top of page
hruska.png

Candy Soap: Přírodní kosmetika, která září barvami

Barevná, voňavá a hlavně šetrná - nejen k naší pokožce, ale i k přírodě. Tak by se dala definovat přírodní kosmetika Candy Soap, která je i nádherným dárkem. V rozhovoru jsme se zeptali Kateřiny Lasákové, zakladatelky značky, jak je tvoření takové kosmetiky náročné, odkud pocházejí suroviny nebo jak docílí tak krásných barev.


Výrobě zářivě barevných mýdel se věnujete už několik let. Co vás k nim vlastně přivedlo?


Chtěli jsme naši koupelnu i koupelny našich přátel rozjasnit. Řada lidí, včetně nás samotných, investuje do krásných nových koupelen, tak proč by mělo být v pečlivě vybrané mýdlence jen obyčejné mýdlo? Mýdla z obchodů, nás nebavila – přišla nám nudná a nezajímavá.


Jde o produkt, kterému už několik desítek let chyběl nápad. Je pořád stejné, prakticky beze změny. Přitom ho bereme do ruky několikrát denně. Chtěli jsme ve vlastní koupelně používat kvalitní mýdlo ze špičkových surovin, které nám bude zároveň dělat radost svou estetikou. A ruku na srdce - není lepší, když si návštěva v koupelně všimne raději zajímavého mýdla než vodního kamene?


Za každým krásným mýdlem se skrývá přesné odměřování, propočítávání a zkušenosti. Jak dlouho vám trvalo celý proces vyladit, než jste mohli výrobky nabídnout k prodeji?


Byla to dlouhá cesta plná zákrut, protože jsme krůček po krůčku objevovali úplně nový obor. Museli jsme se naučit, jak se mýdla vyrábějí, jaké vlastnosti suroviny mají, co tělu prospívá a co mu může naopak uškodit. Navíc každý zodpovědný mýdlař potřebuje k ruce odborníky, kteří dohlížejí například na alergeny v surovinách nebo hlídají, zda má daná ingredience opravdu příznivé účinky.


U olejových mýdel to nekončí jen výrobou. Po vytvoření musí ještě nějakou

dobu zrát. Jak dlouho od výroby trvá, než se k zákazníkovi mýdlo dostane?


Máte pravdu, výrobou mýdla to zdaleka nekončí. Většina mýdel potřebuje asi jeden den zůstat ve formách, kde tuhne a stydne. Po vyklopení z formy ho můžu nakrájet. Hned u nich také ořezávám hrany - především proto, aby nás jeho ostré hrany při používání neřezaly a také kvůli tomu, aby lépe vypadalo.


Také jim „vdechuji“ život pomocí razítek. Mýdlo samo o sobě vypadá krásně, ale když do něj vyrazím třeba lízátko, stromečky, hvězdičky nebo medvídky, jako by ožilo. No a po těchto úpravách je vyskládám na rošty, kde musí aspoň 4 týdny zrát, aby došlo k ustálení složitých chemických reakcí.


Mýdlo nejprve přebytečnou vodu odpařuje, aby ji do sebe následně zase absorbovalo. Právě proto mýdlaři říkají, že zrajicí mýdlo musí dýchat. Během této doby mýdlo tvrdne a jeho pH se ustálí kolem 8, což je pro naše pokožku perfektní. Kvůli odpařování vody se zároveň mýdla zmenšují, takže je vždy krájím ve velikosti 115-120 gramů, aby po vyzrání, kdy je odesílám zákazníkům, měla alespoň uváděných 100 gramů.



Snad každý váš výrobek září nádhernými barvami. Jaké složky k barvení využíváte?


Ano, barvy jsou poznávacím znamením našich mýdel a pomáhá nám k tomu slídový prášek MICA, který je třpytivý. Jelikož je bezbarvý, přidávají se do něho různé minerální pigmenty na bázi oxidů. Tím vznikají nekonečné variace barev. Podobným způsobem si barvy vyráběli staří malířští mistři. Oxidy používáme i samostatně, dále různé jíly, bahna, aktivní uhlí nebo třeba kakaový prášek.


Ne vždy je cesta k požadované barevnosti jednoduchá. Například takový banán nebo vanilka mýdlo zbarví do hnědo-béžova, skořice pro změnu do zlatova. Přírodních barviv je nepočítaně a lidé se opravdu nemusí bát barevných variací v našich mýdlech. Je dobré si vždy přečíst složení, aby měl zákazník jistotu, že například není na některou složku alergický.


Vaše výrobky jsou krásné nejen designem, ale i přírodním složením. Jak náročné je sehnat složky, se kterými jste po všech stránkách spokojeni? Je možné sehnat takové jen v EU, nebo musíte hledat po celém světě?


Je to neustálé objevování, zkoušení a kombinování. Najít dodavatele kvalitních olejů a másel je snazší, než hledání vhodných esenciálních olejů a vonných kompozic. Například cesta k té správné levanduli, která patří mezi nejoblíbenější vůně našich zákazníků, vedla přes tucet dodavatelů z celé Evropy a dovedla nás až k úžasné farmě z jižní Francie, přímo v Provence. Na tento esenciální olej nedám dopustit.


