top of page
hruska.png

3 tipy, jak zpracovat vykoledovaná vajíčka

K Velikonočnímu pondělí patří pomlázka, koleda a především barvená vajíčka. A právě těch bývá na konci dne tolik, že už ani nevíme, co s nimi. Aby letos nemuselo zůstat jen u chleba s vajíčkem a pomazánky, máme pro vás 3 vaječné recepty, kterými velikonoční hodování perfektně završíte.


Pštrosí neboli skotská vejce

Ingredience:

Postup:

Ideálně by u pštrosích vajec měl být žloutek tekutý. Při zpracovávání vykoledovaných vajíček ale rozhodně nic nezkazíte ani natvrdo uvařeným žloutkem.


Mleté vepřové maso smíchejte s jedním syrovým vejcem, nasekanou petrželkou, špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem. Poté oloupejte uvařená vajíčka, případně je opláchněte, abyste se zbavili malých úlomků skořápek, a dobře je osušte.


Masovou směs rozdělte na 4 placky a každou z nich obalte kolem jednoho vejce. Směs má být kolem vajíčka rovnoměrně rozprostřená a vajíčko nesmí nikde vyčuhovat. Nyní pštrosí vejce obalte v mouce, rozkvedlaném vajíčku a následně ve strouhance.


V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu slunečnicového oleje a všechna pštrosí vejce v něm z každé strany osmažte do zlatova. Po osmažení nechte na papírovém ubrousku odsát přebytečný tuk a můžete podávat. Nejlépe pštrosí vejce vyniknou se salátem a kouskem kváskového chleba.


Vejce na divoko

Ingredience:

Postup:

Vařená vajíčka rozřízněte a opatrně vyndejte žloutky. Bílky dejte zatím stranou. Žloutky v misce vyšlehejte spolu s žervé, hořčicí, kurkumou, solí a pepřem. Směs přendejte do zdobicího sáčku a opět jí naplňte důlky v půlkách bílků. Ozdobit je můžete petrželkou, klíčky microgreens nebo čerstvě mletým pepřem.


Nakládaná vejce

Ingredience:

Postup:

V hrnci smíchejte ocet, vodu, hořčičné semínko, celý pepř, sůl, cukr, bobkový list a společně vařte dvě minuty. Poté odstavte z plotýnky a nechte trochu vychladnout. Zatímco nálev chladne, oloupejte vařená vajíčka, nakrájejte cibuli na plátky a červenou řepu na větší kostky.


Vezměte sterilovanou sklenici a začněte vrstvit - nejdřív cibule, poté řepa a vajíčko. Nakonec všechny vrstvy zalijte lákem s kořením tak, aby byl celý obsah sklenice ponořený.


Naplněnou sklenici uložte do ledničky. V chladu by měla vajíčka odpočívat alespoň tři dny, ale můžete je nechat naložené i déle. Pokud jste vaječných hodů už přesyceni, v láku můžete naložená vejce uchovávat i 3 měsíce. Nakládaná vajíčka si můžete dát spolu s řepou a cibulí na kváskovém chlebu. Připravit je můžete také na divoko podle našeho předchozího receptu.

jablko2.png
bottom of page