Sezóna dýní je v plném proudu a s ní se do kaváren vrací i tzv. „Pumpkin Spice Latte“ neboli dýňové latté. Zkoušeli jste si ho někdy připravit doma? Není to žádná věda. Užijte si tuto tekutou chuť podzimu i vy díky našemu rychlému a jednoduchému receptu.
Budete potřebovat (na jeden šálek):
1/2 šálku dýňového pyré (ideálně z dýně Hokkaido)
1 šálek silného espressa
2 lžičky medu nebo javorového sirupu
1/4 lžičky mleté skořice
špetku mletého hřebíčku
špetku mletého muškátového oříšku
špetku soli
badyán nebo skořici na ozdobu
Množství přidaného koření a intenzita kávy závisí na vašich chuťových preferencích.
Postup:
Nejprve si připravte dýňové pyré. Předehřejte troubu na 180°C. Dýni opláchněte a rozkrojte na polovinu. Vydlabejte semena a vlákna. Na plech si připravte pečicí papír. Poloviny dýně položte na připravený plech řeznou stranou na pečicí papír. Pečte přibližně 45-60 minut. Správnou měkkost můžete kontrolovat vidličkou.
Upečenou dýni nechte asi 10 minut vychladnout. Poté lžíci vydlabejte dužinu. V mixéru dužinu rozmixujte do pyré. Hotové dýňové pyré můžete uložit do uzavřené nádoby do lednice a použít na další recepty např. na dýňové latté.
Uvařte si espresso nebo silnou kávu.
Ve středně velkém hrnci pomalu zahřejte mléko. Nedoveďte ho však až k varu. Přidejte dýňové pyré, med či javorový sirup, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a špetku soli. Vše dobře promíchejte a nechte ohřívat téměř do bodu varu.
Espresso nebo silnou kávu si rozlijte do připravených šálků. Přes kávu přelijte dýňovou směs.
Pro ozdobu a přilepšení přidejte šlehačku nebo další koření. Nápoj můžete rovnou podávat.
Commentaires