Z finské kuchyně do té naší tolik receptů neproniklo. Polévka Lohikeitto se by vám ale utéct neměla. Je totiž plná smetany a kopru. A jak na tu nejchutnější verzi? S poctivým rybím vývarem! Nebojte, nemusíte se s ním vařit nad rámec přípravy. Stačí použít několik lžic hotové rybí bujónky :-)
Suroviny na 3-4 porce:
1 l vody
3 lžíce rybí bujónky
1 mrkev
1 petržel
1 malá cibule
2 brambory
lžíce másla
2 lžíce mraženého hrášku
200 ml smetany ke šlehání
hrst nasekaného čerstvého kopru
citronová šťáva
sůl a pepř
Postup:
Připravte si rybí vývar smícháním horké vody se 3 lžícemi rybí bujónky. V hrnci orestujte na másle nahrubo nakrájenou cibuli. Přilijte vývar, přidejte oloupané a nakrájené brambory a vařte do změknutí.
Jakmile jsou brambory měkké, rozmixujte celý obsah hrnce tyčovým mixérem na jemný krém. Přidejte oloupanou a na tenké plátky nakrájenou mrkev a petržel. Stejně tak mražený hrášek a smetanu a společně ještě 3 minuty povařte. Do polévky vmíchejte nahrubo nasekaný kopr a nakonec dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Bujónku do každé spíže!
Znáte bujónku? Tenhle kulinářský zázrak ve skleničce se vyplatí mít po ruce. Jedná se o bujón, který se od těch klasických liší nejen svou konzistencí, ale hlavně složením. Je vyroben pouze z čerstvých surovin, jako je zelenina, bylinky, koření, mořská sůl a například maso, nebo houby. Z jedné malé skleničky připravíte 4-5 litrů polévky, což ušetří spoustu času a surovin v kuchyni.
A právě ve spolupráci s Bujónkou jsme vyrobili bujónku rybí! Kde ji použít? Mrkněte na recept na rybí paprikáš, gratinované „rybí“ brambory a rychlou vánoční rybí polévku.
Comments