Štědrovečerní hostinu si bez rybí polévku neumíme představit. Ale stejně jako u bramborového salátu, i na ni existuje bezpočet receptů a variant. Tentokrát se s vámi podělíme o sametovou variantu se smetanou, na kterou si potrpí u Rybí zahrady.
Suroviny na 4 porce:
700 g kapřího skeletu - 3 ks
900 g kapří hlavy - 2 ks
1 lžíce sekaných čerstvých bylinek
60 g másla
2 mrkve
1 petržel
1/4 celeru
125 ml smetany na šlehání
10 kuliček nového koření
10 kuliček jalovce
10 kuliček černého pepře
rohlík nebo bagetu k podávání
citron (nemusí být)
sůl a pepř
Postup:
Skelety a hlavy omyjte pod studenou tekoucí vodou a dejte do hrnce s 1,5 l vody společně s divokým kořením (nové koření, jalovec, černý pepř, bobkový list). Přiveďte k varu a vařte 20 minut. Následně vývar sceďte a skelety oberte.
Dvě třetiny másla rozpusťte v hrnci a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Po 5-7 minutách přidejte najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu a opékejte při ztlumené teplotě dalších 5 minut.
Zalijeme připraveným rybím vývarem, osolte a povařte ještě čtvrt hodiny. Poté zeleninový základ rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Ten ještě dochuťte smetanou a případně pár kapkami citronové šťávy.
Zbylé máslo rozpustťe a pokapejte jím na šikmé plátky nakrájený rohlík. Dejte ho péct na plech vyložený pečicím papírem do trouby předehřáté na 180 °C. Stačí na cca 5-7 minut, aby získal krásně zlatavou barvu.
Polévku nalijte do svátečních talířů, doprostřed dejte obrané rybí maso, ozdobte pár kapkami smetany, sekanými bylinkami a rohlíkovými chipsy.
Comentários