Recept na veganský bramborový salát už na našem blogu najdete. Co ale podávat místo smaženého kapra? Přinášíme několik receptů a tipů na rostlinný řízek, díky kterým si štědrovečerní večeři vychutnáte všichni.
Rostlinný řízek: Smažené alternativy masa
Budete potřebovat:
seitan, tofu nebo robi maso (lze použít i celer nakrájený na plátky)
strouhanka (případně hraška)
mletá kurkuma (nemusí být)
sůl a pepř
Nejprve si na talíře rozdělte hladkou mouku, strouhanku či hrašku na obalování a směs jako náhradu vajec. Tu vytvoříte smícháním kukuřičného škrobu a trochy rostlinného mléka, které do škrobu rychle vmíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Do směsi můžete přidat i špetku mleté kurkumy pro barvu, ale není to nezbytné.
Seitan, tofu, robi nebo celer nakrájejte na stejně velké plátky - ideálně 1 cm tlusté. Plátky osolte, opepřete a potřete plnotučnou hořčicí. Obalte je v mouce, nevaječné směsi a strouhance a můžete smažit.
Rostlinné řízečky můžete připravit i ze sušených sójových plátků. Ty je ještě před obalováním potřeba uvařit nejlépe v zeleninovém vývaru - přibližně 10 minut. Poté je slijte, nechte trochu vychladnout a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Plátky už stačí jen osušit ubrouskem a můžete obalovat.
Rostlinný řízek: Hlíva v těstíčku i strouhance
Budete potřebovat:
kukuřičná strouhanka (nemusí být)
sůl a pepř
Z hlívy odřízněte tužší konec a zbavte ji nečistot. Stačí jen navlhčeným ubrouskem. Pokud byste hlívu omývali vodou, nasákla by ji a řízečky by byly rozměklé.
V misce smíchejte hrašku se zeleninovým vývarem. Směs by měla mít hustší konzistenci - ideálně jako hořčice. Hlívu v těstíčku důkladně obalte, aby se dostalo do všech záhybů. Smažte ve vyšší vrstvě oleje a nechte okapat na ubrousku.
Pokud dáváte přednost křupavým řízečkům, obalte hlívu nejprve v těstíčku z hrašky a poté v kukuřičné strouhance. Po obalení smažte v oleji do zlatova.
Comments