top of page
hruska.png

Průvodce dělením a druhy masa: Jaké vybrat kuřecí?

Když jde o maso, řadí se právě to kuřecí mezi nejoblíbenější. Je totiž chutné, dietnější a zároveň velmi jednoduché na přípravu. Víte ale, kdy sáhnout po jakém typu kuřecího masa? Celé kuře se dělí na čtyři základní druhy, přičemž každý z nich je vhodný na trochu jinou úpravu.



Prsa:

Kuřecí prsa jsou tvořená malým a velkým svalem a řadí se mezi nejvyhledávanější typ kuřecího. Můžete je sehnat i s kostí, ale většinou je koupíte již vykoštěná.


Hodí se téměř na jakoukoliv úpravu. Jejich jedinou nevýhodou je, že se poměrně rychle vysušují. Z toho důvodu nejsou příliš vhodná na obalované řízky. A nedoporučujeme je ani na grilování. Ugrilovat šťavnatá kuřecí prsa chce cvik a pokud i jen o pár minut přetáhnete, příliš si na svém výtvoru nepochutnáte.


Stehna:

Se stehny si můžete v kuchyni vyhrát. Pořídíte jak větší zadní čtvrtky nebo jen stehna s kostí, případně již vykoštěné stehenní plátky. A právě ty jsou na gril úplně nejhodnější. Jsou totiž velmi šťavnaté a museli byste se opravdu snažit, abyste je vysušili. Ze stejného důvodu jsou perfektní volbou při obalování řízků.


Kuřecí zadní čtvrtky a stehna s kostí jsou skvělá na pečení. Na gril ale moc vhodná nejsou. Tím, že se jedná o velmi tlusté kusy masa, trvá jejich příprava dlouhou dobu. A i poté, co všechno to čekání vydržíte, můžete nakonec zjistit, že maso stále není dodělané u kosti.


Křídla:

Neznáme nikoho, kdo by nemiloval kuřecí křídla v marinádě. Stejně jako stehna jsou velmi šťavnatá a jsou častou volbou při grilování. I ony ale na grilu vyžadují delší čas a při čekání vám pořádně vyhládne. Z toho důvodu jsou vhodnější pro přípravu v troubě. Pokud se ale křídel během grilovacího odpoledne nechcete vzdát, zkuste je v troubě nejdříve předpéct a na grilu už je spolu s marinádou jenom hezky a rychle dotáhněte.


Pokud ale máte křídel málo a na pečení to úplně není, připravíte z nich skvělý kuřecí vývar. Oproti jinak využívanému skeletu či drobům do něj totiž uvolní spoustu prospěšného kolagenu.


Droby a skelet:

Mezi droby se řadí kuřecí srdíčko, žaludek, játra a hřbet. Droby a skelet zužitkujete především při přípravě silného kuřecího vývaru. Až se budete na vývar chystat, doporučujeme skelet napřed opéct v troubě a teprve poté jej vkládat do studené vody. Vývar tak získá silnější a intenzivnější chuť.


NÁŠ TIP: Nejlépe uděláte, když si koupíte celé kuře a na jednotlivé části si maso rozporcujete sami doma. Získáte tak prsa, stehna, křídla i skelet. Nákup masa vás vyjde o poznání levněji a budete mít připravené suroviny na několik různých jídel.


Jaké kuřecí si vyberete?


jablko2.png
bottom of page