top of page

Oslavte svatého Martina
s farmářskými dobrotami
Právě díky kvalitnímu jídlu budou vaše hody stát za to! A rovnou pro vás máme i několik tipů na přípravu celého svatomartinského menu. Spolu s receptem na dozlatova pečenou husu tady najdete i recept na červené a bílé zelí, staročeské lokše nebo husí polévku známou jako kaldoun. A celé to završujeme sladkými rohlíčky a dobrým vínem. Zkrátka hody jak mají být.
Všechny recepty vznikly ve spolupráci Scuk.cz a autorek Velké svačinkové a obědové bichle
Nebo upečte jen samotná stehna
Jestli vás bude u stolu sedět jen pár a na celou husu si netroufáte, sáhněte jen po stehnech. Můžete je upéct podobně jako husu výše, nebo je připravte metodou sous-vide. Maso se takto několik hodin pomalu vaří ve vlastní šťávě, díky čemuž je velmi šťavnaté a hlavně má intenzivnější chuť. Na závěr stačí stehna jen krátce dopéct v troubě, abyste se nepřipravili o zlatavou kůrčičku :-)

lokše_tip
K variaci knedlíků přidejte i staročeské lokše
Snad žádný z knedlíků není třeba představovat. Co ale takové lokše? Dříve typické bramborové placky se připravují jen ze 3 surovin a podávají se jak naslano, tak nasladko spolu s povidly. A právě ty naslano, které jsou jen maštěné sádlem, se nám k pečené huse hodí ze všech možných příloh nejvíc!

Na závěr podávejte svatomartinské rohlíčky
Svatomartinské rohlíčky, které svým tvarem odkazují k podkovám koně svatého Martina. My pro vás máme připravený recept na jednodušší nekynutou verzi, které sluší jak ořechová, tak maková náplň. A zaručujeme vám, že po ochutnání jen u jednoho rohlíčku nezůstanete :-)

Jak to vlastně se svatým Martinem bylo?
Svatomartinské hody se v naší zemi slaví už několik století. Víte ale, proč se s nimi pojí právě pečená husa? Nebo komu se ve spojitosti s tímto dnem říkávalo Martínci? Mrkněte na článek, ve kterém jsme shrnuli všechny zajímavosti. Ohromit jimi poté můžete svou rodinu i známé u slavnostní tabule :-)
bottom of page





















