top of page
hruska.png

Tyčinky z listového těsta s dipem z pečeného česneku

Tyčinky jsou skvělý doplněk k silvestrovskému pohoštění. A jsou skvělé i na zobání u televize a vína během roku :-) Doma nám nejvíce zachutnaly z těsta od Pečení na přání od Markéty, které je něco nezi listovým a křehkým. Výborné jsou ovšem i z klasického listového. Doplněné oblíbeným sýrem či šunkou, je to báječné občerstvení.


Náročnost: snadné Čas: do 1 h Počet porcí: cca 30 ks

Suroviny na tyčinky:

Suroviny na dip:

Postup na tyčinky:

Těsto rozdělte na dvě poloviny. Každý kousek rozválejte na slabší plát, který nakrájejte rádlem či ostrým nožem na obdelníčky cca 1,5 x 10 cm. Každý obdelníček natřete, já potírala ajvarem. Pokud potřete passatou, případně kečupem, je vhodné ještě posypat sušenými bylinkami. Poté na každý obdelníček naneste trochu nastrouhaného sýru a stočte do vrtulky. Nebo nakrájejte trojúhelníčky, které potřete, posypete strouhaným sýrem a stočíte od nejuzšího k nejširšímu konci. S druhou částí těsta udělejte totéž, jen místo sýru poklaďte těsto natrhanými kousky plátkové šunky, či nahrubo nastrouhanou šunkou vcelku. Opět stočte do delší vrtulky. Na plechu tyčinky potřete rozkvedlaným vejcem a dle chuti posypte. Já posypala černuchou, hrubozrnou solí a strouhaným sýrem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C do zezlátnutí, cca 10-15 min.

Dip z pečeného česneku:

Celou hlavičku česneku přepůlte a řeznou stranu potřete olejem. Zabalte do alobalu a pečte na 180 °C do změknutí cca 30 min. Nebo jednotlivé stroužky potřete olejem, zabalte do alobalu a pečte stejně jako celou palici. Na jednu menší sklenku dipu stačí cca 5 stroužků česneku nebo polovina palice. Pečený česnek rozmačkejte a smíchejte se zakysanou smetanou. Dle chuti osolte a opepřete.


TIP: Česnek dejte péct klidně předem. V lednici totiž vydrží i 5 dní.


Při pečení se vám bude hodit:


Co o sobě říká autorka receptu Bára?

„Z momentálního impulsu se rázem stala vášeň a já tak už čtvrtým rokem s láskou tvořím blog reBarbora’s kitchen, což mě neskutečně baví a naplňuje. Převážně se věnuji receptům, které jsou rychlé, snadné a z dostupných surovin, ale ráda si v kuchyni vyhraju i s něčím složitějším. Přednost dávám sezónním a lokálním potravinám a zastávám názor, že nejdůležitější je vše okořenit velkou špetkou lásky. Jídlem ráda dělám radost a tak vznikla i první kniha Jedlé dárky. Letos ji následovala druhá, věnovaná jedné z mých nejoblíbenějších surovin – Vajíčková kuchařka a brzy spatří světlo světa i má třetí kniha. Ráda se s vámi potkám i na mých stránkách, vše najdete na rebarboraskitchen.com.“

jablko2.png
bottom of page