top of page
hruska.png

Slavíme 5 let Scuku! Podívejte se, co jsme společně dokázali

Dnes je tomu právě 5 let, co spatřil světlo světa nový web Scuk.cz. Možná si budete pamatovat, že původní Scuk.cz byl gastroprůvodcem pod taktovkou pana Cuketky, Martina Kuciela. Příběh Scuku se však začal psát už téměř rok před tím, kdy se nad myšlenkou lokálního online tržiště poprvé potkal zakladatel Scuk Kamil s budoucím spoluzakladatelem Jakubem a stávajícím vývojářem Lukym.


V létě 2017 se začalo pracovat na přípravách spuštění projektu, který se na podzim odstartoval na doméně Lokalmarket.cz. Kdo si ještě původní doménu pamatuje? 🙃 Na této doméně se po několika měsících úspěšně otestovalo tzv. MVP, tedy zjednodušená verze budoucího Scuku. Zjistili jsme, že dokážeme najít zákazníky, dodavatele i Organizátory, a tak se Lokalmarket 14. března 2018 přesunul na Scuk.cz.

Tým Scuk 14. 3. 2018: Aneta, Luky, Kamil, Jakub, Ter

(Tým) Scuk na vlnách


Během pěti let Scuku jsme prošli dobrodružnou cestou, která často vedla nahoru i dolů, a tak pořád dokola. Po půl roce ostrého provozu jsme narazili na problém s neexistující logistikou a málem to vypadalo, že Scuk nepřežije. Nakonec jsme ale vlastní logistiku spustili a během jednoho měsíce se zvýšily obraty pětinásobně.


Po tom, co jsme začali krásně stabilně růst, přišel najednou covid, který pro mnoho jiných firem znamenal konec. U nás to naopak znamenalo zvýšení tržeb do takové míry, že náš sklad nedokázal pojmout tolik produktů a bylo nutné se během jednoho víkendu přestěhovat, což se úspěšně podařilo. Počet výdejních míst se během covidové vlny ztrojnásobil z nějakých 200 na začátku roku 2020 na 600 na konci roku. Náš interní tým se za ten zdvojnásobil, z 12 nás bylo ke konci roku 25.

Tým Scuk 30. 7. 2020: Už jsme po covidu dvakrát větší!

Na covidové vlně jsme se vezli ještě do konce roku 2021, protože jsme se mezitím dostali do velkého povědomí zákazníků. Také jsme tou dobou měli nejvíce aktivních dodavatelů, něco přes 350, a byli jsme rádi, že můžeme farmářům nabídnout odbyt v dobách, kdy byly zavřené trhy a lidé obecně méně navštěvovali kamenné obchody. Snažili jsme ale zůstat střízliví, věděli jsme, že tato vlna jednou přejde, ale ani trochu jsme netušili, co přijde.


Počátkem roku 2022 jsme hned zkraje roku pocítili silný úbytek objednávek, až nakonec přišla válka na Ukrajině a bylo jasné, že toto bude velký průšvih. Náš Kamil je člověk, který umí rychle reagovat, a tak raději na nic nečekal a rozhodl se, že je potřeba okamžitě začít šetřit všude, kde to půjde. Na celkovém interním budgetu jsme ten rok ušetřili několik milionů, i tak to ale bohužel nestačilo a neobešlo ani bez odchodů několika kolegů.

Tým Scuk 10/2021: Je nás nejvíc, co kdy bylo

Protože jsme museli seškrtat spoustu aktivit, tak pro mnoho kolegů už jejich činnost ztratila smysl a sami si řekli, že je čas na změnu. Bohužel s několika kolegy jsme se museli rozloučit, a bylo to tak jedno z nejtěžších období, kterým jsme si ve Scuku prošli. Museli jsme kompletně přeuspořádat tým a náplně práce jednotlivých lidí a zvyknout si na novou situaci, když už nás není 35, ale 25.


Začali jsme pracovat na mnoha projektech, které měly za cíl najít novou cestu, která pomůže navýšit objednávky, aby měli farmáři dostatečný odbyt. Něco se určitě podařilo, například po Praze jsme zavedli doručení až domů, po kterém mnoho zákazníků volalo a spoustu z nich se k nám díky tomu vrátilo, pro Organizátory jsme zase přišli se zjednodušeným systémem výdeje, aby to nebylo tak časově náročné, zavedli jsme také Ambasador program, který pomáhal šířit povědomí o Scuku a tak dále. Bohužel ale po létě začaly chodit zprávy o ukončení činnosti farmářů, celkem skončilo kvůli ekonomické krizi 12 z našich aktivních dodavatelů.


