top of page
hruska.png

Velký test jahodových jogurtů: Který na Scuku musíte ochutnat?

Pan Hlavička se tentokrát dal do pořádné práce a udělal pro vás velký test ochucených jogurtů. Vybral si jich hned sedm a sáhl po těch jahodových. Který obstál nejlépe?


Rané léto je časem jahod a tyhle lahodné červené plody k nám míří v různé podobě, od čerstvých jahod přes koktejly, bublaniny, ovocné knedlíky, mošty až po oblíbené jahodové jogurty. Na Scuku je jich celá řada a tak jsem objednal sedmero jahodových jogurtů z kravského mléka, které v naší scukové Skupině byly v nabídce, přivolal ke stolu dceru, manželku a tchyni a poctivě se ochutnávalo.


Sto lidí, sto chutí


Předem upozorňuji, že chuť je velmi subjektivní záležitost a naše rodina může mít jiné preference než vaše. Proto neberte výsledky testu dogmaticky. Když jsem se se zjištěnými výsledky svěřil naší Organizátorce, dozvěděl jsem se, že jejich oblíbený jahodový jogurt je ten, který u nás skončil na spíše podprůměrné pozici. Takže pokud váš oblíbený jogurt v tomto článku nedopadl nejlépe, není důvod na něj dodatečně zanevřít. Test mi přinesl celou řadu překvapení. Obočí mi povyskočilo po přepočtu ceny na kilogram, protože rozdíly v cenách nebyly malé (nejlevnější jogurt v testu vyšel na 95 Kč za kilogram, nejdražší na 200 Kč za kilogram) a následný chuťový test neprokázal, že by vyšší cena automaticky znamenala lepší chuť. Trochu nepříjemně mě překvapilo, že někteří výrobci šetří obsahem jahod nebo používají velmi nevýraznou jahodovou směs, která jogurt moc neovoní a neochutí.

Při testu jsme tedy hodnotili

  • poměr ceny a gramáže

  • konzistenci jogurtu (hustý vs. tekutý)

  • jahodovou vůni

  • jahodovou chuť

  • konzistenci jahodové složky (velikost ovoce)

  • množství jahodové složky v poměru k jogurtu

  • kyselost jogurtu (od velmi kyselý po zcela nekyselý)

  • sladkost jogurtu (ve smyslu doslazenosti)

  • chuťový pocit tučnosti (je nezávislý na skutečném obsahu tuku v jogurtu)

Ochutnali jsme vždy nejdřív samotnou bílou jogurtovou složku (jen malé množství, abychom zjistili kyselost) a poté jsme obsah balení promíchali a ochutnávali znovu.

Jogurt s jahodovou směsí, Rodopi, 200 g, 32 Kč, v přepočtu 160 Kč/kg


Z testovaných jogurtů byl tento pocitově nejméně tučný (to zpravidla způsobuje použitá jogurtová kultura, která někdy potlačuje chuť mléčného tuku, i když v jogurtu obsažen je). V balení bylo také největší množství oddělené syrovátky (taková ta „voda” na povrchu jogurtu), což samozřejmě není žádná výrazná vada, stačí vše promíchat. Jogurt není příliš sladký, děti by možná uvítaly sladší. Po zamíchání byl jogurt velmi řídký, stékal ze lžičky a při konzumací hrozilo pocintání. Vůně nevýrazná, jahodová chuť zřetelná. Celkově nám přišlo, že chutná trochu „dietně”. Ze sedmi jogurtů nakonec skončil na čtvrtém místě.

Jahodový jogurt z obce Ohaře, Mlékárna Ohaře, 230 g, 34 Kč, v přepočtu 148 Kč/kg


Ohařský jogurt působí výrazně tučně, je velmi hustý a jogurtová složka je velmi kyselá. Oproti tomu ovocná složka je hodně sladká, obsahuje větší kousky jahod, poměrně výrazně obarvuje. Jogurt příliš nevoní, ale výrazně chutná. Kyselý jogurt je po promíchání důkladně oslazen ovocnou složkou, čímž vznikne produkt, který je sladký a zároveň díky té kyselince svěží. Tímto kontrastem nás zaujal. Po důkladném otestování skončil na druhém místě ze sedmi.


Farmářský jogurt s jahodami, Farma rodiny Němcovy, 150 g, 25 Kč, v přepočtu 167 Kč/kg


Němcovic jogurt používá nasládlou jogurtovou kulturu, takže jogurt je velmi málo kyselý. Ze všech testovaných jogurtů měl největší kusy jahod a jeho ovocná složka patřila s přehledem mezi ty chuťově nejvýraznější. Zatímco u některých konkurentů byla jahodovost skoro až homeopatická, tento jogurt byl opravdu echt jahodový a i když cenově je druhým nejdražším jogurtem v testu, po sečtení udělených bodů se ukázalo, že jde o vítěze testu - první místo ze sedmi. Šmakoval nejvíc.


