top of page
hruska.png

Dýňobraní: Recepty i špetka z historie dýní

Dýně je ozdobou podzimu. A to jak na talíři, tak i v té dekorativní formě třeba za oknem nebo na zápraží. Odkud se ale tahle – většinou – oranžová kráska vzala? Její historii a rychlé dýňové recepty můžete objevit v našem článku.


Údajně připlula


Dýně, ostatně stejně jako brambory, se do Evropy dostala díky Kryštofu Kolumbovi. Její historie na našem kontinentu se tedy počítá zhruba na 500 let. V Americe to byla ale stará známá. Tam se dýně pěstovaly již tisíce let před naším letopočtem. Nejstarší nález, který dokládá pěstování dýní pochází z Mexika a je mu přibližně 7 000 let! Ty starověké dýně ovšem nebyly oranžové, velké a sladké, jako je známe my. Pravděpodobně byly daleko menší, tvrdé a velmi hořké.


Dýně byla pro svou trvanlivost velmi ceněná také u námořníků a plavebních výprav. Vydržela totiž několik týdnů a nekazila se.


Co tedy ten Halloween?


Dýně je typickým symbolem pro Halloween a ačkoliv ho u nás neslavíme, všichni víme, že existuje. Ale o čem to je? Předvečer všech svatých se oslavuje 31. října hlavně v Severní Americe, oslavy probíhají i ve Velké Británii, Irsku nebo Austrálii. Ačkoliv je v dnešní době tento svátek hlavně komerční záležitostí, má svou historii a zajímavosti.


Pověst o Jackovi


Víte, kde se vzaly typické lucerny z vyřezaných dýní, které jsou známé pod názvem Jack–O'–Lantern? Stojí za nimi temná irská legenda o lakomém opilci Jackovi, který si tak dlouho zahrával se samotným ďáblem, až ho po smrti nechtěli ani v samotném pekle. Jack tak byl odsouzený k tomu, aby jeho duše bezcílně brouzdala světem. Ale že se mu ďáblovi zželelo, dal Jackovi na cestu žhavý uhlík, který mu na cestě temnotou svítil.


Aby lidé cestu nešťastnému Jackovi usnadnili, dávají v předvečer Všech svatých svíčky do vydlabaných dýní a tykví. To aby mu posvítili na cestu. Zároveň věří, že je Jackovo světlo ochrání před temnými silami a neštěstím.


A zpátky k nám


I u nás máme dýně spojené s podzimem a podzimními dekoracemi. Dokonce i dlabání dýní si nachází své místo na slunci. K tomu jsou nejvhodnější ty velké dýně, jejichž obsah se snadno vyjme a do jejichž dužiny se ostrým nožíkem vyřežou všemožné tvary. Malé ozdobné dýně vypadají skvěle i v truhlíkách, třeba když je doplníte zasazenými vřesy, které ani podzimní nepřízeň počasí neodradí od dobrého růstu.


Jde se vařit!


Prostor těmto plodům ale určitě patří i v kuchyni. Co si tedy z dýni uvařit nebo upéct? Mrkněte na pár receptů, které jsme pro vás sepsali níže.


Dýňová polévka

Ingredience:

100 ml smetany

sůl a pepř na dochucení

opražená dýňová semínka na dozdobení


Postup:

Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme na plátky nakrájený česnek. Po chvilce přidáme na kousky nakrájenou dýni, nemusíte ji loupat. Necháme podusit pod pokličkou klidně i 5 minut. Poté zalijeme vývarem a necháme vařit, dokud dýně nezměkne. Sundáme z plamene a tyčovým mixérem rozmixujeme. Poté pomalu vmícháme smetanu. Ochutíme solí a pepřem. V misce můžeme polévku ozdobit opraženými dýňovými semínky.


Dýňový koláč

Ingredience:

Na těsto:

80 g másla

oříšek másla na vymazání formy

hrubá mouka na vysypání formy


Na náplň:

500 g tvarohu

100 g cukru

300 g dýně Hokkaido


Postup:

Ze surovin na těsto vypracujte těsto. Vždy je nejlepší nejprve smíchat suché ingredience, máslo pokrájejte a jako poslední přidejte vejce. Hotové těsto rozprostřete do vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy. Abyste předešli tvorbě bublin v těstě, můžete těsto lehce propíchat na různých místech vidličkou. Těsto, které přečnívá přes okraje formy, seřízněte.


Dýni oloupejte a nakrájejte na kostičky, nechte povařit ve vodě, dokud nezměkne. Na náplň smíchejte v míse tvaroh s cukrem, pudinkem a kořením. Poté utřete se žloutky a na závěr přidejte dýni. Tyčovým mixérem celou směs rozmixujte a poté vlijte do formy přímo na těsto. Koláč pečte na 180 °C zhruba 40 minut. Náplň koláče by měla ztuhnout, pokud se tak nestane, potřebuje koláč ještě čas, nechte ho tedy dopéct.


Pečená špagetová dýně

Jestli jste ještě nepropadli kouzlu téhle žluté krásky, tak ji neváhejte zkusit. Nejčastěji se připravuje pečená v troubě a s náplní podle vašich preferencí.

Ingredience:

olivový olej na potření

sůl a pepř na dochucení


Postup:

Obě dýně rozkrojte, budete mít čtyři poloviny. Počítejte s tím, že jedna polovina vyjde jako jedna porce, samozřejmě ale záleží na velikosti dýně. Potřete řez olivovým olejem. Použít můžete i kokosový anebo ghí. Osolte a opepřete, dejte do pekáčku řezem nahoru, vložte do předehřáté trouby a pečte na 200 °C. Když je dýně dostatečně upečená, to bude zhruba po 40 minutách, vyndejte ji z trouby. Měla by být měkká. Vidličkou pak vydlabejte dužinu, ta se bude dělit na drobná vlákna připomínající právě špagety. Až budete mít každou polovinu plnou dýňových špaget, můžete přidat libovolnou náplň a dát ještě na 15 minut zapéct. K naplnění můžete použít třeba boloňskou směs a navrch poklást mozzarellou.

jablko2.png
bottom of page