• Kateřina

Jak na veganské Vánoce?

Recept na veganský bramborový salát jsme pro vás už sepsali. Co ale podávat místo smaženého kapra? Máme pro vás několik receptů a tipů na rostlinný řízek, díky kterým si štědrovečerní večeři v co možná nejvíc tradiční podobě vychutnáte všichni.

Rostlinný řízek: Smažené alternativy masa

Budete potřebovat:

Nejprve si na talíře rozdělte hladkou mouku, strouhanku či hrašku na obalování a směs jako náhradu vajec. Tu vytvoříte smícháním kukuřičného škrobu a trochy rostlinného mléka, které do škrobu rychle vmíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Do směsi můžete přidat i špetku mleté kurkumy pro barvu, ale není to nezbytné.


Seitan, tofu, robi nebo celer si nakrájejte na stejně velké plátky - ideálně 1 cm tlusté. Plátky osolte, opepřete a potřete plnotučnou hořčicí. Obalte je v mouce, nevaječné směsi a strouhance a můžete smažit.


Rostlinné řízečky můžete připravit i ze sušených sójových plátků. Ty je ještě před obalováním potřeba uvařit nejlépe v zeleninovém vývaru přibližně 10 minut. Poté je slijte, nechte trochu vychladnout a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Plátky už stačí jen osušit ubrouskem a můžete obalovat.


Rostlinný řízek: Hlíva v těstíčku i strouhance

Budete potřebovat:

Z hlívy odřízněte tužší konec a zbavte ji nečistot. Stačí jen navlhčeným ubrouskem. Pokud byste hlívu omývali vodou, nasákla by ji a řízečky by byly rozměklé.


V misce smíchejte hrašku se zeleninovým vývarem. Směs by měla mít hustší konzistenci - ideálně jako hořčice. Hlívu v těstíčku důkladně obalte, aby se dostalo do všech záhybů. Smažte ve vyšší vrstvě oleje a nechte okapat na ubrousku.


Pokud dáváte přednost křupavým řízečkům, obalte hlívu nejprve v těstíčku z hrašky a poté v kukuřičné strouhance. Po obalení smažte v oleji do zlatova.


Štědrovečerní večeře (téměř) bez práce


Připravit si můžete i už hotové výrobky. Velmi oblíbený je o Vánocích třeba Kukuřízek značky Veto. Zkusit můžete i sójový Fit řízek výrobce Kalma nebo Veganskou alternativu kuřecího řízku Goody Foody.


Všechny plátky stačí po vyndání z obalu připravit jen tak na přírodno na pánvi s trochou oleje. Můžete je také obalit ve veganském trojobalu a osmažit do zlatova. Přidat k nim můžete i bylinky nebo oblíbené koření.


Mohlo by se vám hodit:


1000x1000_logo_scuk_badge_2020.png

Kontakt
227 272 210
zakaznici@scuk.cz

  • Facebook
  • Instagram - Gray Circle

Píšeme pro vás stránku o nás!

myjsmescuk_2020.png

© 2020 Scuk.cz, všechna práva vyhrazena