hruska.png

Tipy na vánoční masové hody

Jen málo lidí by Vánoce nemělo spojeno s hodováním, kterému kraluje maso na několik různých způsobů. Víte, jaké maso je to nejobvyklejší a jak ho nejlépe připravovat? Sepsali jsme pro vás několik našich vánočních tipů!



Kapra, nebo raději jinou rybu?


I když je kapr považován za tradiční chod štědrovečerního hodokvasu, objevuje se ve vánočním menu relativně krátce. Třebaže se ryba jako taková připravovala na Vánoce už v 17. století, kapr byl velmi dlouho považován za postní jídlo a na vánoční tabuli zdomácněl až během 19. století. A ani tehdy se většinou nepřipravoval v podobě, v jaké jej známe dnes.


Nejběžnější způsob přípravy byl kapr na černo se sušenými švestkami, povidly, perníkem či ořechy. Byl ale velmi náročný na přípravu a často si jej mohly dovolit takto připravovat jen movitější vrstvy obyvatelstva. Až během druhé světové války se ustálil nám dobře známý smažený kapr v trojobalu, jehož příprava byla o poznání jednodušší a také cenově dostupnější.


Náš tip: Pokud se kaprovi vyhýbáte kvůli kostem, připravte si jinou rybu. Velmi chutný je i obalovaný sumeček nebo pstruh lososovitý, kteří mají kostí o poznání méně.


A pokud vás láká změna, můžete rybu místo smažení v oleji upéct v troubě na másle. Nebo ji potřete olivovým olejem a poklaďte čerstvými bylinkami. Rybí tradici tak zachováte a pochutnáte si stejně dobře :-)



Jak na šťavnaté a křupavé řízky?