top of page
hruska.png
Obrázek autoraPavla

Jak na chutné a zdravé svačiny, aby dítě prospívalo

Tentokrát ve spolupráci s nutriční poradnou S láskou dělané vznikl zajímavý článek na téma svačiny. Co připravit dětem, když si zrovna hrají na zahradě a co jim sbalit na výlet? Čím nahradit sušenku a nakrájené jablko tak, aby bylo i jídlo s sebou dobře vyvážené?



Rychlá energie, co přináší potřebu restartu, tak to být nemá


V kolotoči všedních dnů berou někdy rodiče svačinu pro své děti jen jako nutnost ze zvyku. Často sahají po tom, co je po ruce. Jednoduše to nejrychlejší a nejlépe rovnou hotové. Dětem tak na stole přistane sušenka, rohlík, ovocná kapsička nebo kobliha. Takové potraviny jsou ale jen zbytečně nadupané přemírou cukru, ztužených tuků a aditivy. Málokdy jsou nutričně vyvážené a chybí jim důležité vitaminy i minerální látky. Na chvíli sice dítkám přinesou okamžitou energii, jenže po krátkém čase přijde stejně rychlý útlum a mají potřebu se „restartovat” další dávkou nevhodných potravin. Svačina by neměla sloužit jen k zaplácnutí mezi ostatními chody. Ale jak z toho bludného kruhu ven?


3 jednoduchá pravidla při přípravě svačin

  1. Svačinu postavte na přirozených a co nejčerstvějších potravinách.

  2. Věnujte zvýšenou pozornost kvalitě výrobků a jejich nutričnímu složení.

  3. Nebojte se experimentovat a nabídněte dítěti širokou škálu potravin.

Co nemá chybět ve svačině


Sacharidy

Nezapomínejte na přirozené zdroje sacharidů jako ovoce, zeleninu a pestré obiloviny např. ovesné vločky, quinoa, pohanka, špalda apod. Z pečiva v ideálním případě volte to kváskové.


Zdravé tuky

Abyste pokryli příjem zdravých tuků, zařaďte do svačin mléčné výrobky (sýry, kysané mléčné výrobky jako jogurt a kefír) vejce, ořechy, semínka, kokos a kvalitní za studena lisované oleje.


Bílkoviny

Bílkoviny najdete v mase a výrobcích z něj (vysokoprocentní šunka a kvalitní domácí paštika), vejcích a mléčných výrobcích. Dobrým zdrojem jsou i ořechy, semínka a zelenina.


Mikronutrienty

Nezbytné minerální látky, vitaminy, stopové prvky a enzymy většinou zajistíte pestrou a přirozenou stravou :-) Nezapomínejte ani na klíčky a kvašené potraviny.


Nápoje

První volbou uhasit žízeň by měla být voda a případně bylinné čaje. Místo slazených nápojů jsou skvělou alternativou kombucha a vodní kefír, stačí přidat čerstvé bylinky či ovoce a žádné dítko zdravou limonádou nepohrdne :-)



Proč říci hromadě cukru „NE!”


Možná si říkáte, že se nic tak zbrkle nemění, jako různá výživová doporučení. Jednou jsou na seznamu „zlých” potravin vejce, vystřídá je mléko, na řadě je další strašák lepek, pak následuje trend „zapomenout na maso” a teď do toho cukr! Kdo se v tom má vyznat.


Vemte rozum do hrsti a ohlédněte se do minulosti. Do dob, kdy na stole převládaly přirozené potraviny. Kolik cukru denně přijímala třeba vaše prababička? S radostí sáhla v létě po zralém ovoci a v zimě po tom sušeném, a to jen zřídka. Další sacharidy měla na talíři v bramborách, kváskovému chlebu, zelenině, pohance a luštěninách.


Dnes je vysoká (tedy vyšší než doporučovaná) dávka cukru v každodenním jídelníčku dětí naprosto běžná. Ale tenhle trend rozhodně není cestou ke zdraví! Nevěřte tomu, že nejlepší svačinkou na cesty je pšeničná oplatka s náplní plnou cukru, (nedefinovaného) rostlinného tuku, emulgátorů a aromat.


