Bliny budou mezi všemi tradičními vánočními chody rozhodně vyčnívat. Jestli si rádi dopřejete něco neobvyklého, padnou vám tyhle malé lívanečky přesně do ruky :-) Při přípravě sáhněte nejlépe po uzeném jeseterovi, vedle ale nešlápnete ani s uzeným sumečkem.
Suroviny na 2 porce:
150 g uzeného jesetera, případně nahraďte uzeným sumečkem
250 ml mléka
200 g hladké mouky
1 polévková lžíce sušeného droždí
1 vejce
1 lžička cukru krupice
100 g krémového sýru či žervé
hrst čerstvých bylinek
špetka soli a olej na smažení
Postup:
Nejprve si připravte bliny: Do vlažného mléka přidejte droždí, cukr a promíchejte. Přidejte sůl, mouku a žloutek oddělený od bílku. ze směsi vypracujete hladké těsto, do kterého nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh vyšlehaný z odloženého bílku.
Necháme na teplém místě kynout a odpočívat cca 15-20 minut, poté těsto ještě jednou promíchejte. Rozpalte si pánev lehce potřenou olejem a postupně na ní smažte malé lívanečky - zhruba takové velikosti, jako když spojíte palec a ukazováček.
Po vychladnutí bliny ozdobte krémovým sýrem, kousky uzeného jesetera a posypte bylinkami. A voilá luxusní předkrm máte na stole.
Comentarios