top of page
hruska.png

Domácí majonéza z vajec od šťastných slepic

Možná se to nezdá, ale příprava domácí majonézy je velmi snadná. Dokonce tak snadná, že už ji v obchodě ani nekupujeme. Tak ji pojďte zkusit s námi. S vejci od slepic z volného chovu chutná naprosto úžasně.



Ingredience na 250 g majonézy:

Vejce vyndejte z lednice alespoň půl hodiny před vyšleháváním majonézy. Je důležité, aby měla pokojovou teplotu, jinak by se majonéza mohla srazit.


Šlehání majonézy ručně:

Oddělte žloutky od bílků a přidejte k nim sůl, pepř, hořčici a citronovou šťávu. Bokem si připravte olivový a slunečnicový olej - pro pohodlnější přípravu je můžete dát do jedné nádoby.


Žloutky s ostatními ingrediencemi pomalu vyšlehávejte metlou a olej nejprve přidávejte jen po kapkách. Teprve až kapku oleje zašleháte do směsi, můžete přidat další. Jakmile začnou žloutky houstnout a budou se lépe chytat na metlu, můžete olej přidávat po velmi tenkých pramíncích. Ke konci ho ale raději opět přidávejte jen po kapkách.


Šlehání pomocí tyčového mixéru:

Na vyšlehávání tyčovým mixérem je potřeba mít velmi úzkou nádobu. Ideálně takovou, která hlavici mixéru co nejvíc kopíruje. Pokud máte k mixéru odměrnou nádobu, můžete použít tu. Přendejte do ní nejdříve žloutky, poté ostatní suroviny a navrch přilijte olej.


Mixér ponořte až na dno a zapněte jej. Jakmile se u dna začne tvořit emulze, velmi zvolna hlavici nadzvedávejte. Zkuste proces neuspěchat a postupujte opravdu pomalu. Do jedné minuty by vám měla vzniknout krásně hustá majonéza.


Co když se majonéza nepovede?


Nebudeme lhát, občas se to stane. Místo krásně nadýchané majonézy vám po šlehání vznikne řídký olejový dresink. Můžete za to příliš rychlé vlévání oleje do misky při ručním šlehání, nebo příliš rychlé nadzvedávání tyčového mixéru.


Pokud by to byl váš případ, určitě směs nevylévejte. Buď ji můžete přidat do salátu jako zálivku, nebo z ní zkuste majonézu připravit znovu. Stačí do čisté nádoby přidat další žloutek a směs k němu zašlehávat stejně, jako by to byl pouze olej. Tentokrát to ale zkuste ještě pomaleji a opatrněji než při prvním pokusu.


Na majonézu se vám bude hodit:


jablko2.png
bottom of page