top of page
hruska.png

Svatomartinský speciál: Dozlatova pečená husa

Svatomartinská husa, klasika, nádherná a vynikající pečená lahůdka, kterou si velmi jednoduše připravíte do naprosté dokonalosti, pokud se budete držet pár pravidel a budete trpěliví. Protože o tom křupavá a měkká husička je. Připravte se klidně na 15 hodin přípravy (přes noc), která se vám odmění opravdovým skvostem na talíři.


Čas: 15 hodin

Počet porcí: cca 6


Suroviny:

Postup:

Den před plánovaným pečením celou husu omyjte, osušte a odkrojte nevzhledné kůžičky. Poté celou husu zvenku i zevnitř důkladně posolte a sůl vetřete do kůže. Maso se tak krásně namarinuje a zároveň zkřehne. Poté husu uložte do lednice a nechte odpočívat do druhého dne.


Aspoň 2 hodiny před pečením husu vyndejte z lednice, aby se stačila aklimatizovat v pokojové teplotě. Proč? Nezažije takový teplotní šok, takže maso bude opět o krok blíž k měkkosti a křehkosti. Troubu nastavte na 100 °C a husu ze všech stran okmínujte. Oloupejte jablka a vložte je do vnitřku husy. Tímto krokem si opět pomůžete k lepší a šťavnatější chuti.


Husu přendejte do dostatečně velkého pekáče. Sáhněte nejlépe po pekáči, který lze zavřít. Pokud ale takový doma nemáte, můžete husu v pekáči pouze přiklopit alobalem. V takovém případě je ale potřeba alobal po stranách dobře utěsnit, aby při pečení neunikala pára a husa se dobře propekla. Takto ji dejte do rozehřáté trouby a nechte péct přes noc klidně 12 a více hodin. Zde totiž platí, čím déle, tím lépe. Husu není potřeba podlévat, ani se o ni jinak starat. Nechte ji na pospas nízké teplotě.


Po 12 hodinách husu vyndejte z trouby a teplotu zvedněte na 200 °C. Je totiž čas na zlatovou kůrčičku! V pekáčku bude plno sádla, které ale rozhodně nevylévejte. To by byla obrovská škoda. Co s ním, vám prozradíme na konci receptu. Zatím jej jen odlijte stranou.


Husu potřete mlékem, které pomůže vytvořit dokonalou křupavou kůrku a cca 20-30 minut ji pečte do zezlátnutí. Jakmile husu vyndáte z trouby, opět ji nechte trošku nadechnout. Krájejte ji klidně až o 10 minut později. Maso takto stačí povolit, bude krásně křehké a kůrka křupavá.


Ke svatomartinské huse se báječně hodí domácí lokše, různé druhy knedlíků a samozřejmě domácí zelí, ať už to červené, nebo bílé.


Dobrou chuť!


Co s husím sádlem?

Husí sádlo je naprosto vynikající na smažení, ale třeba i jen tak na čerstvý chléb. Nezbavujte se ho tedy. Jakmile ho slijete z pekáčku, nechte ho chvíli odstát. Na dně se usadí výborný výpek, který se k huse a zelí úžasně hodí. Z pekáčku k němu přidejte ještě opálené krajíčky, protože ty dělají báječnou chuť.


Sádlo pak naběračkou přendejte do čistého skla. Nechte ho vychladit na pokojovou teplotu a šup s ním do lednice, kde jako když ho najdete :-)


Na přípravu budete potřebovat:



Kdo pro vás píše?


Recept pro vás připravily Pája a Veru. Holky z nakladatelství Víc než kuchařka a autorky Velké svačinkové bichle. Jaký je jejich příběh?

Od roku 2013 pro vás fotíme, vaříme a píšeme recepty na náš foodblog. Na podzim roku 2020 jsme vydaly Velkou svačinkovou bichli - kuchařku se 190 recepty na skvělou sváču do školy i do práce. Ta by nikdy nevznikla bez obrovské podpory našich čtenářů a úspěšné crowdfundingové kampaně. Za první rok se kuchařky prodalo neuvěřitelných 10 000 výtisků.


Milujeme kvalitní, čerstvé jídlo a při jeho přípravě je pro nás důležité využívat dobré sezónní suroviny. Z nich totiž vytvoříte nejlepší jídla během pár okamžiků. Proto jsou recepty v Bichli rozdělené dle sezón. Našim cílem je vytvořit sérii promyšlených kuchařek, díky kterým už nikdy nebudete potřebovat žádnou jinou a hlavně už nebudete muset řešit, co zítra uvařit.


Velká bichle plná svačinek!

Velkou svačinkovou bichli naditou recepty najdete i u nás na Scuku. Jak autorky zmínily, najdete v ní 190 sezónních receptů. Ty jsou navíc rozdělené po týdnech tak, aby svačiny byly pro vás i vaše ratolesti rozmanité a nutričně vyvážené.


S touhle kuchařkou už nebudete muset každý týden skončit u sice dobrých, ale možná až moc dobře známých chuťových kombinací :-)


jablko2.png
bottom of page