top of page
hruska.png
Obrázek autoraTým Scuk.cz

O Bílé sobotě upečte smetanový mazanec

Jelikož o Bílé sobotě končí 40denní půst, tradičně se už během dne chystala kynutá těsta a rozpalovaly se pece, aby se na nedělní Boží Hod velikonoční stihl upéct mazanec. My jsme pro vás při té příležitosti připravili recept na takový mazanec, který je plný smetany a másla a olizovat se z něj bude celá rodina.



Smetanový mazanec

Suroviny:

Postup:

Nejdřív si vytvoříme kvásek smícháním droždí a lžičky třtinového cukru na hladkou kašičku. Tu promíchejte se lžící mouky a vlažného mléka. Mléko by nemělo být horké, protože byste tak mohli znehodnotit kvasnice. Kvásek po smíchání všech ingrediencí zakryjte utěrkou a nechte vzejít na teplém místě cca 15 minut.


Mezitím dejte do větší mísy prosátou mouku, vanilkový cukr, zbytek třtinového cukru, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, špetku muškátového oříšku, na kousky pokrájené máslo a ze směsi vypracujte drobenku.


Do drobenky přidejte žloutky, kvásek a postupně začněte zapracovávat smetanu. Mělo by vám vzniknout pevné ale poddajné těsto, které lze bez problémů hníst. Vyklopte jej na vál a cca 15 minut jej hněťte, případně jej trochu podsypte moukou, pokud by se lepilo k válu. Výsledkem bude nelepivé a měkké těsto s hebkým povrchem.


Těsto zformujte do koule, dejte jej do moukou vysypané mísy a nechte jej zakryté kynout cca hodinu na teplém místě. Za tu dobu by mělo dvojnásobně nabýt na objemu. Že je dostatečně vyknuté ověříte tak, že do těsta uděláte prstem důlek. Pokud se bude vyrovnávat pomalu až líně, je těsto nakynuté dostatečně.


Těsto přendejte na plech vyložený pečicím papírem a postupně do něj začněte zapracovávat okapané rozinky a 30 gramů sekaných mandlí. Těsto zformujte do kulatého tvaru a pod utěrkou jej nechte další hodinu kynout.


Troubu dejte předehřívat na 180 °C. Jakmile mazanec podruhé nakyne, potřete jej rozšlehaným bílkem a posypejte zbytkem nasekaných mandlí. Horní část mazance můžete naříznout do tvaru kříže, ale není nutné.


Do vyhřáté trouby vložte mazanec a pečte jej 5 minut. Po této době snižte teplotu trouby na 150 °C a pečte jej dalších 40 minut. Pokud byste měli během pečení pocit, že je mazanec na vrchu příliš hnědý, můžete jej zakrýt kouskem alobalu.


Po vyndání z trouby nechte mazanec zcela vychladnout. Případně jej můžete na několika místech propíchnout špejlí, aby z něj unikla horká pára. Až mazanec nakrájíte, doporučujeme k němu máslo nebo džem. Tak nám chutná nejvíc :-)


Při pečení budete potřebovat:



0 komentářů

Comments


jablko2.png
bottom of page