Nevypadalo to tedy vůbec dobře a ani silnější vánoční sezóna nepomohla tak, jak jsme doufali, a tak jsme v lednu 2023 opět museli seškrtat vše co šlo a bohužel se to znovu neobešlo bez odchodu několika kolegů. Nyní je nás v interním týmu 15, na skladě 16 a máme už i 7 vlastních řidičů. A opět bylo potřeba upravit cíle i náplně práce a děláme opravdu jen to, co přináší hlavní byznys. To však rozhodně neznamená, že bychom sešli z naší mise, cesta i cíl zůstávají stejné a z toho neslevíme. Pracujeme však hlavně na vylepšování celé služby, aby s námi zákazníci byli stále spokojení, ale například neinvestujeme téměř nic do marketingu (protože není co).


Je však potřeba nevěšet hlavu a vyhlížet lepší zítřky. Náš tým je nyní silnější než kdy jindy a věříme, že to společně zvládneme.

Tým Scuk 12/2022: Tady nás je ještě o něco víc než dnes

Za 5 let jsme toho stihli a zažili opravdu hodně


Jak vidíte, byla to opravdu jízda a těšíme se na to, co nás dál čeká. Když se ale ohlédneme zpět, vidíme, že jsme toho dokázali opravdu hodně a Scuk se tak stává firmou, která je byznysově udržitelná a má zároveň obrovský přesah ve své smysluplnosti. Posuďte sami.

5 let v číslech


Za 5 let jsme přijali více než jeden milion objednávek od více než 80 000 unikátních zákazníků. A máme velkou radost, že i přes spoustu chyb, které jsme udělali a ještě občas děláme, jsou s námi zákazníci opravdu velmi spokojení. Od těch, kteří nám historicky nechali hodnocení, jsme získali průměrně 9,4 NPS bodů z 10. Je to v zákaznické péči často využívaná metrika, která značí, jak moc je pravděpodobné, že by nás zákazník někomu doporučil. Hodnota 9,4 je absolutní nadprůměr celého trhu a vděčíme za to primárně skvělým kolegyním z týmu péče a také našim Organizátorům.


Pro naše farmáře těch pět let znamenalo odbyt více než 13 milionů kusů o téměř 33 tisíc unikátních druzích. Aktuální nabídka od našich farmářů na Scuku tvoří něco přes 10 000 produktů, což je nejvíc produktů od lokálních farmářů a výrobců na jednom místě v rámci ČR. A o to nám přesně jde 💪


Celkem se v nákupech objevilo 665 farmářů a výrobců. Ne všichni ale v nákupech zůstali, někteří si to vyzkoušeli a zjistili, že to není pro ně, některé jsme na základě vzniklého kodexu i zpětně vyřadili, protože jejich produkty nesplňovaly naše představy o kvalitě. Mnoho z nich muselo vlivem krize ukončit činnost úplně nebo omezili produkci tak, že se jim Scuk již nevyplatil. V tuto chvíli máme přes 270 aktivních farmářů.


Na mapě ČR se za těch 5 let objevilo 955 výdejních míst. Jezdili jsme a stále jezdíme i do těch nejodlehlejších koutů republiky, doslova od Aše po Zlín. Organizátorů bylo ještě mnohem více, protože spoustu výdejních míst za tu dobu vystřídalo více Organizátorů. Z části se nám tak určitě podařilo naplnit naši vizi, aby tedy každý mohl jednoduše nakupovat od lokálních farmářů a výrobců.


Je to práce a zásluha především celého našeho týmu, do kterého patří i naši Organizátoři. Bez nich by to opravdu nešlo. Myšlenka sdružených nákupů je jádrem celého Scuku, neboť právě díky tomu můžeme obsloužit zákazníky po celé ČR. Díky obětavosti našich Organizátorů, kteří do Scuku často dávají celé srdce, můžeme být opravdu hrdí na to, co se nám podařilo.


Děkujeme vám, našim zákazníkům, za důvěru, kterou v nás vkládáte, a za všechny vaše stávající i budoucí nákupy, kterými společně podporujeme lokální farmáře a výrobce. Bez vás by to už vůbec nešlo. Tak na zdraví vám a na zdraví celému Scuku! 🥂


jablko2.png
bottom of page