hruska.png

3 tipy, jak zpracovat vařená vajíčka

K Velikonočnímu pondělí patří pomlázka, koleda a především barvená vajíčka. A právě těch bývá na konci dne tolik, že už ani nevíme, co s nimi. Aby letos nemuselo zůstat jen u chleba s vajíčkem a pomazánky, máme pro vás 3 vaječné recepty, kterými velikonoční hodování perfektně završíte.


Pštrosí neboli skotská vejce

Ingredience:

Postup:

Ideálně by u pštrosích vajec měl být žloutek tekutý. Při zpracovávání vajíček, které vám zbyly z koledování, ale rozhodně nic nezkazíte ani natvrdo uvařeným žloutkem :-)


Mleté vepřové maso smíchejte s jedním syrovým vejcem, nasekanou petrželkou, špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem. Poté oloupejte uvařená vajíčka, případně je opláchněte, abyste se zbavili malých úlomků skořápek a dobře je osušte.


Masovou směs rozdělte na 4 placky a každou z nich obalte kolem jednoho vejce. Směs by měla být kolem vajíčka rovnoměrně rozprostřená a vajíčko nesmí nikde vyčuhovat. Nyní již pštrosí vejce obalte v mouce, rozkvedlaném vajíčku a následně ve strouhance.


V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu slunečnicového oleje a všechna pštrosí vejce v něm z každé strany osmažte do zlatova. Po osmažení nechte na papírovém ubrousku odsát přebytečný tuk a můžete podávat. Nejlépe pštrosí vejce vyniknou se salátem a kouskem kváskového chleba.


Vejce na divoko

Ingredience:

Postup:

Vařená vajíčka rozřízněte, opatrně vyndejte žloutky a bílky dejte zatím stranou. Žloutky v misce vyšlehejte spolu s žervé, hořčicí, kurkumou, solí a pepřem. Směs přendejte do zdobicího sáčku a opět jí naplňte důlky v půlkách vajíček. Ozdobit je můžete petrželkou, klíčky microgreens nebo čerstvě mletým pepřem.


Nakládaná vejce

Ingredience:

Postup:

V hrnci smíchejte ocet, vodu, hořčičné semínko, celý pepř, sůl, cukr, bobkový list a společně vařte dvě minuty. Poté odstavte z plotýnky a nechte trochu vychladnout. Mezitím co nálev chladne, oloupejte vařená vajíčka, nakrájejte cibuli na plátky a červenou řepu na větší kostky.


Vezměte sterilovanou sklenici a začněte vrstvit - nejdřív cibule, poté řepa a vajíčko. Nakonec všechny vrstvy zalijte lákem s kořením tak, aby byl celý obsah sklenice ponořený a dejte do ledničky.


V chladu by měla vajíčka odpočívat alespoň tři dny, ale můžete je nechat naložené i déle. V láku vám totiž vydrží i tři měsíce, takže pokud už jste vaječných hodů přesycení, můžete je nechat v lednici i déle. Nakládaná vajíčka si můžete dát spolu s řepou a cibulí na kváskovém chlebu. Připravit je můžete také na divoko podle našeho předchozího receptu.

jablko2.png