Dříve se houbový kuba podával jako hlavních chod u štědrovečerního stolu prostých lidí. Dnes je ideální volbou k svátečnímu obědu, pokud tedy nechcete bojovat s hladem, abyste viděli zlaté prasátko. Tento recept se skládá jen z pár surovin, takže jeho příprava bude opravdu hračka a slavnostní pochoutka vás vyjde 49 korun za porci. A pokud máte vlastní zásoby sušených hub, bude to o poznání méně :-)
Suroviny na 4 porce:
200 g ječných krup
35 g sušených hub
2 cibule
2 lžíce sádla
2 stroužky česneku
1 lžíce
sůl
Postup:
Nejprve si do hrnce dejte houby, zalijte vařící vodou a nechte půl hodiny namáčet. Kroupy properte ve vodě, nasypte do dalšího hrnce, zalijte vodou, tak aby sahala asi dva centimetry nad kroupy, a nechte zhruba hodinu stát. Poté vodu slijte a na kroupy nalijte vodu novou, osolte lžičkou soli a přiveďte k mírnému varu. Vařte přibližně půl hodinky až budou kroupy měkké. Houby sceďte a slitou vodu si ponechte. Znovu je zalijte necelým litrem vody, přiveďte k varu, poté odstavte a nechte pomalu chladnout.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Ve větší pánvi rozpusťte sádlo a z malé části ho použijte na vymazání menšího pekáčku. K sádlu v pánvi přidejte cibuli a opékejte do lehkého zhnědnutí. Houby nasekejte a přidejte na pánev k cibuli. Zasypte majoránkou a přidejte slité kroupy.
Použijte asi 150 ml vody z hub a přidejte do pánve a pár minut povařte. Ke směsi přidejte prolisovaný česnek a dosolte dle chuti. Směs z pánve přendejte do pekáčku a dejte zapéct do trouby na 180 °C asi na půl hodiny a už se jen těšte na tuto nejen vánoční dobrotu.
NÁŠ TIP:
Kroupového kubu si vychutnejte třeba s kyselou okurkou nebo nakládanou zeleninou.
Jak jsme počítali cenu za porci?
Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například cibule, česnek, vybrané druhy koření, olej apod.
Pro přípravu receptu jsme objednali:
200 gramů BIO ječných krup od Horňácká farma, 27 Kč
35 g sušených hub od Na italské farmě, 159 Kč
1 kg cibule z farmy rodiny Němcovy - využity byly pouze 2 ks, 23 Kč
Ze spíže jsme využili:
2 lžíce sádla
2 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
sůl
Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.
Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.
Comentários