A když si myslíte, že máte „to ono“, tak se stane, že příští dodávka voní trochu jinak, protože tak to u přírodních surovin prostě bývá. Kakaové máslo jednou voní tak čokoládově, že vám ho kurýr ani nechce předat, a jindy je kakaem cítit jen zlehka.


Všichni naši dodavatelé jsou z EU. Je to hlavně kvůli dokladům prokazujícím bezpečnost surovin.


Žádný z výrobků neobsahuje ani jinak často využívaný palmový olej. Bylo

složité uzpůsobit receptury tak, abyste se bez něj při výrobě obešli?


Palmový olej jsme se rozhodli nepoužívat v našich výrobcích již od samého začátku, takže receptury jsme upravovat nemuseli. V současné době není žádná naše receptura založena na palmovém oleji.


U šampuků uvádíte, že si na něj vlasy nemusí zvykat a ani se nemusí

oplachovat octovým roztokem, což je u většiny šampuků nezbytné. Čím to, že je váš šampuk tak speciální? 


Náš šampuk je tuhý šampón, který obsahuje povrchově aktivní látky na bázi kokosového oleje - účinné mycí tenzidy, které jsou zdravější alternativou k syntetickému SLS a SLES. Stačí několikrát přejet po mokrých vlasech a začít vlasy mýt - tím se vytvoří dostatek pěny.


Po řádném opláchnutí se vlasy již opravdu nemusí přelévat žádným octovým roztokem, protože náš šampuk má pH blízké přirozenému pH našich vlasů. To je totiž nižší než pH běžných mýdel nebo tuhých šamponů. Díky tomu i díky přidaným olejům se vlasy dobře rozčesávají.


Lidé tuhým šamponům nedůvěřují, protože je to něco nového. Ale když je vyzkouší, objeví, jak jsou praktické a jak dlouho vydrží. Jsou ideální na cestování nebo do sprchy po tréninku. A můžete se s nimi umýt od hlavy k patě – tak dobře pění.


Zajímavé jsou i vaše deodoranty, které nabízíte v několika různých vůních i

velikostech. Zaujalo nás, že obsahují jedlou sodu, která nemusí každému

vyhovovat. Uvažujete i o výrobě bezsodých deodorantů?


Soda je výborný pomocník při pohlcování pachů, což pro nás byla při tvorbě receptury priorita. Naši zákazníci se spíš než o přítomnost sody zajímají, zda opravdu v deodorantech nepoužíváme hlinité soli, o jejichž možném pronikání do buněk se vášnivě diskutuje. V současné době o výrobě bezsodých deodorantů neuvažujeme.



Nabídku máte opravdu širokou a zákazníci vybírají mezi mýdly, šampuky,

pleťovými a tělovými krémy, svíčkami, scruby i deodoranty. Jaký výrobek je mezi zákazníky nejoblíbenější? A jaký je váš osobní favorit?


Máte pravdu, že je naše nabídku opravdu široká. Sama se občas divím, co všechno už vyrábím :-) Celoročním evergreenem jsou šampuky a mýdla. U ostatních výrobků hodně záleží na ročním období. V létě je velký zájem o deodoranty, scruby a tělová mléka. Na podzim se přidávají krémy na obličej, balzámy na rty a tuhé tělové balzámy.


Vánocům dominují dárková balení mýdel, ručně malované šumivé bomby do vany a samozřejmě naše sójové svíčky. Populárním malým dárkem jsou vůně do šatníku – jsou krásné, voňavé, dlouho vydrží a nezaberou skoro žádné místo.


Já sama jsem si oblíbila šampuk s ambrou, mýdlo Santal s pravým kokosovým mlékem a mýdlo s bahnem z Mrtvého moře. Po sprše ráda použiji tělové mléko s hřebíčkem a hřebíčkový deodorant. Jednou týdně si dopřeji kokosový scrub a cítím se hned o pár let mladší. No a krémy na obličej jsou prostě bomba.


Můžeme se těšit i na nějakou zajímavou novinku?


Ano, a bude to brzy. U mýdel jsme připravili limitovanou edici inspirovanou našimi oblíbenými impresionisty – jsou to mýdla Poledne v Provence s levandulí a Hvězdná noc s ambrou. Před Vánoci tradičně představíme vánoční mýdla - již osvědčené Zimní potěšení se zlatem a sněhulákem s vůní borovice a badyánu. Poslední novinkou, na které pracuji více než rok, je tuhý kondicionér. Představím ho asi začátkem nového roku. Myslím, že se máte nač těšit, protože opravdu funguje i na mé vlnité vlasy, které se jen tak něčím nedají zkrotit.


Nedávno jsme do světa vypustili trojici pečujících krémů: Vyživující krém pro zralou pokožku pomerančový s avokádovým máslem, Přírodní krém pro suchou pokožku vanilkový s jojobovým olejem a Přírodní krém pro smíšenou pleť levandulový s jojobovým olejem. Jsou to skvělí pomocníci do chladného počasí, které naši pokožku vysušuje. Jsou mimořádně vydatné a krásně voní.


Hlavou se mi pořád honí nové nápady, ale musím je držet na uzdě, abych se mohla všem výrobkům a hlavně zákazníkům věnovat tak, jak si zaslouží.


jablko2.png
bottom of page