povidel.

V sadu najdete i další ovocné stromy, jako jsou jabloně a hrušně, z jejichž plodů vznikají mošty a zavařeniny. Veškeré pěstování a práce okolo sadu probíhá v souladu se zásadami ekologického zemědělství. Díky absenci chemických hnojiv a postřiků je všechno ovoce v BIO kvalitě. A kde jsou ty včely? Ty tyhle stromy v sadu i v okolí opylovávají a snášejí tak výborný med.



Ochutnáte některý z medů? Nebo dáte přednost účinkům včelích produktů na krásu?

jablko2.png
bottom of page