top of page
hruska.png

Domácí vaječný likér s vanilkou

Na domácí vaječný likér mě přivedla už moje maminka. Já jsem si recept později ještě vylepšila o semínka z vanilkového lusku. Dohromady je tahle kombinace prostě neodolatelná! Připravila jsem si pro vás i tip na domácí kondenzované mléko, které využijete právě při přípravě vaječňáku. Zkusíte ho? :-)


Náročnost: snadné

Čas: 15 minut

Počet porcí: cca 800 ml


Suroviny:

Varianta bez vaření

Všechny ingredience kromě rumu společně důkladně rozmixujte či vyšlehejte. Nakonec přidejte rum - množství dle chuti. Plňte do čistých sklenic a skladujte v lednici, kde vydrží i několik týdnů.


Varianta s tepelnou úpravou

Všechny ingredience kromě rumu dejte do kastrůlku, prošlehejte a za stálého míchání, na mírném plameni zahřívejte až do zhoustnutí. Po zchladnutí přidejte rum a společně vyšlehejte. Skladujte v lednici. Během skladování občas lahví zatřepte, ať se semínka z vanilkového lusku neusazují dole.


Varianta pro děti

Na variantu pro děti jen stačí vynechat rum, případně přidejte pár kapek rumové tresti. Postup doporučuji spíše s tepelnou úpravou.


Recept na domácí kondenzované mléko

Suroviny:

Postup:

Mléko s cukrem a máslem dejte do kastrůlku, přiveďte k varu a stáhněte plamen. Nechte pozvolna mírně probublávat a občas zamíchejte. Takto vařte až do požadované hustoty, minimálně 30-60 minut. Po zchladnutí mléko ještě zhoustne. Kondenzované mléko přelijte do čisté skleničky a po zchladnutí uchovávejte v lednici.


Dobrou chuť ♥



Co o sobě říká autorka receptu Bára?

„Z momentálního impulsu se rázem stala vášeň a já tak už čtvrtým rokem s láskou tvořím blog reBarbora’s kitchen, což mě neskutečně baví a naplňuje. Převážně se věnuji receptům, které jsou rychlé, snadné a z dostupných surovin, ale ráda si v kuchyni vyhraju i s něčím složitějším. Přednost dávám sezónním a lokálním potravinám a zastávám názor, že nejdůležitější je vše okořenit velkou špetkou lásky. Jídlem ráda dělám radost a tak vznikla i první kniha Jedlé dárky. Letos ji následovala druhá, věnovaná jedné z mých nejoblíbenějších surovin – Vajíčková kuchařka a brzy spatří světlo světa i má třetí kniha. Ráda se s vámi potkám i na mých stránkách, vše najdete na rebarboraskitchen.com.“


jablko2.png
bottom of page