top of page
hruska.png

Jak správně skladovat pečivo a proč byste měli dát přednost pečivu z minipekáren?

Ze složení pečiva ze supermarketů jde občas mráz po zádech. Mnohokrát obsahuje více přídatných látek než základních surovin. Přitom na kvalitní chléb postačí tři jednoduché suroviny: mouka, kvas, sůl. Jako každá kategorie u nás na Scuku, i pečivo podléhá našemu Kodexu kvality, a každý produkt před zařazením do nabídky pečlivě zkoumáme, aby obsahoval éčka o max. skóre škodlivosti na úrovni 2 (u bezlepkového pečiva je to skóre max. 3). Vyzpovídali jsme Michaelu Koláčkovou z Koláčkovy řemeslné pekárny a přesvědčíme vás, že byste měli investovat do kvalitního pečiva z minipekárny. A jako bonus se s vámi paní Koláčková podělí o tip, jak uchovávat pečivo, aby vám vydrželo co nejdéle.



Proč by měl zákazník dát přednost pečivu z malé pekárny místo toho ze supermarketu? V čem je rozdíl?


Spotřebitel by se měl primárně u pečiva, jako u všech vyrobených, potravinových produktů, zaměřit apriori na složení. Díky české legislativě jsme dnes schopni zjistit jestli je výrobek ze zmraženého polotovaru, protože výrobce jej povinen to v takovém případě označit. Jestli je, ale pečivo z předem připravené sypké směsi zatím být označováno nemusí.


O tom, co jíme, se tedy nejvíce dozvíme ze složení. Ve složení pečiva by měla být mouka, kvas, sůl. Konzervanty, barviva, zlepšovače chuti mouky a další zlepšovače nám napoví, že pečivo je ze směsi. U malých výrobců podle složení lehce poznáte, že se jedná o domácí řemeslný, nešizený produkt. Kvas je v pečivu důležitá surovina, která přirozeně natravuje lepek a přirozenou cestou tak chléb dělá stravitelnějším. Veliké pekárny, které směsi vyrábí kvas vůbec z technologických důvodů nepoužívají, nebo případně do směsí přidávají chemický kvas, ale ten již logicky nemá ty důležité přínosy, jako čerstvý kvas. Chemický kvas zase nejlépe identifikujeme nastudováním složení jednotlivého produktu.


Další důležitou surovinou v pečivu je druh, kvalita mouky. Malý pekař si kvalitu a složení mouky ohlídá, velké pekárny nakupují už čisté hotové směsi. Na kvalitu mouky tedy nemají vliv. My například nakupujeme testované zrno, které nám náš mlynář mele a máme tak garanci kvality a složení mouky bez přidané ošetřující chemie. Poslední věc je technologie a řemeslo samotné. Při veliké produkci má firma ucelené výrobní linky. Na začátku do pásové linky nasypete připravenou koupenou směs, na konci vám padá hotové pečivo. V malých pekárnách se jedná o ruční práci, řemeslo, musíte s kvasem pracovat, je díky svému živému organismu dosti náchylný na biom, podnebí, vlhkost, atd.    

 

Jak nejlépe zajistit, aby pečivo vydrželo co nejdéle čerstvé?


Máme několik let odpečené a osvědčené, že pečivo právě vydrží déle čerstvé díky čerstvému kvasu, čím více vody se přidá do těsta při pečení, tím je chléb vláčnější po upečení. Chléb přirozeně ztrácí vlhkost a potřebuje odvětrávat, když neodvětrává plesnivý. Chléb nepatří do lednice, tam se zase zbytečně rychle vysušuje a vysychá.


Doporučuji chléb zabalit do čistého, suchého plátýnka, utěrky a dát jej na suché místo. Dobré je jej pravidelně přebalovat. Chléb můžeme uchovávat i v mrazáku, zde doporučuji dát do igelitu, který je přímo do mrazáku určený, čím čerstvější ho do mrazáku dáte, tím lepší je po vytažení. Vyndám a nechávám přirozeně rozmrazit venku.


Objevte nejoblíbenější kategorie pečiva:


jablko2.png
bottom of page