top of page
hruska.png

Správná péče o zuby nekončí u čištění

Asi se všichni shodneme, že bez kartáčku na zuby si už nedokážeme představit moderní život. Zuby máme většinou jen dvoje a po vypadnutí těch mléčných si musíme dávat velký pozor. Jak o chrup správně pečovat a co můžeme dělat navíc? Sepsali jsme krátký článek.



Pravidelné čištění je základ

2x2 neznamená jen náhon na všechny 4 kola u auta, ale také je to základní pravidlo pro čištění zubů. To by mělo probíhat alespoň 2x denně po dobu 2 minut. Pokud chceme péči věnovat více své energie, tak ideální je, když si vyčistíme zuby po každém jídle. To pro většinu lidí není vždy možné, proto si můžeme po jídle pomoci například ústní vodou, která nám pomůže zkrotit všechny bakterie v ústní dutině.


Zuby si nečistíme jen proto, abychom odstranili zbytky jídla, ale zejména kvůli zubnímu plaku. Ten se usazuje na povrchu zubů ve formě vrstvy bakterií. Spolu s volně žijícími bakteriemi pak může způsobovat kazy a parodontitidu.

V různém věku a životních situacích se péče o zuby může lišit například u dětí, u lidí s rovnátky či zubními náhradami nebo u těhotných žen. Proto se vždy poraďte s odborníkem.


Co dělat při čištění navíc?

Jako prevenci můžeme kromě běžného čištění zařadit do své rutiny i zubní nit nebo mezizubní kartáčky. Zubní plak totiž nikdy běžným kartáčkem nevyčistíme ze všech míst v našich ústech. Pokud s použitím nitě a mezizubních kartáčků zatím nemáte zkušenosti, navštivte dentální hygienistku nebo svého zubního lékaře a nechte si odborně poradit. Předejdete tak možným poraněním a poškozením. A zjistíte jaká velikost mezizubního kartáčku je pro vás vhodná.


A co děti?


„Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš“ a u péče o zuby to platí dvojnásobně. Zkuste svým dětem nové návyky zpříjemnit s motivačním sešitem od Kresli.to. Je plný aktivit a úkolů, které zábavnou formou děti naučí chránit své malé i velké zoubky.







Nepodceňte vaši výbavu

Velmi důležitá je i volba správného kartáčku. Na trhu jich najdeme opravdu hodně, manuální, elektrické, s různými tvary hlaviček a štětin.

První parametr při výběru na který se zaměřit by měla být tvrdost štětin. Odborníci doporučují u zdravých dásní používat spíše středně tvrdé kartáčky a u těch nemocných měkké. Hlavička by měla mít takový tvar a velikost, aby se nám s kartáčkem dobře dostávalo i do těžce přístupných míst v ústech. Elektrickým kartáčkem nenahradíte správnou techniku čištění, ale u méně obratných lidí může být skvělým pomocníkem a zajistím jim lepší výsledek než při manuálním čištění.


Na kartáček pastu nebo ne?

Stejně jako kartáčků tak zubních past je na trhu opravdu hodně. Jak najít tu správnou pro sebe? Pro začátek zjistěte u svého lékaře stav svých zubů a dásní. Pokud máte hodně kazů, hledejte pasty s obsahem fluoridů, které zuby chrání. Pokud trpíte na záněty dásní, volte pasty, které tlumí záněty a ničí bakterie. Chcete bělejší zuby? Sáhněte po pastě na bělení. U dětí volte dětskou pastu, ve které je schválně méně fluoridů. Kromě toho dětské pasty mívají pro děti snesitelnější příchutě, čímž je neodradíte od čištění. Pasty obměňujte dle vašeho aktuálního stavu a potřeby. Pokud vám nevyhovuje pasta jako forma čistícího prostředku pro zuby, vyzkoušejte zubní prášek.


Pozor na správnou hygienu

Kartáček je bohužel spotřební produkt a je potřeba ho obměňovat. Někdy stačí pouze vyměnit hlavičku, třeba u elektrických plastových kartáčků. Jindy je vhodné celý kartáček zlikvidovat, zejména u kartáčků z přírodních materiálů, které mohou po delší době plesnivět apod. Hlavním ukazatelem pro výměnu jsou opět štětiny. Ty by neměly stát od sebe a být ohýbané. Většinou je potřeba kartáček obměnit každé 2 měsíce.


Nezapomínejte na vitamíny

Ani ten nejlepší kartáček světa vám nemusí zajistit zdravý chrup. Pravidelná dávka vitamínu D pomůže k maximálnímu vstřebání vápníku ze stravy a vitamín K2 podporuje jeho správnou distribuci do kostí a zubů. Proto nepodceňujme co jíme a doplňujme vitamíny a minerály.

Na Scuku pro vás máme vše, co budete při péči o zuby potřebovat.


Stojí za zkoušku:


0 komentářů
jablko2.png
bottom of page