top of page
hruska.png

Kroupový kuba se sušenými houbami

Dříve se houbový kuba podával jako hlavních chod u štědrovečerního stolu prostých lidí. Dnes je ideální volbou k svátečnímu obědu, pokud tedy nechcete bojovat s hladem, abyste viděli zlaté prasátko. Tento recept se skládá jen z pár surovin, takže jeho příprava bude opravdu hračka a slavnostní pochoutka vás vyjde 49 korun za porci. A pokud máte vlastní zásoby sušených hub, bude to o poznání méně :-)



Suroviny na 4 porce:



Postup:

Nejprve si do hrnce dejte houby, zalijte vařící vodou a nechte půl hodiny namáčet. Kroupy properte ve vodě, nasypte do dalšího hrnce, zalijte vodou, tak aby sahala asi dva centimetry nad kroupy, a nechte zhruba hodinu stát. Poté vodu slijte a na kroupy nalijte vodu novou, osolte lžičkou soli a přiveďte k mírnému varu. Vařte přibližně půl hodinky až budou kroupy měkké. Houby sceďte a slitou vodu si ponechte. Znovu je zalijte necelým litrem vody, přiveďte k varu, poté odstavte a nechte pomalu chladnout.


Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Ve větší pánvi rozpusťte sádlo a z malé části ho použijte na vymazání menšího pekáčku. K sádlu v pánvi přidejte cibuli a opékejte do lehkého zhnědnutí. Houby nasekejte a přidejte na pánev k cibuli. Zasypte majoránkou a přidejte slité kroupy.


Použijte asi 150 ml vody z hub a přidejte do pánve a pár minut povařte. Ke směsi přidejte prolisovaný česnek a dosolte dle chuti. Směs z pánve přendejte do pekáčku a dejte zapéct do trouby na 180 °C asi na půl hodiny a už se jen těšte na tuto nejen vánoční dobrotu.


NÁŠ TIP:

Kroupového kubu si vychutnejte třeba s kyselou okurkou nebo nakládanou zeleninou.


Jak jsme počítali cenu za porci?


Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například cibule, česnek, vybrané druhy koření, olej apod.


Pro přípravu receptu jsme objednali:

  • 200 gramů BIO ječných krup od Horňácká farma, 27 Kč

  • 35 g sušených hub od Na italské farmě, 159 Kč

  • 1 kg cibule z farmy rodiny Němcovy - využity byly pouze 2 ks, 23 Kč

Ze spíže jsme využili:

  • 2 lžíce sádla

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžíce majoránky

  • sůl

Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.


Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.

jablko2.png
bottom of page