top of page

Oslavte svatého Martina
s farmářskými dobrotami

sipka_zelena.png

Právě díky kvalitnímu jídlu budou vaše hody stát za to! A rovnou pro vás máme i několik tipů na přípravu celého svatomartinského menu. Spolu s receptem na dozlatova pečenou husu tady najdete i recept na červené a bílé zelí, staročeské lokše nebo husí polévku známou jako kaldoun. A celé to završujeme sladkými rohlíčky a dobrým vínem. Zkrátka hody jak mají být.

Všechny recepty vznikly ve spolupráci Scuk.cz a autorek Velké svačinkové a obědové bichle

husaa.png

Je čas upéct husu!

Dozlatova vypečená, s křupavou kůrčičkou a voňavá tak, že se strávníkům sbíhají sliny hodiny před servírováním. To je ta pravá svatomartinská husa! Její příprava navíc není vůbec složitá. Jen se na ni připravte dostatečně dopředu, protože ta nejlepší je pomalu pečená.

sipka_hneda_2.png
list6.png
husa.png

Nebo upečte jen samotná stehna

sipka_hneda_2.png

Jestli vás bude u stolu sedět jen pár a na celou husu si netroufáte, sáhněte jen po stehnech. Můžete je upéct podobně jako husu výše, nebo je připravte metodou sous-vide. Maso se takto několik hodin pomalu vaří ve vlastní šťávě, díky čemuž je velmi šťavnaté a hlavně má intenzivnější chuť. Na závěr stačí stehna jen krátce dopéct v troubě, abyste se nepřipravili o zlatavou kůrčičku :-)

stehno.png
stehnoilu.png
list1.png

Maso z kvalitních chovů

produkt_husa.jpg

BIO Farma Trněný Újezd BIO celá husa s droby

pulka.png

BIO Farma Trněný Újezd BIO husa - půlka bez drobů

husokachna.png
sipka_hneda_2.png

BIO Farma Trněný Újezd BIO celá husokachna s droby

Bude to červené, nebo bílé?

Bez zelí to nejsou svatomartinské hody! A je jedno, jestli u vás vítězí spíš nasládlé červené, nebo bílé, které je typické svou jemnou kyselostí. My si pro vás připravili recept na obě verze, tak už je jen na vás, kterou k huse přiložíte :-)

zelicko.png
sipka_hneda_2.png
list3.png
zelí_tip

K variaci knedlíků přidejte i staročeské lokše

sipka_hneda_2.png

Snad žádný z knedlíků není třeba představovat. Co ale takové lokše? Dříve typické bramborové placky se připravují jen ze 3 surovin a podávají se jak naslano, tak nasladko spolu s povidly. A právě ty naslano, které jsou jen maštěné sádlem, se nám k pečené huse hodí ze všech možných příloh nejvíc!

lokse2.png
list7.png
lokše_tip

Nadýchané knedlíky k pečené huse

produkt_karlovarsky.jpg

Knedlíkárna Sedlčany Karlovarský knedlík

produkt_houska.jpg

Knedlíky Láznička Houskový knedlík

produkt_brambor.jpg
sipka_hneda_2.png

Knedlíkárna Sedlčany Bramborový knedlík

Připravte celé svatomartinské menu!

Jako první servírujte husí kaldoun

Pokud chcete připravovat plnohodnotné svatomartinské hody, nezapomeňte na kaldoun. Při vaření této hutné polévky využijete především husí droby, které jsou dodávány spolu s husou. Žádná surovina tak nepřijde nazmar a vy si dopřejte výživově velmi bohatý chod.

rostlinka.png
kaldoun.png
sipka_hneda_2.png
lzicka.png
kaldoun_tip

Na závěr podávejte svatomartinské rohlíčky

sipka_hneda_2.png

Svatomartinské rohlíčky, které svým tvarem odkazují k podkovám koně svatého Martina. My pro vás máme připravený recept na jednodušší nekynutou verzi, které sluší jak ořechová, tak maková náplň. A zaručujeme vám, že po ochutnání jen u jednoho rohlíčku nezůstanete :-)

rohlicky.png
rohlicek.png
rohicky_tip
ROHL1.png
rohl2.png
rohl3.png
list3.png

Bez vína není svatého Martina

vi_edited.jpg

Vinařství Válka
Cuvée Rouge 2018

vin_edited.jpg

Vinařství Vino Masarik Cuvée Blanc 2022

vino_edited.jpg
sipka_hneda_2.png

Vinařství Válka Svatovavřinecké BiB

vino_tip

A ani pivem na hodech neurazíte

produkt_a.jpg

Pivovar Chříč
Pazdrát — ležák 11°

lezak.jpg

Poděbradský Zdroj
Světlý ležák 11°

piv_edited.jpg
sipka_hneda_2.png

Poděbradský Zdroj
Ležák 11° - soudek, 5 l

Jak to vlastně se svatým Martinem bylo?

Svatomartinské hody se v naší zemi slaví už několik století. Víte ale, proč se s nimi pojí právě pečená husa? Nebo komu se ve spojitosti s tímto dnem říkávalo Martínci? Mrkněte na článek, ve kterém jsme shrnuli všechny zajímavosti. Ohromit jimi poté můžete svou rodinu i známé u slavnostní tabule :-)

martin_kun2.png
list7.png

Vaří pro vás Pája a Veru

Za recepty stojí Pája a Veru z nakladatelství Víc než kuchařka. Autorky mimo jiné vydaly i vlastní kuchařku Velkou svačinkovou bichli, která obsahuje 190 sezónních receptů na svačiny pro děti i dospělé.

bichle2.png
bichle1.png
rostlinka.png
bichle.png
bottom of page