top of page
hruska.png

Zelné placky: Křupavý oběd i svačina

Placky z bílého zelí jsou příjemnou alternativou ke klasickým bramborákům. Příprava je podobně rychlá a snadná, placky navíc budou chutnat i dětem. Nejlepší jsou horké, právě sundané z pánve. Pokud zbudou, s čímž radši moc nepočítejte, druhý den máte o starost méně se svačinou :-)


Zelné placky

Budete potřebovat (pro 4 osoby)

Postup:

Připravte si hlubší mísu, menší misku a pánev. Bílé zelí omyjte, odstraňte košťál a nakrájete nebo nakrouhejte na nudličky, které ještě ostrým nožem nasekejte na menší kousky. Zelí smeťte do mísy, pořádně osolte a nechte chvíli stát - pustí totiž hodně vody. Po pár minutách přebytečnou vodu odlejte stranou - ale nezbavujte se jí úplně, možná se vám ještě bude hodit.

V jiné misce si rozmíchejte vejce spolu s kořením a přilejte k zelí. Přidejte prolisované stroužky česneku nebo sušený česnek. Pokud budete přidávat slaninu nebo jarní cibulku, pokrájejte je na malé kousky a přidejte k těstu.

Postupně přidávejte mouku a vločky, aˇž vznikne těsto s podobnou konzistencí, jako když děláte bramboráky. Je tedy možné, že nepoužijete všechnu mouku a vločky.

Na pánvi rozehřejte tuk. Pro otestování správné teploty stačí na pánev kápnout kapku těsta - když hned začne syčet a prskat, můžete se vrhnout na smažení. Lžicí naberte těsto a rozprostřete je na pánvi, na této první placce si otestujte konzistenci těsta. Pokud by bylo příliš hutné, můžete ho naředit slanou vodou, kterou jste předtím slili ze zelí. Naopak kdyby se vám placky rozpadaly, přidejte trochu mouky nebo vloček. Je na vás, zda budete těsto dělat spíš tenčí nebo tlustší.


Placky si dejte ještě teplé a doporučujeme jíst během smažení - aby na vás něco zbylo. Pravděpodobně totiž kolem plotny začnou kroužit hladoví nedočkavci :-)


Může se vám hodit:


jablko2.png
bottom of page