top of page
hruska.png

Štědrovečerní rybí polévka s mlíčím a jikrami

Variací na rybí polévku existuje nespočet. Jen u nás na blogu najdete minimálně 3 recepty. Tentokrát vám ukážeme, jak na tradiční poctivou štědrovečerní rybí polévku s mlíčím a jikrami. Dle našich babiček je polévka grunt, tak její přípravu nepodceňte.

Suroviny na 4 porce:


Postup:

Nejprve si připravíme vývar ze skeletů a hlavy. Tím začněte ideálně den předem. Maso omyjte pod studenou tekoucí vodou a dejte do hrnce s 1,5 l vody. Můžete přidat koření dle vlastních preferencí, ale není to nutné. Přiveďte k varu a nechte mírně probublávat 10-15 minut. Na povrchu se začne tvořit pěna, kterou odstraňte. Následně vývar sceďte a skelety pečlivě oberte a dejte stranou. Vývar po vychladnutí dejte do lednice.


TIP: Pokud nemáte čas dělat vlastní vývar, první krok přeskočte a použijte Rybí Bujónku.


Dvě třetiny másla nebo ghí rozpusťte v hrnci a opékejte na něm pokrájenou kořenovou zeleninu do sklovata. Přidejte na jemno pokrájenou cibuli a restujte další 3 minuty. Směs zeleniny z hrnce odeberte stranou do misky. A v neumytém hrnci zadělejte na jíšku. Zachováte tak všechny chutě, které ulpěly na hrnci.


Třetinu másla rozpusťte v hrnci a přisypte stejné množství hladké mouky. Mouku zarestujte a jakmile začne hnědnout, hrnec odstavte. Přilijte v několika krocích vychlazený vývar ze skeletů a hlav. Takto připravený vývar provářejte minimálně 20 minut, aby se ztratila pachuť mouky.


Opraženou zeleninu dejte zpět do vývaru, opepřete a osolte. Přidejte muškátový oříšek a obrané maso z kostí. Mlíčí a jikry pokrájejte na menší kousky, vložte do polévky a nechte uvařit. Pro zjemnění můžete přilít smetanu, ale není to nutné. Na závěr přidejte nasekanou petrželku.


Polévku nalijte do svátečních talířů a vychutnejte si ji jen tak, nebo opečte housku na másle a nakrájejte ji na krutonky.


jablko2.png
bottom of page