top of page
hruska.png
Obrázek autoraTým Scuk.cz

Jak naši výrobci vnímají uzavření farmářských trhů?

Nynější nouzový stav se nejvíc dotýká malých farmářů. A jelikož jsou právě oni srdcem Scuku, zjišťovali jsme, jak se s novou situací vypořádávají. Zajímalo nás, jak velký vliv má dočasné uzavření farmářských trhů na jejich podnikání. Právě trhy totiž často tvoří velkou část jejich příjmů. Přečtěte si pohled řeznictví U Bobra, mlékárny Latteria di Antonio, Kozína na Samotách a farmy Držovice.



Řeznictví u Bobra


Poměrně mladé řeznictví z Raškovic, které vyrábí masné produkty bez glutamátu, fosfátů a velkou část i bez dusitanu. Jak totiž sami říkají, jsou řezníci a ne chemici. Znáte už jejich bobroty?


Naše podnikání bylo úzce spojené především se streetfoody a obecně gastronomií, která je momentálně zastavená. S novou situací jsme tedy museli začít rozvíjet přímý maloobchodní prodej, který jsme měli díky Scuku zčásti vyřešený. Nicméně pro podhůří Beskyd jsme si vytvořili „nouzový e-shop“, který nám pomáhá ekonomicky a hlavně psychicky, protože nás to moc baví.

I když jsou farmářské trhy super, pro nás naštěstí stěžejní nejsou. Na trzích nám jde hlavně o kontakt s lidmi, který máme moc rádi. E-shop s každodenním rozvozem nám trhy naštěstí nahrazuje, ale trhy jsou trhy. Osobní kontakt s lidmi je pro nás nejlepší.

Před omezeními kvůli novému typu koronaviru, jsme měli rozběhlou produkci bezmasých výrobků, která je teď odložena na neurčito. Nyní se soustředíme na stávající produkty a jejich maloobchodní balení. Na náš e-shop jsme také doplnili produkty kamarádů, kterým spadl byznys výrazněji dolů. Zároveň teď máme víc času na sociální sítě, kde jsme výrazně aktivnější.


Naštěstí jsme malá rodinná firma bez astronomických fixních nákladů, takže máme reálnou šanci tuto situaci ekonomicky ustát. Pevně v to s taťkou věříme. Držíme všem lidem palce, aby se drželi - hlavně zdravotně.



Mlékárna Latteria di Antonio


Česká firma s italskými kořeny, která svou tvorbou italských specialit navazuje na rodinnou tradici. Díky vlastní malé mlékárně mají vždy k dispozici mléko od krav, které mají přístup na pastvu, a mohou tak vyrábět všechny oblíbené produkty.


Celá tato situace u nás vyvolala velký chaos, se kterým se pojilo mnoho změn. Naše mlékárna je nyní pod ještě větší kontrolou státu, než doposud. Nyní dbáme nejen na větší ochranu pracovníků, ale i na velmi přísná opatření ohledně výroby, expedice, rozvozu atd. Kamennou prodejnu jsme prozatím uzavřeli a kromě prodeje na Scuku jsme zavedli i bezkontaktní rozvozy.

Omezení farmářských trhů nás ovlivnilo hodně, asi stejně jako všechny menší farmářské firmy. Musím říct, že nás celá situace zaskočila a ochromila. Zároveň nám velmi chybí osobní kontakt s lidmi, kteří mají rádi farmářské zboží a ocení kvalitu bez konzervantů. V této chvíli moc děkujeme celému vedení Scuku za to, že stále fungují. Především bychom ale chtěli poděkovat zákazníkům, za to, že stále objednávají produkty, které s láskou vyrábíme.

Naštěstí jsme nemuseli vyloženě změnit plány ve výrobě. Museli jsme ale velmi zpřísnit veškerá opatření, abychom mohli stále vyrábět všechny kvalitní produkty, na které jsou naši zákazníci zvyklí.



Kozín Na Samotách


Na farmě z jihočeského kraje byste našli stádo anglo-nubijských koz, z jejichž mléka se zde vyrábí rozmanité produkty. V nabídce najdete kromě kozích mléčných výrobků i vajíčka z volného chovu.


Největší změnou je pro mě to, že nemůžu jezdit na farmářské trhy, které jsou pro mě stěžejní. Jelikož velkou část výrobků udám právě na trzích, musím shánět odbyt jinde, což je pro mě velký problém.


