Uvařit si doma asijské jídlo není jen tak. Základem je vždy dobrá omáčka, jejíž příprava dá ale zabrat. Proto v Živině ve spolupráci se Štěpánem Návratem, majitelem restaurace Pru58 a Café Buddha, připravili různé asijské omáčky za vás. Jídlo jako z restaurace si tak uděláte doma za pár minut a za třetinu ceny. Základem je Teriyaki omáčka. Není to nic jednoduchého, ale v Přerově jsme Teriyaki omáčku uvařili už za vás.
Suroviny na 2 porce:
400 g předvařených udon nudlí
Teriyaki omáčku (1/2 skleničky pro výraznější chuť, 1/3 skleničky pro míň výraznou chuť, třeba když vaříte pro děti)
200 g tofu (nebo maso: kuřecí, kachní, hovězí...)
Zeleninu, co lednice dala (např. mrkev, pórek, červená cibule, výhonky nebo klíčky, paprika)
Postup:
Na plně rozpálené pánvi na nearomatickém oleji (použijeme slunečnicový nebo řepkový) orestujte tofu (nebo jakékoliv maso: kuřecí, kachní, hovězí) tak, aby bylo orestované, ale vevnitř ještě syrové či medium. Během přidávání dalších ingrediencí se tofu dostatečně ještě provaří. Poté přidáme předvařené udon nudle a zarestujeme je. Po minutě restování začneme přidávat jednotlivou zeleninu nakrájenou na 1-2 cm kousky. Dáváme po hrsti od každé. Pórek, mrkev, červená cibule, výhonky, paprika a další zeleninu, co lednice nebo sezóna dala.
Ještě před omáčkou přilejeme 1 dcl vody a pak teprve Teriyaki omáčku. Přidáváme cca 1/3 -1/2 skleničky dle toho, jak výraznou chuť udon nudlí požadujete. Za občasného míchání necháme nudle se zeleninou v Teriyaki omáčce povařit. Kdo je omáčkový, nandavá udon nudle dříve, případně je necháme ještě chvíli zredukovat, pokud to máte rádi mazlavější.
Uběhlo sotva 15 minut a jde se servírovat. Teriyaki udon nudle zasypejte opraženým sezamem, nadrobno nakrájenou jarní cibulkou nebo výhonky.
NÁŠ TIP:
Čerstvé udon nudle nechte projít minutku, dvě varem v osolené vodě. Poté vodu slijte a nudle přidejte dle receptu. Zajistíte tak, že vám nudle nezůstanou uvnitř příliš tuhé a ani se nepřevaří.
Comments