top of page
hruska.png

Sezónně v březnu: Co s medvědím česnekem? Připravte pesto, máslo nebo olej!

Obrázek autora: AndyAndy

Od března do května je sezóna medvědího česneku. Je to jedna z prvních bylin, která nám na jaře může dodat energii — tolik potřebnou po dlouhém zimním období. Je jemnější než běžný česnek, hodí se třeba do velikonoční nádivky, kde může nahradit nebo doplnit špenát. Připravili jsme pro vás 3 snadné recepty, kde medvědí česnek hraje hlavní roli. U každého jsme spočítali, kolik cca zaplatíte korun za porci.

Pesto z medvědího česneku

Suroviny až na 4 porce:

Připravte si také čistou uzavíratelnou nádobu pro uskladnění v lednici. Připravené pesto vás vyjde pod 100 Kč, za porci pak dáte cca 23 Kč.


Postup:

Listy medvědího česneku omyjte, odstraňte stonky a v mixéru rozsekejte se solí. Přimíchejte olej, dle chuti přidejte vlašské nebo lískové ořechy - doporučujeme je napřed na sucho opražit na pánvi. Pokud chcete, přidejte slunečnicová semínka nebo nastrouhaný sýr. Vše smíchejte, mixujte, ochucujte, případně přidávejte olej, dokud nebudete úplně spokojeni s chutí i konzistencí pesta.


Vše můžete nasekat ostrým nožem, pokud máte radši hrubší strukturu pesta - anebo když nemáte mixér :-)


Hotové pesto napěchujte do uzavíratelné nádoby, nahoře si nechte trochu místa. Pesto na závěr zalijte vrstvou oleje a nádobu pevně uzavřete. V lednici vám vydrží 1-2 týdny.


Pesto má silnější česnekovou příchuť než čerstvé listy, radši ho používejte s mírou. Bude skvělé s těstovinami nebo bramborami a hodí se pro ochucení omáček i polévek.


Medvědí česnek naložený v oleji

Suroviny až na 4 porce:

Hotový olej vás vyjde za porci (100 ml) cca na 64 Kč.


Postup:

Čerstvé listy medvědího česneku omyjte a nakrájejte na svislé proužky. Do vybrané nádoby nalijte 3/4 objemu oleje a vložte do něj proužky česneku. Nádobu pevně uzavřete. Nechte louhovat asi 3 týdny v suchu a temnu a pak olej přeceďte. Využijete ho všude, kde se vám bude hodit vůně a chuť česneku a olivový olej :-)


Máslo s medvědím česnekem

Suroviny:

Máslo s medvědím česnekem vás vyjde na cca 158 Kč.


Postup:

Vyndejte máslo z ledničky, nakrájejte ho na menší kousky a nechte v původním papíru nebo v hlubší misce povolit. Můžete si to urychlit pár vteřinami v mikrovlnce, bude stačit opravdu jen chvilka. Listy medvědího česneku pokrájejte ostrým nožem nahrubo a smíchejte s měkkým máslem. Osolte. Vše rozmačkejte vidličkou nebo použijte mixér. Máslo můžete rovnou namazat na chléb nebo bagetku. Dobrou chuť :-)




NÁŠ TIP:

Pokud byste vyráželi na lov medvědího česneku, nemělo by to být v národním parku ani v chráněné krajinné oblasti. K rostlinkám buďte prosím šetrní, vezměte si s sebou nůžky a listy radši ustřihněte. Ať trháním nezničíte cibulky a medvědí česnek tak může vyrůst i příští rok. Při samosběru buďte opatrní, protože medvědí česnek je podobný konvalince, která je jedovatá. Jak je od sebe bezpečně rozeznáte?


Jak jsme počítali cenu za porci?


Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například cibule, česnek, vybrané druhy koření, olej apod.


Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.


Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.

0 komentářů

Comments


jablko2.png
bottom of page