top of page
hruska.png

Jak na zdobení perníčků?

Tápete ve zdobení perníčků? Jestli rádi pečete, ale zdobení je pro vás vždy trošku náročnější úkol, máme pro vás pár tipů a triků, které vám mohou pomoci v cestě za dokonalým výsledkem.



Na čem to stojí? Bílková poleva!


Bez dobré bílkové polevy to nepůjde. Stěžejní je, abyste měli pečlivě prosátý cukr. Jinak se vám v polevě budou tvořit hrudky a ty, byť budou o velikosti špendlíkové hlavičky, velice snadno ucpou hubičku zdobicího pytlíku a vy už pak nic nenakreslíte. Věřte nám a ten čas tomu věnujte, stojí to za to :-)


Budete potřebovat:

  • 280 g moučkového cukru

  • dva vaječné bílky

  • šťávu z půlky citrónu


Postup:

Mnoho zdrojů uvádí, že abyste dosáhli co nejlepší polevy, je třeba šlehat ručně. My jsme to zvládli šlehačem, ušetřilo nám to síly i čas a výsledek byl více než obstojný. Pokud ale dáte na poctivou ruční práci, připravte metličku a dejte se do toho! :-)


Bílky vyšlehejte s cukrem, dokud poleva není krásně lesklá. To, jestli je dostatečně tuhá si můžete vyzkoušet třeba špejlí. Naberte menší množství na její špičku a zkuste cvičně na prkénko nakreslit čáru. Pokud se poleva stále roztéká do stran, budete muset přidat trochu cukru, nebo ještě chvilku šlehat. Citrónovou šťávu přidávejte postupně, abyste polevu neměli moc řídkou. Množství přidané šťávy závisí na mnoha faktorech, kterými jsou například teplota a velikost vajec, ze kterých máte bílek.


Kornoutky připravit! Jde se na to!


Jestli přemýšlíte, čím zdobit perníčky, máte hned několik variant. Můžete použít k tomu přímo určené cukrářské sáčky s umělohmotnými či kovovými hubičkami. Tradiční variantou je kornoutek vyrobit třeba z pečicího papíru. My jsme se rozhodli pro způsob nejsnadnější a zvolili jsme pevné igelitové uzavíratelné sáčky. Pokud na tom budete stejně, rozhodně zvolte sáček, který nemá na dně „šev“, takové sáčky se použít nedají, jelikož roztírají polevu a malovat s nimi je téměř nemožné. Mluvíme z vlastní zkušenosti.

Sáček naplňte zhruba dvěma lžícemi polevy a uzavřete. Polevu „natlačte“ do jednoho rohu sáčku a velmi ostrými nůžkami růžek odstřihněte. Vždy stříhejte raději méně, čím menší otvor, tím užší bude kresba polevou. Pokud se vám ale poleva ne a ne dostat otvorem ze sáčku, budete muset střihnout ještě jednou.


Dejte si pozor, abyste sáček nenaplnili příliš. Vždy ho naplňte tak, aby se vám celý jeho obsah pohodlně vešel do dlaně. Jakmile bude sáček příliš plný, tlakem, který na něj budete vyvíjet během zdobení, byste mohli vytlačit přebytečnou polevu druhým koncem a katastrofa by byla na světě. Vždy je lepší málo a častěji doplňovat.


Pokud máte pocit, že se vám klepou ruce tak, že je pro vás obtížné udělat rovnou linku, pomozte si druhou rukou. Sáček si přidržte tak, jako je tomu na obrázku a dodejte svému tahu větší jistotu.


Zkoušejte různé tahy

Další variantou, jak zlepšit rovné tahy je, prostě je nedělat :-) Vyzkoušet můžete tečky, kapičky nebo mřížky. Poleva by měla mít takovou konzistenci, že se bude při zdobení táhnout za sáčkem. Neměla by se přetrhávat, nebo aspoň ne každou chvíli. Pokud se vám stává, že tah není rovnoměrný a často je přerušovaný, pravděpodobně máte v polevě hrudky.


Jeden perníček si nechte jako zkušební. Natrénujte si na něm varianty tahů, velikost teček i mřížky a potrénujte dlouhé linky. Na zkušebním perníčku si můžete i ověřit, jestli má poleva správnou konzistenci. Pokud je příliš řídká, klidně obsah sáčku vraťte do misky a přidejte trochu prosátého cukru. Jestli je příliš tuhá, nařeďte ji citronovou šťávou.


