top of page
hruska.png

Jak na veganské Vánoce?

Recept na veganský bramborový salát už na našem blogu najdete. Co ale podávat místo smaženého kapra? Přinášíme několik receptů a tipů na rostlinný řízek, díky kterým si štědrovečerní večeři vychutnáte všichni.



Rostlinný řízek: Smažené alternativy masa

Budete potřebovat:

Nejprve si na talíře rozdělte hladkou mouku, strouhanku či hrašku na obalování a směs jako náhradu vajec. Tu vytvoříte smícháním kukuřičného škrobu a trochy rostlinného mléka, které do škrobu rychle vmíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Do směsi můžete přidat i špetku mleté kurkumy pro barvu, ale není to nezbytné.


Seitan, tofu, robi nebo celer nakrájejte na stejně velké plátky - ideálně 1 cm tlusté. Plátky osolte, opepřete a potřete plnotučnou hořčicí. Obalte je v mouce, nevaječné směsi a strouhance a můžete smažit.


Rostlinné řízečky můžete připravit i ze sušených sójových plátků. Ty je ještě před obalováním potřeba uvařit nejlépe v zeleninovém vývaru - přibližně 10 minut. Poté je slijte, nechte trochu vychladnout a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Plátky už stačí jen osušit ubrouskem a můžete obalovat.



Rostlinný řízek: Hlíva v těstíčku i strouhance

Budete potřebovat:

Z hlívy odřízněte tužší konec a zbavte ji nečistot. Stačí jen navlhčeným ubrouskem. Pokud byste hlívu omývali vodou, nasákla by ji a řízečky by byly rozměklé.


V misce smíchejte hrašku se zeleninovým vývarem. Směs by měla mít hustší konzistenci - ideálně jako hořčice. Hlívu v těstíčku důkladně obalte, aby se dostalo do všech záhybů. Smažte ve vyšší vrstvě oleje a nechte okapat na ubrousku.


Pokud dáváte přednost křupavým řízečkům, obalte hlívu nejprve v těstíčku z hrašky a poté v kukuřičné strouhance. Po obalení smažte v oleji do zlatova.




jablko2.png
bottom of page