top of page
hruska.png

Jedlé květy, dobrota, která zaujme svou krásou

Sedmikrásky v polévce, macešky v salátu a kostky ledu s růžovými okvětními plátky. Možná jste od přírody kytkožrouti, ale víte, co za nádhery se dá s pomocí zahrádky a luk vyrobit? Mrkněte se na naše tipy a pak vyrazte na sběr!


Vraťte se k tradicím, ale opatrně


Žijeme v době, kdy nám vše, co není zabalené a koupené v obchodě přijde nejedlé. Snad až na ovoce a zeleninu, to si s chutí dáme z vlastní zahrady nebo od sousedů. Pamatujete si ale, jak jste jako malí zobali sedmikrásky? Tradice jezení rozkvetlých částí rostlin je tisíce let stará. Užívali si jí už staří Řekové i Indové.


Květy se v posledních letech vrací na stoly a to nejen ve vázách. Zkusíte to také? Sbírejte ale s maximální pozorností a opravdu jen to, co znáte. Platí zde stejné pravidlo jako s houbami, všechny jsou jedlé, některé ale jen jednou.


Kam vyrazit na lov a čemu se vyhnout?


Ne všechny květy jsou jedlé, nesbírejte, co neznáte

Na talíř nepatří několik druhů květin, např. narcisy, kaly, lobelky, azalky, květy máku nebo rododendron. Pochutnávat si nemůžete ani na krásně vypadajících květech oleandru. A vyhněte se šalvěji, verbeně a hrachoru. Jedovaté květy by vám mohly způsobit zažívací potíže, křeče a bolesti žaludku.


Pozor si dávejte i na květy jedlých odrůd, které jsou ale nerozvité, pomuchlané nebo bezbarvé. Takové mohou být hořké nebo dokonce s hmyzím obyvatelstvem uvnitř :-)


Buďte vybíraví s místem sběru kvítků. Nesbírejte na loukách blízko hlavních silnic. Vyhněte se oblastem okolo polí, kde víte, že dochází k postřiku plodin pesticidy. Ideální to není ani v parku, kde se pohybuje hodně lidí a kde se venčí psi. K jídlu rozhodně nejsou květy z květin, které pořídíte v zahradnictví, hobby marketech a květinářství. Ty totiž velice často bývají ošetřované chemickými přípravky, které ke konzumaci rozhodně nedoporučujeme.


Na čem si pochutnat?


I když předchozí odstavec vypadá děsivě, nebojte se. Pokud budete pozorní a rozumní, je mnoho květů, na kterých si můžete s klidem pochutnat. A jaké jsou ty nejznámější?

  • Fialky Skvělé ke kandování. Jejich sezóna je hlavně na jaře, jakmile vykvetou, vydejte se na lov. Sluší jim to i v salátech a jako jedlá ozdoba dezertů.

  • Macešky Macešky se vyjímají hlavně na dortech a dalších sladkých pochoutkách. Jsou také nejvhodnější k přípravě květinových sušenek, o kterých se dozvíte na následujících řádcích.

  • Fuchsie Květy fuchsie mají jablečnou chuť. Květy můžete i jemně nasekat a využít v salátech.

  • Sedmikrásky Sedmikrásky přihoďte jako ozdobu polévek. Oživí každou snídani, kdy je můžete využít na čerstvě namazaný chléb. Jsou trochu štiplavé chuti, výborně podpoří třeba topinku s pestem z medvědího česneku.

  • Růže Kromě čaje a limonády můžete okvětní plátky využít i v ovocných salátech nebo ke zmrzlině. Výraznější chuti jsou lístky z tmavších odrůd růží.

  • Měsíček Stálice kuchyní i domácích lékáren. Okvětí měsíčku můžete zapracovat při výrobě bylinkového másla. Zkuste ho i v omeletě nebo v rizotu.

  • Levandule Usušenou levanduli můžete smíchat s cukrem a vyrobit netradiční sladilo. Skvělý je levandulový čaj i limonáda. Ozdobit dezerty snítkou je klasika, která nezklame.


Hit posledních měsíců: Sušenky, kterými okouzlíte


Podívejte se na tu nádheru! Květy můžete ozdobit třeba i linecké, stačí jen vykrájet kolečka, upéct a ozdobit maceškami. Po upečení na cukroví položte květ a potřete bílkem. Obecně je lepší ke zdobení používat květy, které jsou plošší. Není ale problém vzít sušené a vylisované. Jen si dejte pozor na hygienu, zaprášená encyklopedie v tomto případě není vhodným způsobem k lisování :-)


Tím to nekončí, objevte další 3 tipy na servírování


Využití květů v kuchyni skoro nemá hranic. Podívejte se na další originální nápady, se kterými okouzlíte všechny strávníky.

1. Nanuky!

Jedlé květy můžete použít i jako součást zmrzliny, tu si připravte podle našeho receptu na blogu. Před zamražením jen přidejte okvětní plátky růže, levanduli nebo macešky.

2. Netradiční osvěžení

Zkuste zamrazit květy v ledu. Vyrobíte tak originální ozdobu každého letního nápoje. Do vody můžete před zmrazením kápnout i trochu bylinného či ovocného sirupu, který se do nápoje uvolní, když bude led tát.

3. Na dezerty ideální

Květy levandule vypadají na jakémkoliv dortu skvěle. Přizpůsobte se situaci. Chystáte zahradní neformální setkání? Ozdobte dezerty sedmikráskami. Je odpoledne slavnostnějšího rázu? Použijte okvětní plátky růží.


Nechce se vám na lov?


Rozkvetlé rostlinky můžete sehnat i v sušené podobě. Jsou součástí čajových směsí, seženete je ale i samotné. A mnohdy nadělají stejnou parádu, jako ty čerstvé. Pokud jste byli stateční a na samosběr vyrazili, kvítka, která nespotřebujete, můžete usušit doma. Jen dbejte na dostatečné provzdušnění sušené směsi, sušte nejlépe na sítech, předejdete tak plísním.


Sušené květy můžete použít třeba k dekorování cukroví s bílkovou polevou, nasypat je můžete i do limonád nebo výše zmíněného ledu. Stejně tak se budou vyjímat v salátech, rizotu nebo polévkách.


Sušené květy máme i na Scuku:


jablko2.png
bottom of page