top of page
hruska.png

Farma rodiny Němcovy: Jde nám o to, abychom vše dělali co možná nejlépe

Farma rodiny Němcovy vznikla už v roce 1991, kdy ji založil František Němec starší. Tento rozhovor jsme udělali s jeho synem Františkem mladším, který farmu postupně převzal a výrazně rozšířil. Ptali jsme se například na to, co jej na jeho práci baví nejvíce, nebo zda uvažoval o BIO certifikaci.



Vaše farma je srdcovou záležitostí mnoha našich zákazníků. Je to dáno nejen kvalitou vašich výrobků, ale i šíří nabídky, která zahrnuje mléčné výrobky, uzeniny i maso. Co vás na vaší práci baví nejvíce?

Zemědělství se musí dělat s láskou a kladným vztahem k práci. Nic nemůžete dělat napůl. Na své práci mám rád to, že každý den vidím výsledky. Ať už jde o spokojená, zdravá zvířata, nebo produkci z našich polí a luk, která poté našich zvířatům slouží jako krmivo. U nás na farmě hospodaříme s respektem k přírodě, zvířatům i půdě a jde nám o to, abychom všechno dělali co možná nejlépe.


Musím říct, že jsem opravdu pyšný na to, co se nám za posledních 30 let podařilo společnými silami vybudovat. Na naší farmě pravidelně vyrábíme 130 různých produktů s alespoň 10denní trvanlivostí. A to vše bez snížení kvality, kterou jsme si od začátku nastavili.


Mohl byste nám přiblížit, jak to na vaší farmě chodí? Zajímalo by nás, jestli je i na větším hospodářství možné pracovat především s vlastními zdroji, nebo se spoléháte na spolupráci s jinými podniky?


Obhospodařujeme cca 150 hektarů zemědělské půdy. Jak jsem už zmínil, krmivo pro zvířata si zajišťuje sami právě z výpěstků z našich polí a luk. Ať už v podobě obilí, kukuřice, senáže či pastvy. Na farmě využíváme i chlévskou mrvu, která nám slouží jako kvalitní hnojivo i zdroj cenných látek a živin, které tak vracíme zpět do půdy.


Chtěli jsme také eliminovat stres zvířat při převozu na porážku. V roce 2018 jsme proto vybudovali vlastní jatka, díky čemuž můžeme našim zvířatům zajistit důstojný odchod.


Zároveň se snažíme přispět ke snížení odpadů. Zákazníci tedy mají možnost vrátit skleněné obaly našich výrobků. My je poté můžeme vymýt a znovu použít. Je to zkrátka ideální koloběh.


Naprosto zásadní je pro nás ale welfare našich zvířat. Krávy mají například po celý den přístup na pastvu. Kuřata chováme s možností volného pohybu po velkých a dobře větraných vnitřních prostorách. Samozřejmostí je kvalitní krmivo bez GMO a bohatá podestýlka ze slámy a pilin, kterou pravidelně měníme.


Právě díky těmto krokům se nám daří vyrábět kvalitní potraviny. Vše děláme podle ověřených receptur našich předků a především ze surovin, které produkuje naše zemědělská prvovýroba.


Zvažovali jste někdy, že byste své produkty doplnili o BIO certifikaci? Víme, že se s tím pojí značná administrativní zátěž, ale přeci se jen se jedná o další ukazatel kvality daných produktů.


BIO certifikaci jsme nějakou dobu zvažovali. Ovšem půda, na které hospodaříme, se nachází na velkém množství půdních bloků. Právě proto jsme nakonec o certifikaci nezažádali. Před jejím získáním totiž musí půda projít takzvaným přechodným obdobím, které trvá několik let. A tento čas by pro nás byl ztrátový.


Byť je pro naši farmu členitost půdy i v současnosti méně ekonomicky výhodná, uvědomujeme si, že je pro přírodu naprosto zásadní. Přispívá k přirozenému způsobu hospodaření i dodržování správných osevních postupů. Zároveň se tak lépe zadržuje voda v krajině, udržuje se vyšší kvalita půdy a podporujeme přirozené životní prostředí pro volně žijící živočichy a rostliny.


Prozradil byste nám, jaké jsou vaše oblíbené výrobky? Přeci jen pokud by nám mohl někdo něco doporučit, jste to právě vy.


Nedám dopustit na borůvkový Francimel. Nejen kvůli úžasné chuti, ale i kvůli velkému množství probiotických kultur. Potrpím si ale i na jogurty. Tady se přiznám, že oblíbence nemám a řídím se podle aktuální chuti. Vím, že mnoho zákazníků před samostatnými příchutěmi volí naši jogurtovou sadu se sedmi různými druhy ochucených jogurtů. Zdá se tedy, že tuto cestu nerazím sám.


Velmi rád mám i náš šunkový salám, který obsahuje 94 % masa. Nebo Netínské vepřové uzené maso, které se udí na bukovém dřevě a na pět neděl se nakládá do soli. Chybu ale neuděláte ani s naším kuřecím nebo hovězím masem a sýry.


Co jako první ochutnat od Němců:



Kdo pro vás píše příběhy farmářů a výrobců?

„Jmenuji se Káťa a ve Scuku se věnuji marketingu. Za 3 roky, co zde pracuji, jsem se mohla seznámit s příběhy mnohých farmářů i výrobců. Každý z těchto příběhů je jedinečný a ukazuje, jak dlouhá cesta k výrobě našich oblíbených dobrot vede. A abyste se s nimi mohli seznámit i vy, postupně vám je představím. Z vlastní zkušenosti totiž vím, že naši farmáři i výrobci mají co říct.“


Kateřina Žabka

Ta, co se věnuje marketingu

jablko2.png
bottom of page