Vezměte na pomoc štětec

Část polevy si můžete dát do mističky stranou a naředit citrónovou šťávou, abyste získali takovou konzistenci, kterou pak můžete perníčky natírat. Celou směs pak důkladně promíchejte, aby vám v polevě nezůstala světlá šťáva. Jen pozor, s citronem raději šetřte, přidávejte ho opravdu jen po kapkách. Pokud šťávy přidáte moc, poleva se bude sice dobře nanášet, ale nezaschne, ať budete dělat cokoliv.


Pro zdobení zvolte ideálně štěteček s přírodními vlákny. Síla štětce závisí na kýženém motivu a velikosti perníčků. Dětem se bude určitě lépe pracovat se silnějšími štětečky. Pokud je zdobení ryze ve vašich precizních rukách, pak doporučujeme sáhnout po tenčím. Můžete pak vybarvit jen jednotlivé plochy podle své fantazie, nebo natřít perníček celý a po zaschnutí ho dozdobit.


My jsme zkusili obojí. Perníček ve tvaru hvězdy, která je následně určená k zavěšení na hrneček jako svačinka k čaji, jsme natřeli polevou. Tu jsme nechali pár minut zaschnout a pak jsme celý motiv ještě vyšperkovali zdobením ze sáčku.


Zkuste to napsat!


Troufáte si na vyšší stupeň zdobení? :-) To rádi slyšíme, tak se do toho pojďte pustit.


Jestli máte v ruce jistotu, využijte krasopisu. Vzpomeňte na písanky a zkuste na perníček něco hezkého napsat. Můžete je využít jako přání k Vánocům nebo do nového roku. Pokud vás psaní na perníčky osloví, můžete je využít i jako visačky na dárky a nadepsat je vždy jménem obdarovaného. Zde je třeba ale počítat s tím, že perníčky mohou být velmi křehké, proto jsou lepší u dárků, kde předání probíhá tzv. „z ruky do ruky“ :-)


Pro psaní bílkovou polevou je třeba, aby byla skutečně dokonalá. Než se do toho tedy pustíte, ověřte si její hustotu i to, že se při tahu netrhá.


Fantazie nezná hranic


Nebojte se, že něco pokazíte. I když se vám perníček nepovede, můžete ho přece hned sníst a nikdo se o ničem nedozví. Pokud nepovedený motiv podchytíte ještě před zaschnutím, můžete ho rozetřít naředěnou polevou anebo jednoduše setřít čistým ubrouskem.

Co se nám ve zdobení osvědčilo rozhodně nejvíce, jsou symetrické motivy. Zdobte perníček od středu a postupně přidávejte další a další dekorativní prvky. Nebo začněte od lemovací linky na okrajích a inspirace přijde sama, věřte nám.


Největší parádu ale vždy naděláte jednoduchými tečkami, linkami a základními tvary, se kterými si bohatě vystačíte, na to dáme čestné vánoční!


Rozhodně využijte jednotlivých tvarů perníčků. Jablíčko nazdobte tak, aby vypadalo jako to opravdové rozkrojené, sladký stromeček nazdobte jako ten opravdový. Nejtěžší na zdobení jsou totiž neurčité tvary, kdy si třeba budete dlouho lámat hlavu s tím, co vlastně nakreslit a jakou podobu perníčkům dát.


Nemáte vykrajovátka? Nevadí!



Ještě lépe, pokud se vám líbí ta, která jsme pro vás použili my. Jedná se o papírové šablonky, které jsme připravili k dispozici i vám. Stačí si je vytisknout, vystříhat a podle nich pak vykrájet jednotlivé tvary ostrým nožíkem. Najdete je ke stažení na odkazu pod obrázkem.



a4_vanoce_pernicky_web
.pdf
Download PDF • 56KB



Povedlo se? Pochlubte se!

Moc rádi uvidíme, pokud se vám perníčky podaří. Sdílet je můžete třeba na Instagramu, k označení fotky použijte #pecemesescukem, budeme se těšit na vaše výsledky.



jablko2.png
bottom of page