Odmítá vaše ratolest některé potraviny? Nevadí.


Chutě se mění i nám dospělým a u dětí ty změny mohou být ještě intenzivnější. To, že právě teď nevezme do pusy třeba rajče neznamená, že si ho třeba za týden s chutí neslupne. Nikdy dítě nenuťte! V našich podmínkách nikdy žádné dítě samo ze své vůle hlady neumře. Důvodů, proč zrovna nemá chuť nebo jí méně, může být spousta. Třeba je právě dostatečně syté. Potřeby příjmu se v různých obdobích růstu a vývoje mění. Nikdy tahle křivka nebude konstantní. Pokud je zdravé a prospívá, není třeba si dělat starosti. Jako rodiče buďte příkladem a hlavně buďte trpěliví.


Nevíte, jak si poradit se svačinou? Hravý a barevný talíř děti baví


Kousek rohlíku s bezbarvou pomazánkou děti asi příliš nenadchne. Buďte odvážní a kreativní. Taky se vám stane, že vidíte třeba na Instagramu fotku nějakého jídla a začnou se vám okamžitě sbíhat sliny? Stejně tak to mají i děti. První vjem je vizuální, poté čichový a pak až chuťový. A už to vám napoví, že do „nudy” se jen tak někdo nepustí.

Zdroj takajinak.cz

10 tipů na pestrou svačinu

  • Ovesná nebo ořechovo-semínková kaše s ovocem

  • Chia pudink s ovocem a vysokoprocentní čokoládou

  • Domácí čoko termix z tvarohu s ovocem (přesný recept v e-booku Zdravé recepty slaskoudelane.cz)

  • Jogurt nebo tvaroh s ořechy/čoko a ovocem

  • Pomazánky - zeleninové, luštěninové, masové - s kváskovým pečivem nebo zeleninou

  • Obložený talíř se šunkou, sýrem, zeleninou a kváskovým chlebem

  • Pestré jednohubky - ovoce/zelenina, sýr, olivy

  • Domácí sušenky - ovesné, mrkvové, ořechové; tvaroh nebo jogurt

  • Ovocný salát - z míchaného ovoce s ořechovým máslem a nastrouhanou čokoládou

  • Mrkvové muffiny, cuketové brownies nebo ovesný mugcake (recept v e-booku Dětské recepty)

Co pro zdravé a chutné svačinky najdete u nás?

Kdo pro vás píše?


Tento článek vznikl ve spolupráci s nutriční poradnou S láskou dělané. O zdravých svačinách nejen pro děti pro vás psala Bc. Iva Karlovská.

Bc. Iva Karlovská


Jsem specialista na výživu a suplementaci. S nadšením tvořím zdravé a chutné recepty, zajímám se o bylinky i plané jedlé rostliny, jsem milovnice čisté přírodní kosmetiky a zapálená fotografka.


Před 23 lety mě diagnóza celiakie a alergie na bílkovinu kravského mléka nasměrovala k zájmu o výživu a celostní zdraví. Své znalosti a dlouholeté zkušenosti s radostí předávám dál. Některé moje tipy na zdravé dobroty, bylinky a přírodní kosmetiku najdete na mém blogu takajinak.cz.


Osobně se můžeme potkat v naší pardubické poradně, kde s kolegyní nutriční terapeutkou Lucií Paulusovou, DiS. společně pečujeme o naše klienty. Konzultace a jídelníčky jsou sestaveny každému na míru tak, aby byla celková změna životního stylu dlouhodobě udržitelná a dovedla vás ke zdraví. Naše doporučení stavíme na pestré a přirozené stravě, v případě zdravotních neduhů vyloučením určitých spouštěčů. Během konzultací můžete očekávat inspiraci na jednoduché vaření, zdravé recepty, tipy a komplexní pohled na zdravý životní styl (spánek, pohyb, půsty, otužování, mindset, přírodní kosmetika a čisté doplňky stravy).


Nutriční poradna

Pichlova 649

53002 Pardubice

0 komentářů

Kommentare


jablko2.png
bottom of page