top of page
hruska.png

Jaké vánoční zvyky a tradice stojí za zkoušku?🎄

České Vánoce jsou v mnohém jedinečné. Někteří by nám mohli závidět naše tradice a zvyky, které pro cizince mohou být často k nevíře. Většina z nich spojuje rodinu a vytváří prostor pro neopakovatelné vzpomínky napříč generacemi. Nechte se inspirovat a zkuste letos vaši rodinu do některé naší nebo zahraniční tradice zapojit. Pojďme se na to společně podívat.



Pouštění lodiček

Stačí vám skořápky od vlašských ořechů, malé svíčky a lavor nebo vana s trochou vody. Tato nenáročná tradice vám ukáže, kdo z rodiny v následujícím roce zůstane pospolu a koho čeká odloučení. Jak daleká cesta to bude, určuje vzdálenost odloučené lodičky od ostatních lodiček. Lodičky zaujmou určitě i malé děti, které hry s vodou a ohněm přímo přitahují.


Házení střevícem

Tento zvyk je spojený se svobodnými ženami, které pomýšlí na vdávání. Přes rameno hodí svojí botou. Pokud dopadne špičkou ke dveřím, může se v novém roce těšit na ženicha. V opačném případě si musí na svatbu ještě počkat.


Lití olova

Jedna z méně ekologických a bezpečných tradic je spojená s olovem. Dříve si totiž lidé mysleli, že má olovo schopnost ochrany před špatnými vlivy. Tento zvyk zároveň trochu připomíná věštění z čajových lístků (ať žije Harry Potter).

Olovo rozehřejete na plechové lžíci nad plamenem. Pozor je opravdu horké a můžete se snadno zranit. Rozpuštěné olovo opatrně vlijte do připravené mísy se studenou vodou. Tekuté olovo okamžitě ztuhne. Z tvaru pak můžete věštit, co vás čeká v následujícím roce. Významy jednotlivých tvarů najdete na internetu nebo u přiloženého návodu.


Zdobení vánočního stromečku

S prvním adventem, v předvečer Štědrého dne nebo až 24. prosince ráno? Kdy zdobíte vánoční stromeček vy? Tradice zdobení stromku v moderním pojetí, se k nám dostala až roku 1812, kdy ředitel Stavovského divadla Johann Carl Liebich, chtěl překvapit své hosty a připravil jim dle bavorského vzoru ozdobený vánoční stromek. Samotná tradice zdobení je mnohem starší a v různých proměnách a vylepšeních se objevovala už od starogermánů. Zdobení se provádělo jako jakási návnada pro mrtvé duše, které se měli na větvých nebo stromečku nasytit a nikomu neublížit. Proto se zdobilo jedlými ozdobami.


Šupiny pod talířem

Kapří šupina pod talířem o Štědrém večeru by vám měla přinést bohatství a hojnost. Po večeři byste si šupinu měli dát do peněženky a tam ji nosit celý rok. Dříve byla tato tradice spojená s dobrou úrodou a sklizní.


Nevstávání od štědrovečerního stolu a prostírání

U štědrovečerního tabule byste dle tradic měli vždy myslet na neočekávaného hosta a prostřít o jedno místo navíc. Od stolu se za žádných okolností nesmí vstát dokud poslední strávník nedojí. Dle pověry totiž ten, který během večeře odejde od stolu, u něj příští rok sedět už nebude.


Zdobení perníčků a pečení cukroví

Perníčky a jejich zdobení k nám přišly od našich německých sousedů. Dříve se jim říkalo Peprníčky, protože tradičně mají obsahovat pepř. Historie pečení cukroví sahá již do 16. století. V té době však cukroví mělo úplně jinou podobu. Jednalo se o ovocné figurky, se kterými si hrály děti. Postupem času se cukroví vyvinulo do dnešní podoby.


Krájení jablka

Tento zvyk přichází po štědrovečerní večeři. Jablíčko nožem rozkrojíte a pokud najdete tvar hvězdičky, čeká vás zdravý a šťastný rok. Křížek či červ v jablku značí nemoc nebo smrt.


Polibek pod jmelím

Jmelí byste měli dostat darem, aby vám přineslo štěstí a lásku. Pokud jste šťastně zadaní, nezavěšujte jmelí nad dveře, ale nad štědrovečerní tabuli. Jedině tak údajně podpoříte jeho magickou moc.

Tradice vánočního polibku pod jmelím pramení už od Keltů. K nám se dostala z Británie skrz Německo. Pokud muž vidí pod jmelím projít dívku, může ji políbit. Pak by měl utrhnout ze jmelí bobulku. Na jmelí by do Štědrého dne měla zůstat alespoň jedna bobulka, protože právě bobule mají onu magickou moc. Pokud jste zadaní, můžete polibkem pod jmelím stvrdit svoji lásku a podpořit její pevnost do dalšího roku.


Elf on the Shelf

Novodobá americká vánoční tradice, která u nás každým rokem nabírá na popularitě je tzv. Elf on the Shelf, česky by se mu tomu dalo říkat Elf na poličce nebo Vánoční skřítek. Jedná se o hru po děti, kterou rodiče připravují od 1. do 24. prosince. Potřebujete postavičku skřítka nebo elfa, který má za úkol od Santy na děti do Štědrého dne dohlížet a hlídat, jestli nezlobí. Sám elf však dělá všemožné lumpárny.

Postavičku každý prosincový den rodiče tajně umisťují a aranžují různě po bytě nebo domě a vymýšlí pro děti různé hry. Můžete například omotat stromeček toaletním papírem, nebo elfa zamotat do světýlek a dětem pak říct, že se nejspíš snažil zdobit stromeček. Využít můžete i další hračky, v umyvadle nechte přes noc napuštěnou vodu, elfa naaranžujte tak, aby to vypadalo, že má bazénovou párty a k němu přidejte další postavičky a oblíbené hračky. Děti tato novodobá tradice velice baví a každý den se těší na nové elfí lumpárny. Inspiraci na jednotlivé elfí vylomeniny najdete na internetu pod názvem této tradice. Inspirovat se můžete i ve videu níže:



Krmení zvířátek

Pokud jste už starými zvyky a tradicemi unavení, nic vám nebrání utvořit si své vlastní tradice. V posledních letech je velmi oblíbené chození na procházky do přírody a krmení divokých zvířat. O této novodobé tradici jsme se rozepsali v samostatném článku.  


Nezapomeňte se podívat:


jablko2.png
bottom of page