top of page
hruska.png

Vánoce s Rybí zahradou: Sametová rybí polévka

Štědrovečerní hostinu si bez rybí polévku neumíme představit. Ale stejně jako u bramborového salátu, i na ni existuje bezpočet receptů a variant. Tentokrát se s vámi podělíme o sametovou variantu se smetanou, na kterou si potrpí u Rybí zahrady.


Recept vznikl ve spolupráci Scuk.cz a Rybí zahrady

Suroviny na 4 porce:




Postup:

Skelety a hlavy omyjte pod studenou tekoucí vodou a dejte do hrnce s 1,5 l vody společně s divokým kořením (nové koření, jalovec, černý pepř, bobkový list). Přiveďte k varu a vařte 20 minut. Následně vývar sceďte a skelety oberte.


Dvě třetiny másla rozpusťte v hrnci a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Po 5-7 minutách přidejte najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu a opékejte při ztlumené teplotě dalších 5 minut.


Zalijeme připraveným rybím vývarem, osolte a povařte ještě čtvrt hodiny. Poté zeleninový základ rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Ten ještě dochuťte smetanou a případně pár kapkami citronové šťávy.


Zbylé máslo rozpustťe a pokapejte jím na šikmé plátky nakrájený rohlík. Dejte ho péct na plech vyložený pečicím papírem do trouby předehřáté na 180 °C. Stačí na cca 5-7 minut, aby získal krásně zlatavou barvu.


Polévku nalijte do svátečních talířů, doprostřed dejte obrané rybí maso, ozdobte pár kapkami smetany, sekanými bylinkami a rohlíkovými chipsy.



jablko2.png
bottom of page