Kozín Na samotách je totiž registrovaný pouze jako sýrárna, což znamená, že mohu zboží prodávat pouze koncovému spotřebiteli a nemohu ho nabídnout do jiné prodejní sítě. Na trzích jsem proto opravdu závislý. Nyní nabízím produkty především přes Scuk, kde se nám zvýšil odbyt o 100 % a který nám nyní opravdu hodně pomáhá. Naštěstí tak není vyšší produkce mléka problém a vše tímto způsobem prodám.


A jak současná situace ovlivnila naše výrobní plány? Naštěstí nijak negativně. S vyšší produkcí mléka se nyní věnujeme i tvorbě nových ochucených tvarohů a kefírů, které jsme nedávno zařadili do nabídky Scuku.



Farma Držovice


Na farmě Držovice se starají o 300 koz a ovcí, z jejichž mléka vyrábějí vše od sýrů přes jogurty až po bryndzu. Nedávno rozšířili výrobnu i stádo a zcela změnili vizuální prezentaci své firmy. Viděli jste jejich nový design?


Všechny změny, které na farmě provádíme, se většinou musí připravovat dlouho dopředu. Jelikož jsme zprovoznili novou a větší dojírnu, rozhodli jsme se v loňském roce zvětšit naše stádo asi o třetinu, což je dlouhodobý proces. Zároveň jsme přes zimu připravili prostory a pořídili si nové i repasované stroje, abychom mohli ovčí a kozí jogurty vyrábět zráním přímo ve skle.


Při té příležitosti jsme udělali další velký krok a oslovili grafické studio, se kterým jsme přes zimu změnili logo, etikety, obaly a zkrátka celý vizuál farmy. Všechny tyto změny kulminovaly v prvním březnovém týdnu. Nebyly vůbec levné ani jednoduché a my se těšili, jak je na jaře zpropagujeme a získáme nové zákazníky. Fotky už jsme ale nafotit nestihli a nové jogurty ve skle jsme do výroby zařadili již bez náležité propagace.


Když přišla úzávěra trhů, měli jsme za sebou měsíc na farmářských trzích na pražské Náplavce a pouze jedinou sobotu na trzích v Klánovicích. Ostatní trhy ještě ani nezačaly. Naše myšlenka, že teď začneme zúročovat zimní práci a splácet nemalé množství faktur, se tedy rozplynula. Farmu jsme se rozhodli nechat zavřenou, jelikož zde bydlíme i se staršími, nemocnými rodiči. Příjmy z trhů a z faremního prodeje tvoří 45 % našeho obratu. Hned nám také odešly dvě kolegyně ze sýrárny na ošetřovačku, což je v našem kolektivu 9 lidí opravdu hodně znát.


Museli jsme jednat rychle. Okamžitě jsme přidali dva rozvozové dny na Scuku. Dále jsme v řádu dnů založili vlastní e-shop a naše zboží si sami rozvážíme po středohoří. E-shop se stále rozvíjí, ale je s ním strašně moc práce a vyžaduje mnoho času, který teď právě nemáme. Často pracujeme i 15 hodin denně.


Mléka je nyní opravdu hodně. Snažíme se ho zpracovat především do čerstvého zboží, o které je okolo Velikonoc největší zájem. Na rozdíl od trhů ale musíme vše balit a přesně vážit. S tím se často pojí problém, že zboží sice máme na skladě, ale má špatnou hmotnost. Harmonogram práce se nám tedy změnil. Sice už nejsme na trzích, ale trávíme o mnoho víc času v sýrárně krájením, balením a vážením zboží.


Velkým problémem se ukázal odbyt velikonočních jehňat a kůzlat, jelikož restaurace z pochopitelných důvodů odřekly 99 % objednávek. Jinak se náš život tak zásadně nezměnil. Stále pracujeme a oproti normálnímu režimu dokonce více. Práce je ale náročnější na přemýšlení i pozornost a té se často po náročném dni už nedostává.


Pomáhají nám i dospívající děti. Pokud by odpadl další člen týmu, farma zřejmě nápor nezvládne a budeme muset výrobu omezit a mléko třeba i vylévat. Pevně ale doufáme, že se to nestane. Přesto věříme, že farmu dokážeme udržet i v téhle nelehké době. Naší největší obavou je, kdo by se staral o téměř 300 koz a ovcí, pokud bychom onemocněli.


Jsme opravdu rádi, že můžeme menším farmářům v této nelehké situaci pomoci a velmi si vážíme toho, že je mezi zákazníky nyní o farmářské zboží takový zájem. Právě díky vám se totiž jejich podnikání neotřásá v základech a až se trhy znovu otevřou, budou se moci znovu vrátit k tomu, co je tolik baví.

0 komentářů

Comments


jablko2.png
bottom of page