top of page
hruska.png

Vánoční losos z divokého chovu pečený na pomerančích

Obrázek autora: TerezaTereza

Kapr už vás omrzel? Losos může být skvělou alternativou ke kaprovi nejen na Vánoce, ale i pro slavnostní příležitosti po celý rok. Tento recept propojuje jemnou chuť lososa s osvěžujícími tóny pomeranče a čerstvé petrželky. Losos od Icelandic Fish s certifikací ASC pochází z divokého chovu a udržitelného rybolovu, takže si pochutnáte s dobrým pocitem, že podporujete ekologické hospodaření.


Suroviny na 3-4 porce:

  • 4 filety lososa (cca 200 g každý)

  • šťáva z 2 pomerančů

  • 1 lžíce pomerančové kůry (jemně nastrouhané)

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce medu

  • 2 stroužky česneku (prolisované)

  • 1 hrst čerstvé petrželky (nasekané)

  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti

  • plátky pomeranče na ozdobu


Postup:


  1. Příprava marinády: V misce smíchejte pomerančovou šťávu, pomerančovou kůru, olivový olej, med, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku, sůl a pepř.

  2. Marinování lososa: Filety lososa opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou. Položte je do mělké nádoby kůží dolů a přelijte marinádou. Zakryjte potravinovou fólií a nechte marinovat alespoň 30 minut v lednici.

  3. Pečení: Předehřejte troubu na 200 °C. Marinované filety položte na plech vyložený pečicím papírem. Okolo rozmístěte plátky pomeranče a zbytkem marinády přelijte lososa. Pečte přibližně 12–15 minut, dokud losos není propečený, ale stále šťavnatý.



Hotového lososa podávejte ozdobeného plátky pečeného pomeranče a čerstvou petrželkou. Skvěle se hodí s bramborovým pyré, jemným salátem nebo s křupavou bagetou. My jsme jako přílohu zvolili žebrácký bramborový salát podle naší Soni.


Přejeme dobrou chuť a veselé Vánoce!



Comentarios


jablko2.png
bottom of page