Smažená rýže s kimchi je netradiční recept, který vás ale dostane svými chutěmi i rychlostí přípravy. Kimchi nemusíte jíst jen jako přílohu a rizoto nemusí být vždy jen s hráškem :-). Ze všech surovin uvaříte 4 porce a jedna vychází na cca 90 korun.
Suroviny na 4 porce:
400 g uvařené rýže, ideálně dlouhozrnné
400 g kimchi
4 vejce
2 jarní cibulky nebo 1 pórek
2 větší mrkve
100 ml rostlinného oleje
2 lžíce sezamového oleje
3 lžíce sójové omáčky
nesolené arašídy nebo sezamová semínka na posypání
Postup:
Nakrájejte jarní cibulku nebo pórek nadrobno, část zelených konců si dejte stranou a ty pokrájejte na větší kousky na závěrečné posypání. Připravte si wok pánev, rozpalte asi polovinu rostlinného oleje, vlijte do pánve vejce a půl minuty je opékejte a přitom stále míchejte. Když jsou vláčná, přendejte je stranou. Vejce můžete také osmažit vedle jako volské oko. Do pánve nalijte zbytek oleje, vsypte rýži a opékejte tak, aby byla zespodu křupavá a pak promíchejte a ještě pár minut opékejte. Pak vsypte mrkev nakrájenou na nudličky, 1-2 minutky opékejte, přidejte kimchi a jarní cibulku nebo pórek. Opět opékejte a přohřívejte. Nakonec dochuťte sójovou omáčkou a sezamovým olejem, a nakonec vložte vláčná vejce a vše dobře promíchejte. Podávejte posypané zbylými konci jarní cibulky a posypané arašídy nebo sezamovými semínky. Dobrou chuť!
Jak jsme počítali cenu za porci?
Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například cibule, česnek, vybrané druhy koření, olej apod.
Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.
Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.
Hozzászólások