Pečené kuře s nádivkou je tradiční pokrm, který provoní každou domácnost. Nádivka dodá jemnost a chuť, zatímco křupavá kůrčička na kuřeti vytváří kontrastní texturu. Tento recept připomíná nedělní obědy našich babiček, kde se všechno točilo kolem poctivého jídla a rodinné pohody.
Suroviny:
1 celé kuře
200 g staršího bílého pečiva
2 vejce z volného chovu
100 ml mléka
1 cibule
2 stroužky česneku
100 g slaniny
hrst nasekané petrželky
500 g brambor
sůl, pepř, kmín
máslo na potření kuřete
Postup:
1. Nejprve si připravíme nádivku. Starší pečivo nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem. Necháme nasáknout.
2. Mezitím si na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme nasekaný česnek a krátce orestujeme.
3. Do namočeného pečiva přidáme orestovanou směs, vejce, petrželku, sůl a pepř. Vše dobře promícháme.
4. Kuře osolíme a okmínujeme zvenčí i zevnitř. Nádivku opatrně vložíme do dutiny kuřete.
5. Kuře položíme do pekáče, potřeme máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 1,5 hodiny. Během pečení kuře pravidelně podléváme vlastní šťávou.
6. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, osolíme a přidáme je k pečícímu se kuřeti zhruba 30 minut před koncem pečení.
Kuře servírujeme s nádivkou a brambory, a babička by určitě přidala domácí meruňkový kompot ❤️
Přejeme dobrou chuť!
Comments