top of page
hruska.png

Co s medvědím česnekem? Připravte pesto, máslo nebo olej!

V dubnu a květnu je sezóna medvědího česneku. Je to jedna z prvních bylin, které nám na jaře mohou dodat energii — tolik potřebnou po dlouhém zimním období. Je jemnější než běžný česnek, hodí se třeba do velikonoční nádivky, kde může nahradit nebo doplnit špenát. Připravili jsme pro vás 3 snadné recepty, kde medvědí česnek hraje hlavní roli.

Pesto z medvědího česneku

Připravte si také čistou uzavíratelnou nádobu pro uskladnění v lednici.


Postup:

Listy medvědího česneku omyjte, odstraňte stonky a v mixéru rozsekejte se solí. Přimíchejte olej, dle chuti přidejte vlašské nebo lískové ořechy - doporučujeme je napřed na sucho opražit na pánvi. Pokud chcete, přidejte slunečnicová semínka nebo nastrouhaný sýr. Vše smíchejte, mixujte, ochucujte, případně přidávejte olej, dokud nebudete úplně spokojeni s chutí i konzistencí pesta.


Vše můžete nasekat ostrým nožem, pokud máte radši hrubší strukturu pesta - anebo když nemáte mixér :-)


Hotové pesto napěchujte do uzavíratelné nádoby, nahoře si nechte trochu místa. Pesto na závěr zalijte vrstvou oleje a nádobu pevně uzavřete. V lednici vám vydrží 1-2 týdny.


Pesto má silnější česnekovou příchuť než čerstvé listy, radši ho používejte s mírou. Bude skvělé s těstovinami nebo bramborami a hodí se pro ochucení omáček i polévek.


Medvědí česnek naložený v oleji

Postup:

Čerstvé listy medvědího česneku omyjte a nakrájejte na svislé proužky. Do vybrané nádoby nalijte 3/4 objemu oleje a vložte do něj proužky česneku. Nádobu pevně uzavřete. Nechte louhovat asi 3 týdny v suchu a temnu a pak olej přeceďte. Využijete ho všude, kde se vám bude hodit vůně a chuť česneku a olivový olej :-)


Máslo s medvědním česnekem

Postup:

Vyndejte máslo z ledničky, nakrájejte ho na menší kousky a nechte v původním papíru nebo v hlubší misce povolit. Můžete si to urychlit pár vteřinami v mikrovlnce, bude stačit opravdu jen chvilka. Listy medvědího česneku pokrájejte ostrým nožem nahrubo a smíchejte s měkkým máslem. Osolte. Vše rozmačkejte vidličkou nebo použijte mixér. Máslo můžete rovnou namazat na chléb nebo bagetku. Dobrou chuť :-)


Při přípravě se vám bude hodit:

NÁŠ TIP: Pokud byste vyráželi na lov medvědího česneku, nemělo by to být v národním parku ani v chráněné krajinné oblasti. K rostlinkám buďte prosím šetrní, vezměte si s sebou nůžky a listy radši ustřihněte. Ať trháním nezničíte cibulky a medvědí česnek tak může vyrůst i příští rok. Při samosběru buďte opatrní, protože medvědí česnek je podobný konvalince, která je jedovatá. Jak je od sebe bezpečně rozeznáte?


jablko2.png
bottom of page