top of page

Průvodce dělením a druhy masa: Jaký vybrat kus ryby?

Aktualizováno: 4. 10. 2022

Ryby by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku. V našem průvodci proto najdete pár tipů, jak s rybou naložit a po jakém kusu sáhnout, abyste si co nejvíce pochutnali. A pamatujte, že jestli rybě sluší nějaká tepelná úprava, je to zejména grilování. Tak si rovnou skočte nějakou dobrou rybu vybrat. Právě teď je totiž ten nejlepší čas rozpálit gril.


ree

ree

Celá ryba:

Příprava celé ryby je pro opravdové fajnšmekry. Jsou vhodné zejména na gril nebo pečení. V obou případech je doporučujeme nadít čerstvými bylinkami a plátky citronu. Nevýhodou celých ryb je obsah kostí. Ve většině případů je ale velmi snadno oddělíte od masa spolu s páteří. Většinu celých ryb koupíte už vykuchané bez vnitřností.


Pokud si připravíte celou rybu, můžete si dopřát tu nejlahodnější část, kterou lze na jejím těle najít - líčka! Jsou velmi jemná a lahodná a stejně jako v případě hovězího se nachází na hlavě v oblasti tváří.


Nevyužité části ryby nevyhazujte. Budou se vám hodit při přípravě rybí polévky. Případně můžete pořídit jen samotný sklet a rybí vnitřnosti a polévku uvařit samostatně.


NÁŠ TIP: Vždy kupujte pouze čerstvou rybu. Poznáte ji podle toho, že není výrazně cítit rybinou a má lesklé oči.


ree

Filet:

Jestliže se při konzumaci ryb obáváte kostí, sáhněte nejlépe po filetu. Jde o plát rybího masa, který je od páteře a žeber seříznutý pomocí tenkého filetovacího nože. Pouze u velmi kostnatých ryb, jako je například kapr, najdete žeberní kosti i u filetu.


Můžete narazit jak na variantu s kůží, tak bez kůže. Zde už záleží jen na vašich preferencích. Filety můžete podle chuti smažit, péct nebo grilovat.


Podkovy:

Podkovy vznikají odseknutím trupu ryby s prsními a břišními ploutvemi. S podkovami se velmi dobře manipuluje - zejména při obalování a smažení. Vhodné jsou ale také na pečení. Zároveň jsou ideální volbou, pokud máte v plánu jíst rybu, která obsahuje větší množství kostí. V užší podkově je totiž odhalíte mnohem lépe než v celé rybě.


Uzené ryby:

Pokud nemáte chuť vařit, mějte po ruce kus uzené ryby. V uzené úpravě pořídíte jak filet, tak podkovy nebo celé ryby. Některé jsou ochucené, jiné přírodné a pouze osolené. Nejlépe vyniknou na chlebu, v pomazánce či jen tak samotné. Nebo z nich připravte výborný tataráček.


Jakou rybu si vyberete?

ree

Komentáře


bottom of page