Jogurt s jahodami, Doubravský dvůr, 240 g, 23 Kč, v přepočtu 95 Kč/kg


Velice hustý nasládlý jogurt se po zamíchání ještě více dosladil a výrazně zabarvil. I zde jsou dost velké kousky ovoce. Ze všech sedmi jogurtů nejvýrazněji voněl. Zaujal nás hodně chutí i vůní a ukázalo se, že dokonce nabízí i s přehledem nejnižší cenu mezi testovanými jogurty. Vysloužil si třetí místo ze sedmi.



BIO smetanový ve skle, BioVavřinec a Kosař, 150 g, 30 Kč, v přepočtu 200 Kč/kg


Jako milovník Cimrmana jsem tu prožil jednu cimrmanskou záležitost - pravidelné střídání prvku očekávání a prvku zklamání. Od smetanového jogurtu jsem čekal hustou konzistenci a za danou cenu, nejvyšší v testu, také výrazně vonící a chutnající ovocnou složku. Bohužel jogurt po zamíchání změnil konzistenci na takřka úplně tekutou (totáčovým pamětníkům se možná vybaví „jovokoktejl”), takže jogurt jsme nakonec spíš vypili než snědli. Chuť i vůně jsou trochu v pozadí. Čekali jsme od nejdražšího jogurtu v testu větší hitparádu, nakonec je z toho sedmé místo ze sedmi.


BIO Jahodový, Sýrárna TonKa, 200 g, 30 Kč, v přepočtu 150 Kč/kg


Tento jogurt nás překvapil vrstvou husté usazené smetany na povrchu. Celkově je hustota tohoto jogurtu výjimečná, přetrvává i po zamíchání. Jogurt je zcela nekyselý a takové zpravidla hodně chutnají dětem. Jahodová směs obsahuje i větší kousky jahod, myslíme ale, že by ovocné směsi mohlo být o krapítko více, aby byl jogurt ještě jahodovější. Celkově páté místo ze sedmi a rozhodně stále ještě dobrá volba.


BIO farmářský jogurt ve skle jahoda, BioVavřinec a Kosař, 150 g

25 Kč, v přepočtu 166 Kč/kg


Čekal jsem, že smetanový bratříček tohoto jogurtu dopadne lépe, ale nakonec je tento farmářský jogurt v žebříčku nad smetanovým. Konzistence byla sice o něco pevnější, než ta smetanová tekutost, pořád to ale bylo poměrně dost řídké. Pocit jahodovosti byl vyšší, cena jogurtu je také o něco přívětivější, takže nakonec šesté místo.



Finální pořadí podle Hlavičkovic:

1. Farmářský jogurt s jahodami, Farma rodiny Němcovy 2. Jahodový jogurt z obce Ohaře, Mlékárna Ohaře 3. Jogurt s jahodami, Doubravský dvůr 4. Jogurt s jahodovou směsí, Rodopi 5. BIO Jahodový, Sýrárna TonKa 6. BIO farmářský jogurt ve skle jahoda, BioVavřinec a Kosař 7. BIO smetanový ve skle jahoda, BioVavřinec a Kosař

Pořadí podle poměru cena/gramáž:

1. Jogurt s jahodami, Doubravský dvůr 2. Jahodový jogurt z obce Ohaře, Mlékárna Ohaře 3. BIO Jahodový, Sýrárna TonKa

4. Jogurt s jahodovou směsí, Rodopi

5. BIO farmářský jogurt ve skle jahoda, BioVavřinec a Kosař

6. Farmářský jogurt s jahodami, Farma rodiny Němcovy

7. BIO smetanový ve skle jahoda, BioVavřinec a Kosař


Zkuste jeden z vítězných jogurtů:


Kdo pro vás píše?


Pravidelnou rubriku recenzí pro vás připravuje náš dvorní ochutnavač pan Hlavička. Ten se neúnavně pouští do všeho dobrého, aby vám mohl přinést své postřehy a poznatky.

Miroslav Hlavička


Jsem copywriter, zámecký průvodce a krapítko ajťák, který ke kulinařině tíhne od útlého mládí. Doma amatérsky sýrařím a pekařím a u potravin si potrpím na několik parametrů: optimální poměr ceny a výkonu, šetrnost k životnímu prostředí, maximální možná lokálnost a minimalizace používání konzervantů a dalších přídatných látek. Protože mám rád komunitní a sousedské aktivity, scukové nakupování mě okamžitě zaujalo a v nymburské Skupině jsem každotýdenním zákazníkem. Se svými zkušenostmi s ochutnanými potravinami se rád dělím v recenzích a tipech.


jablko2.png
bottom of page