hruska.png

Výpečky na cibuli, švestkách a černém pivu s bramboráky

Je to tak, máme pro vás recept na sezónní výpečky! Pečou se na černém pivu a švestkách a neodolá jim žádný masožravec - máme předem vyzkoušeno :-) A co jako přílohu? Doporučujeme křupavé bramboráčky, s těmi chutnají výpečky nejlépe. Ze všech surovin uvaříte až 6 porcí, přičemž jedna vychází na cca 84 korun.


Počet porcí: 6


Suroviny na výpečky:

  • 500 g vepřového boku

  • 1 kg vepřové kýty

  • 6 žlutých cibulí

  • 500 ml černého piva

  • 10 stroužků česneku

  • 1 kg švestek (lze nahradit jablky)

  • mletá paprika

  • celý kmín

  • sůl a pepř

Postup na výpečky:

Maso nakrájejte na kostky, stroužky česneku na plátky a cibuli na půlměsíčky. Všechno v pekáči promíchejte a přidejte koření v množství dle chuti. Troubu mezitím předehřejte na 170 °C, maso podlijte pivem a přikryté pečte asi 1,5 hodiny.


20 minut před koncem pečení přidejte vypeckované švestky nakrájené na čtvrtiny a maso odkryjte, aby se hezky zapeklo.


Suroviny na bramboráčky:

  • 1 kg brambor

  • 100 ml mléka

  • 5 stroužků česneku

  • hrst hladké mouky

  • 3 vejce - nejlépe ta od šťastných slepic

  • majoránka,

  • kmín

  • sůl a pepř

  • olej na smažení

Postup na bramboráčky:

Na bramboráky nastrouhejte brambory nahrubo a smíchejte je s ostatními surovinami. Na rozpálením oleji pak vytvořené placičky smažte z obou stran.


Na výpečky se švestkami budete potřebovat:


Jak jsme počítali cenu za porci?


Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například cibule, česnek, vybrané druhy koření, olej apod.


Pro přípravu receptu jsme objednali:

  • 500 gramů vepřového boku od Maso Klouda, 119 Kč

  • 1 kg vepřové kýty z řeznictví Antonína Matka, 210 Kč

  • 1 kg cibule z farmy rodiny Němcovy, 23 Kč

  • 750mililitrovou lahev černého piva z pivovaru Podlesí - využito pouze 500 ml, 85 Kč

  • 1 kg švestek ze sadů Soběnice, 32 Kč

  • 1 kg brambor z farmy rodiny Němcovy, 16 Kč

  • Balení 10 vajec z volného chovu od Z_louky - využity pouze 3 kusy, 84 Kč

  • půllitr mléka z mlékárny Mláka - využito pouze 100 ml, 24 Kč

  • 1 l oleje na smažení a pečení od Country Life - využito pouze 100 ml, 149 Kč

Ze spíže jsme využili:

  • česnek

  • kmín

  • červená sladká paprika

  • hladká mouka

  • majoránka

  • sůl a pepř

Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.


Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.


jablko2.png