top of page
hruska.png

Poctivé dvojctihodné koláče

Aktualizováno: 16. 5. 2022

Na oslavu dožínek a při posvíceních nesmí chybět dobroty v podobě různých koláčů. Tentokrát jsem si pro vás připravila koláčky dvojctihodné, známé také jako moravské, které v sobě skrývají hned dvě náplně. Tradiční je kombinace tvarohu a povidel, ale zkuste povidla vyměnit za jinou náplň a určitě si tuze pochutnáte.

Mám tu pro vás hned 3 tipy na náplně do koláčků:

  • tvaroh s povidly

  • tvaroh s rozvařenými jablíčky

  • tvaroh s tvarohem a ovocem

Povidla mohou být samotná nebo krapet naředěná rumem či mlékem a se špetkou skořice. Záleží na vašich preferencích.


Jablíčka si zavařuji do skleniček a pak dle potřeby používám do buchet, koláčů nebo štrúdlu. Rovnou se s vámi podělím o recept, protože příprava je velmi jednoduchá :-) Jablka oloupu, odstraním jadřinec a nakrájím nebo nastrouhám, v hrnci pak nechám pozvolna rozvařit s cukrem a skořicí. Ke konci přidám šťávu z citronu a ještě horké plním do čistých a vyvařených skleniček.


Pokud byste chtěli dát jako druhou náplň tvaroh s ovocem jen na pár koláčků, stačí odebrat malé množství určeného na základní tvarohovou náplň. Pokud byste ale chtěli mít všechny koláčky pouze tvarohové, připravte další směs z 250 gramů tvarohu, jednoho vejce, lžíce mléka a 25 gramů cukru a 1 lžíce vanilkového cukru.


Ovoce lze dát na tvaroh takřka jakékoliv sezónní. V létě jsou na koláčích výborné maliny, borůvky, jahody, rybíz, broskve, meruňky a jiné vaše oblíbené plody. Na podzim pak švestky, hrušky nebo jablka.


Náročnost: obtížnější

Čas: cca 3 h

Počet porcí: 25-30 ks (podle velikosti)


Suroviny na těsto:

Suroviny na kvásek:

  • 30 g droždí (na pomalé kynutí vám bude stačit 20 g)

  • 50 ml vlažného mléka

  • 1 lžička hladké mouky

  • 1 lžíce cukru

Suroviny na drobenku:

Suroviny na tvarohovou náplň:

  • 500 g tučného tvarohu

  • 2 vejce

  • 2 lžíce mléka nebo podle potřeby

  • 50 g mletého cukru nebo dle chuti

  • 2 lžíce vanilkového cukru nebo pár kapek vanilkového extraktu

Příprava těsta:

Připravte kvásek smícháním droždí s lžící cukru, lžičkou mouky a 50 ml vlažného mléka. Přikryté a na teplém místě nechte vzejít kvásek.


Mezitím si do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr, citronovou kúru, sůl a promíchejte. Přidejte vzešlý kvásek, žloutky, rozehřáté ale ne horké máslo a nakonec vlažné mléko. Vařečkou nebo v robotu propacujte těsto. Těsto se musí propracovat důkladně, by bylo krásně nadýchané. Důkladně propracované těsto je pružné a nelepivé.


Těsto nechte na teplém místě nakynout dokud nezdvojnásobí objem. Kynout může také přes noc v lednici - jedná se o takzvané pomalé kynutí.


Jak na pomalé kynutí? Na těžší kynutá těsta je vhodné pomalé kynutí, což znamená, že těsto si večer připravíte a kynout ho nedáte na teplé místo, ale přikryté rovnou do lednice. Ráno nebo dopoledne se těsto vyndá, nechá 1-2 hodiny odpočinout, propracuje se a vytvaruje se mazanec, vánočka, buchty nebo právě koláčky. Těsto, které kyne pomalu, je nadýchanější, chutnější a také déle působí jako právě vytažené z trouby :-)


Příprava tvarohové náplně a plnění:

Když je těsto vykynuté, vyšlehejte všechny suroviny na tvarohovou náplň v jemný krém.


Nakynuté těsto rozdělte na 20-30 malých částí, já z tohoto množství dělávám cca 28 menších koláčků. Z každé části dělejte slabší placičku - vprostřed nechávám silnější vrstvu těsta a u okrajů tenčí, lépe se pak balí, když se dá víc náplně. Doprostřed každé placičky dejte cca lžíci tvarohové náplně. Nyní placičku opatrně zabalte tak, jako byste balili buchtu a jemně ukoulejte kuličku, tím zároveň zahladíte spoje. Kuličky skládejte na plech s rozestupy alespoň 3–5 cm a každou prstem uprostřed lehce zmáčkněte. Zakryjte utěrkou a nechte ještě cca 20 minut kynout.


Příprava drobenky:

Mouku, cukr a máslo společně rukou promíchejte tak, aby se hezky drobila mezi prsty.


Dokončení:

Troubu předehřejte na 170 °C. Připravené kuličky na plechu opět vprostřed opatrně zmáčkněte, potřete rozšlehaným vajíčkem, případně jen rozpuštěným máslem jako buchty. Do vytvořeného důlku dejte trochu švestkových či jablečných povidel (samotných nebo naředěných rumem) nebo tvarohu. V případě tvarohu ještě posypte čerstvým ovocem. Nakonec posypte drobenkou. Takto připravené koláčky dejte péct na cca 20–30 minut dozlatova.


Při přípravě se vám bude hodit:


Co o sobě říká autorka receptu Bára?

„Z momentálního impulsu se rázem stala vášeň a já tak už čtvrtým rokem s láskou tvořím blog reBarbora’s kitchen, což mě neskutečně baví a naplňuje. Převážně se věnuji receptům, které jsou rychlé, snadné a z dostupných surovin, ale ráda si v kuchyni vyhraju i s něčím složitějším. Přednost dávám sezónním a lokálním potravinám a zastávám názor, že nejdůležitější je vše okořenit velkou špetkou lásky.


Jídlem ráda dělám radost a tak vznikla i první kniha Jedlé dárky. Letos ji následovala druhá, věnovaná jedné z mých nejoblíbenějších surovin – Vajíčková kuchařka a brzy spatří světlo světa i má třetí kniha. Ráda se s vámi potkám i na mých stránkách, vše najdete na rebarboraskitchen.com.“

Comments


jablko2.png
bottom of page