Oslavte svatého Martina
s farmářskými dobrotami!

Právě díky kvalitnímu jídlu budou vaše hody stát za to! A rovnou pro vás máme i několik tipů na přípravu celého svatomartinského menu. Spolu s receptem na dozlatova pečenou husu tady najdete i recept na červené a bílé zelí, staročeské lokše nebo husí polévku známou jako kaldoun. A celé to završujeme sladkými rohlíčky a dobrým vínem. Zkrátka hody jak mají být.
Všechny recepty vznikly ve spolupráci Scuk.cz a autorek Velké svačinkové a obědové bichle

Je čas upéct husu!
Dozlatova vypečená, s křupavou kůrčičkou a voňavá tak, že se strávníkům sbíhají sliny hodiny před servírováním. To je ta pravá svatomartinská husa! Její příprava navíc není vůbec složitá. Jen se na ni připravte dostatečně dopředu, protože ta nejlepší je pomalu pečená.


Nebo upečte jen samotná stehna

Jestli vás bude u stolu sedět jen pár a na celou husu si netroufáte, sáhněte jen po stehnech. Můžete je upéct podobně jako husu výše, nebo je připravte metodou sous-vide. Maso se takto několik hodin pomalu vaří ve vlastní šťávě, díky čemuž je velmi šťavnaté a hlavně má intenzivnější chuť. Na závěr stačí stehna jen krátce dopéct v troubě, abyste se nepřipravili o zlatavou kůrčičku :-)


Maso z kvalitních chovů
BIO Farma Trněný Újezd BIO celá husa s droby
BIO Farma Trněný Újezd BIO kachní stehno
BIO Farma Trněný Újezd BIO celá kachna s droby
Bude to červené, nebo bílé?
Bez zelí to nejsou svatomartinské hody! A je jedno, jestli u vás vítězí spíš nasládlé červené, nebo bílé, které je typické svou jemnou kyselostí. My si pro vás připravili recept na obě verze, tak už je jen na vás, kterou k huse přiložíte :-)


K variaci knedlíků přidejte i staročeské lokše

Snad žádný z knedlíků není třeba představovat. Co ale takové lokše? Dříve typické bramborové placky se připravují jen ze 3 surovin a podávají se jak naslano, tak nasladko spolu s povidly. A právě ty naslano, které jsou jen maštěné sádlem, se nám k pečené huse hodí ze všech možných příloh nejvíc!

Nadýchané knedlíky k pečené huse
Knedlíkárna Sedlčany Karlovarský knedlík
Knedlíky Láznička Houskový knedlík
Knedlíkárna Sedlčany Bramborový knedlík
Připravte celé svatomartinské menu!
Jako první servírujte husí kaldoun
Pokud chcete připravovat plnohodnotné svatomartinské hody, nezapomeňte na kaldoun. Při vaření této hutné polévky využijete především husí droby, které jsou dodávány spolu s husou. Žádná surovina tak nepřijde nazmar a vy si dopřejte výživově velmi bohatý chod.



Na závěr podávejte svatomartinské rohlíčky

Svatomartinské rohlíčky, které svým tvarem odkazují k podkovám koně svatého Martina. My pro vás máme připravený recept na jednodušší nekynutou verzi, které sluší jak ořechová, tak maková náplň. A zaručujeme vám, že po ochutnání jen u jednoho rohlíčku nezůstanete :-)

Bez vína není svatého Martina
Chateau Mělník
Château Rousset 2017
Vinařství Nešetřil Znojmo Veltlínské zelené Cool 2020
Chateau Mělník Dornfelder 2019
A ani pivem na hodech neurazíte
Pivovar Chříč
Pazdrát — ležák 11°
Pivovar Volt
Red APA Na Scuknutí 11°
Pivovar Mazák
Extra Hořká 11°
Jak to vlastně se svatým Martinem bylo?
Svatomartinské hody se v naší zemi slaví už několik století. Víte ale, proč se s nimi pojí právě pečená husa? Nebo komu se ve spojitosti s tímto dnem říkávalo Martínci? Mrkněte na článek, ve kterém jsme shrnuli všechny zajímavosti. Ohromit jimi poté můžete svou rodinu i známé u slavnostní tabule :-)

